Sport

Prima în Europa

Ziarul de Vrancea
6 ian 2013 516 vizualizări
Jucătoarea de tenis de masă Elizabeta Samara este sportiva europeană cu cea mai bună clasare în ierarhia mondială dată publicităţii, sambătă, de Federaţia Internaţională de tenis de masă (ITTF).

Samara ocupă locul 14 mondial, cel mai bun din carieră, reuşind un salt de patru poziţii. "După rezultatele de la ultimul turneu mă aşteptam să urc în clasament, dar nu atat de mult. Am făcut un salt foarte important, de patru locuri, am adunat multe puncte. Mă bucură foarte mult această poziţie în clasamentul mondial, dar greul de abia acum începe pentru că va fi foarte dificil să mă menţine acolo. Îmi propun pentru noul an să încerc să mă apropii de chinezoaice", a declarat Elizabeta Samara. În varstă de 23 de ani, constănţeanca a avut un an 2012 de excepţie, în care a caştigat două titluri europene, a jucat finala Cupei Mondiale şi a ajuns pană în optimile de finală la Jocurile Olimpice de la Londra. Pe primele patru locuri ale clasamentului mondial se află sportive din China, prima poziţie fiind ocupată de Ning Ding.


N-avem speranţe la handbal


Naţionala de handbal masculin tineret a Romaniei a ratat calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din Bosnia. După ce au învins, cat se poate de chinuit Turcia în primul meci (27-26) al turneului de calificare de la Craiova, tinerii handbalişti antrenaţi de Leonard Bibirig au fost învinşi de Rusia cu 22-29 (11-13). În ultimul meci, Romania a obţinut a doua victorie din turneu, 33-28 (17-18) cu Israel, dar Rusia a caştigat toate meciurile şi de la acest turneu nu s-a calificat decat o echipă.  MVP-ul echipei Romaniei la turneul de la Craiova a fost portarul Ionuţ Iancu (HCM Constanţa).


Acasă, după zece ani


Voleibalista Iuliana Nucu este noua jucătoare a formaţiei Dinamo Bucureşti, componenta naţionalei Romaniei revenind în campionatul intern după 10 ani.  La cei 32 de ani, Iuliana Nucu este una dintre ele mai titrate jucătoare romance în activitate.  În pauza competiţională, ea a fost curtată de mai multe echipe, inclusiv Tomis Constanţa şi Dinamo Bucureşti, ambele jucand în Liga Campionilor. Nucu a decis să semneze cu Dinamo Bucureşti şi revine la o echipă din prima ligă din Romania după 10 ani.  Ea a jucat ultima dată la noi în ţară la CSU Metal Galaţi, după care a plecat în Italia, jucand la formaţiile Asystel Novara, Sassuolo Volley, Tiboni Urbino, Volley Bergamo şi Crema Bergamo.  În carieră a devenit campionă a Italiei, în 2011, a caştigat Cupa Italiei (2004) şi Supercupa Italiei, de trei ori (2003, 2005 şi 2011). La nivel european a cucerit Challenge Cup, în 2006.


NFL, cea mai tare ligă din lume


Liga de Fotbal american (NFL) este campionatul profesionist care atrage în medie cei mai mulţi spectatori la stadioane, devansand prima ligă germană de fotbal (Bundesliga), conform unui calcul realizat de Sportingintelligence.com. În NFL s-a înregistrat o medie de 67.591 de spectatori pe meci în 2012, puţin mai mare decat în 2011 (67.394). Bundesliga se află pe locul doi, cu o medie de 45.116 spectatori pe meci în sezonul 2011-2012, cu aproape 3.000 mai mare faţă de sezonul precedent. Campionatul de fotbal al Angliei (Premier League) ocupă locul trei, cu 34.602 spectatori pe meci, în timp ce campionatul de fotbal australian (AFL) se află pe poziţia a patra a clasamentului, cu o medie de 32.748 de spectatori pe meci. Liga nord-americană de base-ball (MLB) încheie top 5, cu 30.895 de spectatori pe meci în 2012.Campionatul sportiv profesionist în sală cu numărul cel mai mare de spectatori este Liga Nord-americană de hochei pe gheaţă (NHL), cu o medie de 17.455 de spectatori pe meci în 2011-2012. NHL devansează NBA, campionat la care media de spectatori a fost 17.274.


Buffon, portarul mileniului


Portarul echipei Juventus Torino, Gianluigi Buffon, se află pe primul loc în clasamentul celor mai buni goalkeeperi ai secolului XXI, dat publicităţii, sambătă, de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS).n clasamentul realizat în baza unui vot anual, Buffon conduce, cu 218 puncte. El este urmat de spaniolul Iker Casillas, la diferenţă de doar un punct (217), iar pe locul al treilea se află cehul Petr Cech, de la Chelsea, cu 172 puncte.


