Sport

Un meci pentru dregerea busuiocului

Ziarul de Vrancea
25 mar 2013 494 vizualizări
Astăzi, de la ora 21:30 se dispută partida Olanda - Romania în grupa D a preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2014 * un meci în care nu ne punem mari speranţe, dar tricolorii pot înregistra o surpriză fiindcă n-au ce pierde

După ce selecţionerului Victor Piţurcă i-a suras, la Budapesta, norocul deghizat în jucătorul Alex Chipciu, iar jocul tricolorilor a fost lamentabil, deplorabil şi detestabil, la ce să ne aşteptăm de la tricolorul în barlogul "portocalei mecanice" de pe "Amsterdam ArenA"? La o nouă înfrangere, poate mai aspră decat cea de la Bucureşti (1-4). Noi suntem liniştiţi, la locurile noastre, iar Olanda este Olanda. Tricolorii pornesc fără şansă în Ţara Lalelelor, astfel zice logica, numai că fotbalul nu prea are logică. Dacă ar fi avut, Spania nu s-ar fi împiedicat de săritorii de la trambulină ai Finlandei, iar cine spune că niciun meci nu seamănă cu altul, ştie destul fotbal. Chiar partida tur de pe "Arena Naţională" este un bun exemplu. După succesul naţionalei din Turcia, partida cu Olanda a fost aşteptată cu un exces de încredere, care s-a transmis fotbaliştilor. Toată lumea, inclusiv cea din teren, ravnea la un succes de răsunet, în faţa unui stadion arhiplin. Olandezii au simţit relaxarea tricolorilor şi ne-au taxat aspru. Astăzi, pe "ArenA" datele problemei sunt schimbate. Nu e un meci pe viaţă şi pe moarte, nu se joacă barajul acolo, olandezii sunt favoriţi, nu avem ce pierde, orice punct obţinem este un bonus. Hai să spunem că nu apare nici un bonus, pierdem la Amsterdam. Mai răman de jucat acasă cu Ungaria, Turcia (principalele contracandidate la baraj) şi cu Estonia, plus o excursie în "Principat d'Andorra". Vorba gentlemanului, prost să fie să nu te califici!  Tocmai din aceste considerente, partida Olanda - Romania are potenţial de surpriză. Tricolorii se vor lupta astăzi nu pentru puncte sau calificare, ci pentru a şterge impresiile de la Budapesta şi a recăpăta încrederea publicului, binemeritat pierdută. Iar într-un meci în care adversarul se uită de la etajul cinci, orice este posibil.
În mod firesc, Piţurcă s-a hotărat să schimbe foaia. Va începe meciul cu Chipciu: "Pentru meciul cu Olanda, avem nevoie de jucători odihniţi, care să poată să alerge, însă nu m-am gandit asupra primului 11. Chiar dacă nu ar fi marcat, mă gandeam să-l titularizez pe Chipciu, încă nu m-am decis", a spus selecţionerul. Dorin Goian, autorul unei victorii de răsunet asupra "portocalei" a părăsit lotul fiind suspendat şi, oricum, n-ar fi prins echipa după jocul mizerabil de la Budapesta. O altă mană moartă de pe "Nepstadion", Bogdan Stancu va fi înlocuit cu Tănase, sau poate i se va da o şansă lui Adi Popa, sau Maxim. Mutu va rămane în avanposturi, în speranţa că va depăşi recordul lui Hagi, pe care l-a egalat sambătă.
Victor Piţurcă este de părere că evoluţia echipei naţionale din meciul cu Ungaria nu reflectă adevărata valoare a primei reprezentative. "Eu nu cred că adevărata faţă a Romaniei este cea din meciul cu Ungaria. Sunt şi momente de genul ăsta, cand poţi să joci mai slab. Poate perioada este mai nefastă pentru noi, însă echipa Romaniei în ultimul timp a pierdut foarte puţine jocuri ", a completat selecţionerul, care mai crede că succesul Stelei în Liga Europa, în dauna Ajaxului poate fi un doping moral.
Despre olandezi, nimic special. Se pregătesc în linişte, sub bagheta lui Louis van Gaal şi, dincolo de factorul moral subliminal, este sigur că vor trata meciul cu foarte multă seriozitate. Este în firea lor, la fel cum a fost şi la Euro 2008, cand au învins Romania, deşi aveau calificarea asigurată în sferturi. Singura problemă, indisponibilitatea lui Wesley Sneijder, nu îi dă dureri de cap lui van Gaal. Are cu cine să-l înlocuiască. Lens şi van Persie sunt în formă maximă, Robben mai lasă de dorit dar este tot periculos, iar van der Vaart trăieşte o a doua tinereţe. Va fi meci greu la Amsterdam, dar poate că tricolorii, după vodevilul de la Budapesta, vor arăta că mai sunt capabili de meciuri mari.
Turcia - Ungaria, un meci cheie
Tot astăzi, se dispută la Istanbul un meci cu adevărat important. Turcia - Ungaria, un joc despre care este greu să-ţi manifeşti preferinţă. Dacă bat ungurii, se desprind la trei puncte, dacă înving turcii, reintră în cărţi şi vin cu pofte mari în toamnă, la Bucureşti. Cel mai bun rezultat pare a fi o remiză, frecţie la picior de lemn pentru osmanlîi şi nu prea ajutătoare pentru unguri. Partida se dispută de la ora 20:30 şi va fi transmisă de DolceSport 2. Celălalt meci, Estonia - Andorra (19:00, DolceSport 1) contează doar pentru contabilitatea din clasament.
Formaţiile probabile
Olanda: Vermeer - Janmaat, de Vrij, Martins, Blind - Strootman, van der Vaart, de Guzman - Lens, van Persie, Robben.
Romania: Tătăruşanu - Tamaş, Chiricheş, Gardoş, Raţ - Bourceanu, Pintilii - Torje, Chipciu, Tănase - Mutu.
Arbitru: Mark Clattenburg (Anglia).


Clasament
1. Olanda    5    5    0    0     16-2    15
2. Ungaria    5    3    1    1     12-7    10
3. Romania    5    3    1    1     10-6    10
4. Turcia    5    2    0    3      6-6    6
5. Estonia    5    1    0    4      1-9    3
6. Andorra    5    0    0    5      0-15    0



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.