Sport

Break-ul care ucide

Ziarul de Vrancea
27 ian 2013 438 vizualizări
După aproape trei seturi în care nu s-a pierdut niciun serviciu, Novak Djokovic l-a răpus pe Andy Murray în finala Australian Open

Tenismanul sarb Novak Djokovic, cap de serie numărul 1, a caştigat, duminică, pentru a patra oară turneul Australian Open, impunandu-se în finala cu al treilea favorit, britanicul Andy Murray, scor 6-7, 7-6, 6-3, 6-2. În ciuda faptului că a fost un meci cu multe realizări spectaculare pe durata a trei ore şi 40 de minute, puţine lucruri se pot spune despre istoria acestei finale. Timp de aproape trei seturi echilibrul a fost aproape perfect. Nici un break pană la 4-3 pentru Djokovic în setul al treilea. Pană şi cele două tie-break-uri au fost aproape simetrice: 7-2 pentru Murray în primul, 7-3 pentru "Nole" în cel de-al doilea. Şanse mai multe de break au fost mai multe de partea sarbului, dar Andy a reuşit să se concentreze şi să le anihileze. Aceasta este prima parte a istoriei finalei de la Melbourne. Partea a doua: după break-ul de 5-3 scoţianul s-a "tăiat" iremediabil. Poate a fost de vină şi oboseala neuitatei semifinale cu Federer, în timp ce "Nole" a avut o zi mai mult de odihnă, după o joacă cu David Ferrer, sigur este că Andy Murray n-a mai reuşit decat două game-uri din acel moment psihologic, iar Djokovic s-a dovedit din ce în ce mai sigur şi din ce în ce mai neiertător. Djokovic, numărul 1 mondial, a mai caştigat primul turneu de Grand Slam al anului în 2008, 2011 şi 2012. El a devenit primul jucător din era Open care s-a impus la Australian Open de trei ori consecutiv.  De asemenea, cu acest succes al său de la Melbourne, al şaselea de Grand Slam, Djokovic i-a egalat pe Roger Federer şi Andre Agassi, care au caştigat şi ei de patru ori turneul Australian Open.  Doar doi jucători, ambii australieni, au mai reuşit să se impună de trei ori consecutiv la Melbourne, Jack Crawford în anii '30 şi Roy Emerson în anii '60, înainte de era Open, care a început în 1968. Să mai adăugăm că Djokovic şi-a luat revanşa în faţa lui Murray, după înfrangerea din ultimul Grand Slam al anului 2012, US Open.
"Am 25 de ani şi am caştigat deja şase titluri de Grand Slam. Este incredibil", a spus sportivul sarb, înainte de a le oferi ciocolate jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă. "Fiecare victorie este foarte specială. Să fac istorie caştigand de trei ori consecutiv, văzand toate numele mari de pe acest trofeu, este extraordinar. Sunt foarte bucuros şi încrezător pentru ceea ce va urma. Fiecare moment al vieţii mele este o binecuvantare. Sunt atat de mulţi sportivi care vor să fie cei mai buni în ceea ce fac, iar eu am şansa de a mă afla în această poziţie. Oricine poate avea o zi proastă, dar eu sunt conştient că trăiesc o aventură incredibilă", a adăugat Djokovic.

Azarenka şi-a păstrat coroana

Viktoria Azarenka a jucat finala feminină cu Li Na din China cu cuţitele pe masă. Dacă pierdea finala, ceda şi locul I în topul WTA, dar nu în beneficiul "Linei" ci a eternei Serena Williams. Vika s-a impus într-o finală dramatică, în care Li Na a caştigat primul set cu 6-4 şi s-a accidentat de două ori la gleznă, provocand întreruperi ale partidei, la care Azarenka a protestat. Li Na s-a accidentat prima oară la glezna stangă în mijlocul setului doi. După ce a primit îngrijiri pe teren, ea a reluat jocul pentru a reveni de la 1-3 la 4-4, dar pierzand în cele din urmă setul. Apoi Li Na a căzut în setul trei şi a primit din nou îngrijiri pe teren.  Scorul final a fost 4-6, 6-4, 6-3, iar Azarenka a obţinut astfel al doilea titlu de Grand Slam din carieră şi, datorită acestei victorii, îşi va păstra locul 1 în clasamentul WTA.   Azarenka, 23 de ani, este doar a doua jucătoare de la ultimele 25 turnee de Grand Slam care se impune în finală după ce a pierdut primul set.
În finala de dublu masculin, gemenii americani Bob şi Mike Bryan au învins cu 6-3, 6-4 perechea olandeză Robin Haase/Igor Sijsling, foarte probabil, viitoare adversară ai romanilor în Cupa Davis. Cu acest al şaselea succes la Melbourne, "Bryans" au acumulat 13 titluri de Grand Slam, depăşind numărul de trofee obţinute de legendarii australieni John Newcombe şi Tony Roche (12) şi devenind cea mai titrată pereche din istorie. Bob şi Mike Bryan le-au egalat pe surorile Venus şi Serena Williams, care au de asemenea 13 titluri de Grand Slam la dublu în palmares. În finala de dublu mixt:  Jarmila Gajdosova /Matthew Ebden (Australia) - Lucie Hradecka / Frantisek Cermak (Cehia)  6-3, 7-5.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.