Sport

MOZAIC INTERNATIONAL Tensiuni majore între liderii pro-europeni de la Chişinău

Ziarul de Vrancea
29 ian 2013 479 vizualizări
"Membrii PLDM toată viaţa spun minciuni şi de data asta am să-i trăsnesc tot timpul", şi-a criticat liberalul Mihai Ghimpu partenerii de coaliţie n "Vă place emisiunea? Uite aşa guvernăm de trei ani", a răspuns scurt premierul Vlad Filat

Liderul Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, a lansat o serie de acuzaţii la adresa premierului Vlad Filat, luni seara, în cadrul emisiuni de la PRO TV Chişinău. "Situaţia AIE nu a fost bună nici până acum. Sper să o depăşim şi acum. Eu ştiam bine cine este Filat, Plahotniuc, ştiu despre păcatele ambilor. Ştiu şi despre casa de pe Ştefan cel Mare şi despre fabrică. Dar pentru mine conta un singur lucru: să dăm jos guvernarea comunistă. De asta am închis eu ochii la tot. Am înghiţit tot. Pentru mine contează AIE. Concurenţa, factorul psihologic, l-am simţit şi eu când am deţinut două funcţii. Eu lupt din '88", a declarat Ghimpu.
Totodată, liberalul recunoaşte că apariţia lui Plahotniuc în politică a creat probleme. "Dar nu este corect. Trebuie să fie concurenţă. Mă învinuiesc că am tăinuit informaţii despre vânătoarea de la Făleşti? Eu nu am ştiut despre ea. Membrii PLDM toată viaţa spun minciuni şi de data asta am să-i trăsnesc tot timpul. O să fac demers la Procuratură, să îmi aducă dovezi. Eu urmăresc pas cu pas. Filat este pe lânga mine un morcov", a afirmat Ghimpu. Liderul liberal susţine, de asemenea, că Filat i-a furat lupta cu primarul Dorin Chirtoacă. "El crede că asta este luptă, să fie poporul în sărăcie şi tu să faci bani. Eu am ştiut că va veni ziua când Filat o să scoată arma şi va lovi cu barda în AIE. Filat nu este corect, este murdar, nici în familie nu este aşa. Alianţa este o familie. Trebuia să ne invite şi să spună: iată ce informaţie deţin, deoarece conducerea AIE se află la ei. Dacă se demonstrează că şi el ştia? Atunci eu la el m-am referit. Eu ştiu că el a ştiut despre vânătoare. Eu ştiu că a ştiut. Este imposibil să nu fi ştiut, deoarece MAI (Ministerul de Interne) şi Ministerul Sănătăţii se află la ei. Eu zic să se liniştească şi să nu se considere mai deştepţi. AIE nu este a lui Filat, nu este nici a mea. Este a cetăţenilor", a precizat Ghimpu.

"Unde îţi este educaţia de la Iaşi?"

La începutul lui ianuarie, procurorul general Valeriu Zubco a fost acuzat de crimă de activistul moldovean Sergiu Mocanu, liderul unei organizaţii care militează împotriva activităţilor mafiote. Acesta susţine că procurorul l-ar fi ucis pe un tânăr la 23 decembrie în localitatea Chetriş. Procuratura a confirmat că Paciu, în vârstă de 35 de ani, a fost rănit la vânătoare şi a murit la spital, după două zile. La vânătoare au mai participat preşedintele Curţii de Apel Chişnău Ion Pleşca şi vicepreşedintele Curţii Gheorghe Creţu. Incidentul a fost "tăinuit" de către procuratură, Ministerul de Interne, Agenţia Moldsilva şi alte structuri ale statului, opinia publică aflând despre caz de la Mocanu. În urma incidentului, directorul Moldsilva Ion Lupu şi Zubco şi-au prezentat demisia Ghimpu susţine că în AIE nu este posibil să se discute vreo problemă. "Nu este posibil ca noi să discutăm ceva. Dacă nu-i place ceva se ridică şi pleacă. El are 32 de mandate şi gata. Eu am dat votul pentru el. Eu puteam să-l trăsnesc în gât pe Filat, dar nu am făcut-o. Dar există o limită. Nu este gospodăria lui. Este a noastră şi a celui care a votat pentru noi", a adăugat el. "Nu vedeţi că se duce contrabanda cu camioanele. Vorbesc oamenii pe la nunţi. Noi nu suntem pe fundul oceanului. Totul se reflectă în educaţie, medicină etc. Pentru mine este importantă ruperea din imperiul răului. După o să ne lămurim", a afirmat el.
Ghimpu a precizat, de asemenea, că nu-l va mai tolera pe Filat. "Nu meriţi nici să vorbeşti cu mine darămite să fii la conducere lângă mine", a declarat el, adresându-i-se premierului Vlad Filat. "Datorită mie ai învăţat la Iaşi şi ai devenit premier. Unde îţi este educaţia de la Iaşi? Încetează!", a adăugat Ghimpu.
"Vă place emisiunea? Uite aşa guvernăm de trei ani", a comentat scurt şi acid premierul Filat pe o reţea de socializare acuzaţiile la adresa sa.