În aşteptarea verdictului


Preşedintele şi directorul Federaţiei Sud-africane de Fotbal (SAFA), vizaţi de o anchetă privind presupusa trucare a unor meciuri de pregătire pentru Cupa Mondială din 2010, şi-au reluat atribuţiile, ieri, în aşteptarea concluziilor anchetei forului fotbalistic naţional. Preşedintele SAFA, Kirsten Nematandani, directorul Dennis Mumble şi alţi trei oficiali fac obiectul unei anchete ca urmare a unui raport al FIFA, care a arătat "într-un mod irefutabil" că meciurile amicale disputate de naţionala Africii de Sud în cadrul pregătirilor pentru CM din 2010 au fost trucate. Cei cinci oficiali au fost suspendaţi la 17 decembrie 2012, după apariţia raportului FIFA. Conform raportului, instigatorul fraudei a fost Wilson Raj Perumal, om de afaceri din Singapore condamnat deja pentru fapte similare, în special în Finlanda, în 2011.


Finanţare cu teledonul


Aproape două miliarde de franci CFA (3 milioane de euro) s-au strans în timpul unui teledon organizat, la Niamey, pentru naţionala Nigerului, calificată la Cupa Africii pe Naţiuni 2013, competiţie ce va avea loc în perioada 19 ianuarie - 10 februarie, în Africa de Sud. "Nu suntem departe de suma de două miliarde de franci CFA. Este formidabil!", a declarat unul dintre organizatorii teledonului iniţiat de Federaţia de Fotbal din Niger şi transmis în direct de televiziunile locale. Statul Niger a contribuit cu un miliard de franci CFA (1,5 milioane de euro). Fondurile stranse vor ajuta la finanţarea pregătirilor şi participării echipei naţionale la CAN. Echipa Nigerului, care s-a calificat pentru a doua oară consecutiv la CAN, a început campania de pregătire la 27 decembrie, la periferia capitalei Niamey. Niger a disputat deja două meciuri amicale, scor 0-3 cu Maroc şi 0-1 cu Etiopia.


Boxul, antrenament pentru rugby


Preparatorul fizic al FRR, Florin Taşcă, a participat în Anglia timp de o lună, la clubul Saracens, la un curs despre integrarea boxului în antrenamentul de rugby, care este agreat şi promovat atat de către Federaţia Engleză de Rugby, cat şi de Asociaţia Boxului Amator. "În partea teoretică s-a discutat despre materiale de lucru (sala, teren, saci, mănuşi, palmele, perne de contact rugby), cat şi despre gradul foarte scăzut de accidentare pe care îl prezintă ca metodă de antrenament. Pe durata părţii practice ne-au fost prezentate exerciţii de încălzire cat şi exerciţii de antrenament, pe care de asemenea le-am lucrat în timpul cursului. În urma acestui curs fiecare preparator fizic a primit un certificat de acreditate cat şi un DVD cu conţinutul cursului (teoretic şi practic). Voi pune la dispoziţie acest DVD celor interesaţi, la revenirea în ţară", a declarat pentru frr.ro Taşcă.


Arbitri bătuţi de suporteri


O brigadă de arbitri care a condus finala unui turneu de amatori din regiunea chiliană Melipilla a fost bătută de suporterii echipei Pablo Lizama, unul dintre asistenţi pierzand mai mulţi dinţi în urma loviturilor, informează presa internaţională. Incidentele au izbucnit la finalul jocului pierdut de Pablo Lizama, cu scorul de 1-2, în faţa formaţiei Baquedano. Fanii au invadat terenul şi i-au lovit în special pe centralul Carlos Salas şi pe asistentul Adrian Araya. Victimele au fost transportate la spital, unde se află sub tratament.

Drama lui Hutchins


Tenismanul britanic Ross Hutchins, locul 28 în clasamentul mondial de dublu, a fost diagnosticat cu limfomul Hodgkin, o formă de cancer. "Din păcate o perioadă voi rămane departe de tenis, deoarece am fost diagnosticat recent cu limfomul Hodgkin. Sunt bine, foarte pozitiv şi primesc susţinere medicală excelentă. Familia şi prietenii sunt alături de mine. Sper să revin în curand", a notat sportivul în varstă de 27 de ani pe Twitter. Hutchins este fiul fostului căpitan al echipei de Cupa Davis a Marii Britanii, Paul Hutchins





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.