Sport

Pe viaţă şi pe moarte

Ziarul de Vrancea
21 mar 2013 564 vizualizări
astăzi, de la ora 21:30, un meci de importanţă capitală pentru menţinerea în cursa calificării la Cupa Mondială 2014: Ungaria - Romania, transmis în direct la TVR 1 * partida se dispută fără spectatori * este posibil ca selecţionerul Victor Piţurcă să-l introducă titular pe Adrian Mutu

După prima treime a campaniei de calificare din grupa D pentru Cupa Mondială, se pot trage trei concluzii importante: 1. Olanda este principala favorită la calificarea directă, victoriile obţinute la scor pe terenul principalelor urmăritoare, 4-1 la Budapesta şi Bucureşti, fiind dovezi incontestabile; 2. Turcia a pierdut startul în lupta pentru baraj; 3. Bătălia principală pentru locul II în grupă se dă între Ungaria şi Romania. Fireşte că, mai este mult de furcă pană în noiembrie, se pot întampla o sumedenie de lucruri, chiar şi în privinţa Olandei sau Turciei, dar, în principiu, punctul 3 de mai sus este valabil, iar meciul care se dispută în seara aceasta pe stadionul "Puskas Ferenc" (fost "Nepstadion") din capitala Ungariei are o importanţă imensă. Egalitatea din clasament între maghiari şi romani este cat se poate de sensibilă, Ungaria fiind în faţă doar datorită unui gol marcat în plus. Totuşi, în acest echilibru există un atu important pentru tricolori, acela că ei au învins Turcia chiar la Istanbul, ceea ce constituie un factor important psihologic. Apoi, tricolorii joacă primul meci la Budapesta, selecţionerul Victor Piţurcă ştie foarte bine tema jocului în deplasare, care, în cazul punctual se joacă fără spectatori. Încă un avantaj pentru Romania, oricat ar spune unul-altul că ar fi preferat să fie public în tribune.
Mai există şi avantajul valoric care nu poate fi neglijat: Fotbalul  maghiar, fruntaş pe scena mondială cu ani în urmă, se află de multă vreme în derizoriu. Despre renaşterea fotbalului unguresc se vorbeşte de mulţi ani, dar deocamdată acest progres se vădeşte mai mult în plan organizatoric şi mai durează pană se va reflecta în plan sportiv. Pană una-alta, ungurii s-au descurcat deocamdată în grupa D şi aşteaptă şi ei momentul adevărului în seara aceasta.
Deocamdată, selecţionerul Victor Piţurcă  spune acelaşi lucru: "Mizez pe valoarea jucătorilor romani, care, în momentul ăsta, să spunem, ar fi puţin superioară celei a jucătorilor unguri. Selecţionata Romaniei îmi dă speranţe pentru că a jucat bine în ultimul timp, a caştigat multe meciuri şi asta mă face să cred în echipa pe care o conduc", a spus Piţurcă, adăugand că, în funcţie de felul în care se va derula jocul, ar putea fi mulţumit şi cu un rezultat de egalitate. El consideră că, teoretic, partida cu Ungaria poate fi decisivă în lupta pentru locul doi, dar susţine că mai sunt suficiente meciuri de disputat, iar selecţionata Turciei este în continuare o echipă periculoasă. "Acesta este doar un joc, mai sunt încă cinci meciuri, adică încă 15 puncte puse în joc. Se poate întampla orice în această grupă. O echipă a Turciei care, să spunem, este valoric peste Romania sau Ungaria, se află pe locul patru cu numai trei puncte. Iar Turcia este încă o echipă periculoasă, totul depinde de punctele pe care le vom caştiga noi în Ungaria. Consider însă că se poate întampla orice în această grupă", a afirmat selecţionerul. Piţurcă nu este sigur dacă va juca încă din primul minut cu Adrian Mutu, despre care spune că este la un nivel fizic acceptabil, dar "la capacitate 100 la sută nu mai poate să fie pentru că nu mai este Mutu cel care era. Au trecut anii peste el şi nu mai este la nivelul fizic care era. Oricum, nu cred că Mutu e arma secretă. El e un fotbalist mare, cunoscut, un jucător foarte valoros. E adevărat că în ultimul timp a jucat mai puţin la naţională, dar acum e la un nivel bun de joc şi s-ar putea să se regăsească în primul unsprezece", a precizat Piţurcă. Selecţionerul are ca variantă de rezervă, în cazul în care Mutu nu va fi titular, pe Raul Rusescu.
Selecţionerul maghiar Sandor Egervari recunoaşte valoarea tricolorilor, dar speră că elevii săi vor descoperi punctele slabe ale echipei. În selecţionata maghiară evoluează cateva nume grele, ca Tamas Hajnal, coleg cu Maxim la VfB Stuttgart, Balazs Dzsudzsak, fost la Eindhoven, în prezent, elev al lui Dan Petrescu la Dinamo Moscova, sau Vladimir Koman, de la Kuban Krasnodar, un mijlocaş care vine des la gol. Un avantaj pentru echipa lui Egervari este talia, cinci jucători din echipa de bază trecand peste 1,90 m. De aceea, Piţurcă a exersat mult fazele fixe, atat în atac cat şi în apărare, capitol la care naţionala Romaniei nu excelează, deocamdată.
În concluzie, deşi Romania pare a fi superioară valoric, meciul de la Budapesta nu este jucat dinainte şi se aşteaptă un meci pe viaţă şi pe moarte de stadionul budapestan.


Formaţiile probabile
Ungaria: Bogdan - Vanczak, Korcsmar, Meszaros, Kadar - Hajnal, Koman, Pinter, Dzsudzsak - Szalai, Szabics

Romania: Tătăruşanu - Tamaş, Goian, Chiricheş, Radu - Bourceanu, Pintilii - Torje, Mutu, Grozav - Stancu.
Arbitru: Wolfgang Stark (Germania).
Celelalte partide de astăzi, în grupa D: Andorra - Turcia (21:15), Olanda - Estonia (21:30).

Clasament
1. Olanda    4    4    0    0     13-2    12
2. Ungaria    4    3    0    1     10-5    9
3. Romania    4    3    0    1      8-4    9
4. Turcia    4    1    0    3      4-6    3
5. Estonia    4    1    0    3      1-6    3
6. Andorra    4    0    0    4      0-13    0


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.