Ce-i reproşează enoriaşii Papei, pe contul său de Twitter

cele mai multe mesaje negative vizează abuzurile sexuale comise de preoţii sau bogăţia prea mare a Bisericii Catolice

Numărul de răspunsuri pozitive la tweet-urile postate de papa Benedict al XVI-lea îl depăşeşte cu puţin pe cel al răspunsurilor negative - alcătuite în principal din injurii şi reproşuri aduse Bisericii catolice pe tema pedofiliei, a anunţat revista italiană Popoli.
Din 12 decembrie, papa Benedict al XVI-lea a deschis conturi pe Twitter (@pontifex) în nouă limbi, pentru a difuza mesaje pur spirituale, în care vorbeşte despre apropierea lui Iisus de omul contemporan. Una dintre viitoarele limbi în care papa va deschide un nou cont pe Twitter va fi chineza. Contul papei este urmărit de 2,5 milioane de utilizatori (denumiţi "followers"), însă mulţi dintre ei sunt departe de a-i împărtăşi convingerile religioase.
Potrivit studiului publicat de Popoli, realizat în colaborare cu Institutul italian de cercetări în domeniul comunicaţiilor digitale Oogo, 270.456 mesaje de răspuns au fost înregistrate în prima lună de prezenţă a papei pe Twitter. Tweet-urile cu conţinut pozitiv au fost în număr de 26.426, contra 22.542 ale căror conţinuturi au fost considerate negative, în condiţiile în care restul mesajelor au fost considerate neutre.
Mesajele negative au vizat într-un procent de 26% chestiunea abuzurilor sexuale comise de preoţii catolici, iar 25% dintre ele au reprezentat insulte directe la adresa Papei. 20% dintre mesajele negative criticau puterea şi bogăţia Bisericii catolice, 16% au folosit ironia şi sarcasmul, 8,5% au criticat refuzul acestei biserici de a recunoaşte căsătoriile gay şi doar 2,5% denunţau conţinutul credinţei creştine.
Weekendul trecut, cu ocazia unui colocviu, directorul postului de televiziune catolic TV2000, Dino Boffo, a avut o reacţie negativă faţă de această pasiune a credincioşilor catolici pentru reţeaua Twitter. "Destul cu această beţie pentru reţelele de socializare, inclusiv în sânul Bisericii! Permiteţi-mi să vă spun că nu văd ce legătură poate avea acest papă în vârstă de 85 de ani, teolog şi filosof, cu Twitter-ul". Această declaraţie a fost criticată imediat de Biserica catolică, iar în mesajul anual al papei despre comunicarea socială Benedict al XVI-lea a pus accentul pe importanţa pe care o are prezenţa pe Twitter în dialogul Bisericii cu omul contemporan.

Vladimir Jirinovski, atacat cu varză murată la Kiev

Liderul Partidului Liberal-Democrat (LDPR) din Rusia, Vladimir Jirinovski, a fost atacat cu varză murată, luni, de către o jurnalistă ucraineană, care l-a acuzat de "ucrainofobie", în timpul unei conferinţe de presă la Kiev. Jirinovski, cunoscut pentru temperamentul său vulcanic, a reacţionat imediat, strigând către gărzile sale de corp s-o alunge "din sală pe proasta aceasta", numind-o în continuare "sălbăticiune" şi "schizofrenică". "Iată ce înseamnă democraţie: să arunci cu ceva în cineva, să jigneşti", a precizat Jirinovski, un antiliberal convins, spunându-i jurnalistei ucrainene că "mai bine să le fi dat varza cerşetorilor, care mor de foame".
În cele din urmă, jurnalista ucraineană, o fostă susţinătoare a "revoluţiei portocalii", a fost scoasă din sală, apoi eliberată.

