Sport

Portocala şi varza

Ziarul de Vrancea
27 mar 2013 373 vizualizări
La Amsterdam s-a văzut de la o poştă diferenţa fotbalistică dintre Olanda şi Romania: 4-0 (1-0) în preliminariile Campionatului Mondial, grupa D * în ciuda scorului sever, rezultatul nu micşorează prea mult şansele tricolorilor de a accede la baraj

Olanda: Vermeer - Janmaat, de Vrij, Martins, Blind - Strootman, van der Vaart ('79 - Clasie), de Guzman ('73 - Maher) - Lens, van Persie ('88 - de Jong)    , Robben. Selecţioner: Louis van Gaal.
Romania: Pantilimon  - Tamaş, Chiricheş, Gardoş, Raţ - Bourceanu, Pintilii - Popa ('62 - Torje), Grozav ('68 - Mutu), Tănase ('60 - Chipciu) - Stancu. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Arbitru: Mark Clattenburg (Anglia).
Cartonaşe galbene: Martins, Blind / Chipciu
1-0, min. 12: van der Vaart şutează de la 18 metri, din pasa lui Lens.
2-0, min. 56: Robben a trecut în dribling pe partea stangă, a centrat, iar van Persie a reluat cu capul în bară, mingea ricoşand în plasă.
3-0, min. 65: van Persie, din penalty executat puternic, acordat la o cosire în careu a lui Lens de către Gardoş.
4-0, min. 90: debutantul Maher trage puternic de la marginea careului, Pantilimon respinge în faţă, iar Lens reia simplu, din apropiere

Victor Piţurcă a uimit din nou lumea fotbalistică prin formula de start aplicată la începutul meciului de pe "Amsterdam ArenA". Mutu a fost lăsat pe tuşă (şi se pare că a fost extrem de afectat), Stancu - mana moartă din atacul de la Budapesta - a fost păstrat, dar pe postul de varf împins, iar Adi Popa a fost titular, în premieră pentru un meci oficial. Este greu de spus dacă aceste soluţii explică rezultatul de la pauză, scorul de 1-0, cu o Olandă au ralenti după înscrierea golul, reflectand doar o diferenţă de valoare. Într-adevăr, după un prim zvacnet tricolor în minutul 5 (cursă a lui Popa pe dreapta şi o angajare în careu nefructificată de Stancu), batavii au pus stăpanire pe joc şi asuprire pe romani şi, după ce a rezolvat anevoie şutul prin surprindere al lui Strootman, Pantilimon a avut şansă la reluarea defectuoasă a lui van Persie, din centrarea de manual trimisă de Lens ('10). Tot de la Lens a venit imediat şi golul, la care şi-a băgat "coada" şi van Persie, finalizarea aparţinand lui van der Vaart cu un şut ca lumea.
De aici, olandezii s-au mulţumit cu o posesie liniştită, la care romanii n-au avut decat bilete de spectatori. Ceva mai incisivi s-au arătat ai noştri în finalul reprizei, Bourceanu şi (mai ales) Pintilii au recuperat cateva mingi, Stancu a mai ieşit din momentul Budapesta şi în min. 37 a apărut şi o ocazie de gol, cand Adi Popa a şutat la colţul lung, după o deschidere a lui Tamaş, mingea fiind deviată de portarul Vermeer în corner.
Despre repriza a doua sunt puţine de spus, în ciuda faptului că au fost mai multe faze de poartă. Tricolorii păreau că arată voinţă, cu putinţa însă era jale. Astfel că jocul a fost la discreţia olandezilor. De posesie s-au ocupat cărăuşii, iar fazele de poartă au venit din sclipirile vedetelor Robben, van Persie, van der Vaart şi (ultimul sosit) Lens, frecvenţa acestora crescand odată cu resemnarea din ce în ce mai bine reliefată în jocul tricolorilor, care, în afara unui şut al lui Stancu, respins cu o intervenţie acrobatică de Vermeer, n-au arătat nimic. Nici schimbarea celor trei mijlocaşi cu mult-doriţii Torje, Chipciu şi Mutu, n-a adus nimic nou, din cauză că ei au intrat în momente în care înfrangerea era stabilită. Că rezultatul ar fi putut fi altul, dacă aceştia erau titulari, e o altă poveste.
Cert este că am suferit, la Amsterdam, un eşec usturător, care ne-a afectat golaverajul, criteriul principal de departajare în meciurile de Cupa Mondială.


Un egal pentru liniştea noastră
Turcia - Ungaria 1-1 la Istanbul, rezultat care menţine Romania cu şanse mari în lupta pentru baraj.
Partida de la Istanbul dintre Turcia şi Ungaria s-a terminat cu o remiză (1-1), exact rezultatul dorit de tricolori, în condiţiile în care înfrangerea de la Amsterdam era previzibilă. Gazdele au deschis scorul în min. 63, prin Burak Yilmaz, iar maghiarii au egalat prin Bode, opt minute mai tarziu. În celălalt meci al grupei, fără nicio importanţă în economia clasamentului, Estonia - Andorra 2-0, prin golurile marcate de Anier ('45) şi Lindpere ('61). Practic, dacă nu apar surprize de proporţii, tricolorii pot prinde barajul cu o victorie contra Ungariei şi o remiză cu Turcia, ambele pe teren propriu.
Clasamentul grupei D
1. Olanda    6    6    0    0     20-2    18
2. Ungaria    6    3    2    1     13-8    11
3. Romania    6    3    1    2     10-10    10
4. Turcia    6    2    1    3      7-7    7
5. Estonia    6    2    0    4      3-9    6
6. Andorra    6    0    0    6      0-17    0



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.