Noua hartă a Google prezintă şi lagărele nord-coreene

Google a publicat o hartă actualizată a Coreei de Nord, incluzând mai ales sinistrele lagăre ale regimului comunist, precum şi o instalaţie de cercetare nucleară care se află în centrul tensiunilor în creştere dintre Phenian şi comunitatea internaţională. "Timp îndelungat, Coreea de Nord a rămas una dintre cele mai vaste zone cu date cartografice limitate. Astăzi, am remediat", a declarat pe blogul său Jayanth Mysore, un oficial de la Google Map Maker.
Harta ţării de pe Google Maps a fost alcătuită de serviciul Google Map Maker mulţumită contribuţiei internauţilor, modelului oferit de enciclopedia pe Internet Wikipedia şi imaginilor prin satelit. Ea propune o imagine mai detaliată a Phenianului, incluzând şcoli, hoteluri, spitale, o catedrală, o piaţă şi parcuri atât de o parte, cât şi de cealaltă a fluviului Taedong care traversează capitala. În afara Phenianului, harta est mai clară, fiind observate câteva oraşe mari, aeroporturi, o rafinărie, o instalaţie de cercetare nucleară şi, în special, pete gri reprezentând taberele regimului. Într-un raport publicat în mai 2011, Amnesty International afirma că lagărele de concentrare au crescut ca dimensiune şi număr în ultimii zece ani şi aproximativ 200.000 de persoane sunt închise în condiţii "atroce".
Cu toate acestea, harta îmbunătăţită a Coreei de Nord rămâne foarte sumară. Totuşi, sud-coreenii, ca Lee Nak-Ye, preşedintele unei asociaţii pentru refugiaţi, s-au bucurat de noile detalii oferite. "Aş fi fericit să văd o hartă a oraşului meu natal", a spus Lee, în varstă de 80 de ani, care a părăsit nordul peninsulei în 1950.

Accident aviatic în Kazahstan

Toate cele 20 de persoane aflate la bordul unui avion Bombardier de tip CRJ-200 aparţinând companiei kazahe SCAT au murit ieri în urma prăbuşirii aeronavei. Autorităţile sunt pe cale să stabilească identitatea victimelor, între care se afla şi un copil, au declarat oficiali locali pentru Interfax.
Avionul, care efectua o legătură dinspre Kokşetau (nord), s-a prăbuşit în jurul orei locale 13.00 (9.00, ora României), la cinci kilometri distanţă de Almaty, capitala economică a acestei republici din Asia centrală. Potrivit companiei SCAT, "avionul s-a lovit de sol" în timp ce efectua a doua încercare de aterizare "în condiţii meteorologice dificile".
Acest accident are loc după doar o lună de la prăbuşirea în sudul Kazahstanului a unui avion militar Antonov de tip AN-72, în care au murit 27 de persoane. Accidentele aviatice reprezintă un adevărat flagel în spaţiul fostei Uniuni Sovietice, atât din cauza avioanelor şi echipamentelor vechi, datând uneori din perioada sovietică, cât şi a încălcării regulilor de securitate

A murit de cancer după ce a fost diagnosticată de constipaţie

O femeie în vârstă de 66 de ani din Marea Britanie a murit de cancer de colon după ce medicii i-au spus că suferă de constipaţie, a declarat fiica acesteia, citată de Daily Mail. Maddy Pratt-Hooson a mers la spital de două ori pe săptămână timp de şase luni, plângându-se de dureri abdominale puternice. Dar de fiecare dată i s-a spus să nu se îngrijoreze şi a fost trimisă acasă. "A fost la doctori diferiţi de la clinica locală timp de şase luni dar nimeni nu a examinat-o corespunzător", afirmă fiica acesteia, Laura Hooson.
În cele din urmă, femeia a fost transportată de urgenţă la spital în miezul nopţii după ce a sunat-o pe fiica ei, în timp ce era în agonie. După alte zece zile, ea a fost diagnosticată cu cancer de colon, iar în mai puţin de patru săptămâni a murit din cauza unei tumori masive. "Într-o noapte m-a sunat plângând, am chemat ambulanţa şi am dus-o la spital. Era 1 octombrie, dar abia pe 11 - după alte zece zile - a fost diagnosticată cu cancer de colon", a povestit aceasta. "Atunci ni s-a spus că nu se mai poate face nimic pentru ea, decât să i se asigure confortul", a adăugat ea. "A suportat dureri inutile în ultimele şapte luni de viaţă din cauza neglijenţei NHS (sistemul public de sănătate din Marea Britanie, n.red.) şi cred că publicul ar trebui informat", a conchis ea.
Printre simptomele cancerului de colon se numără şi constipaţia sau diareea prelungită.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.