Sport

Suzuka inflamează Formula 1

Ziarul de Vrancea
7 oct 2012 594 vizualizări
Victoria obţinută de Sebastian Vettel în Marele Premiu al Japoniei şi abandonul suferit de Fernando Alonso încing lupta pentru titlul mondial * cursa a fost plină de incidente la start după care lucrurile s-au liniştit

Înaintea cursei de la Suzuka, Fernando Alonso avea 29 de puncte avans faţă de Vettel  şi obiectivul pilotului de la Ferrari era de a gestiona această diferenţă, aparent liniştitoare, cu clasări apropiate de cele ale adversarului său. Însă 25 de puncte au fost "şterse" în primele sute de metri ale Marelui Premiu al Japoniei, după ce Alonso a fost forţat să abandoneze. Acum, spaniolul era  nevoit să "joace" la victorie finalul campionatului pentru a putea spera la al treilea titlu mondial din carieră. Vettel şi colegul său de la Red Bull, Mark Webber, au dominat antrenamentele şi calificările, astfel încat prezenţa lor în fruntea grilei de start nu a reprezentat o surpriză. Rivalii lor, piloţii de la McLaren-Mercedes şi de la Ferrari, au avut clasări modeste la start. Alonso a fost al şaselea pe grilă, Jenson Button şi Lewis Hamilton au împărţit locurile VIII şi IX, Felipe Massa a ocupat locul X, iar din poziţia a şaptea a plecat Kimi Räikkönen (Lotus-Rénault), singurul pilot fără victorie în acest an strecurat între favoriţi, pe locul trei la general.
Trei incidente majore au marcat începutul cursei de la Suzuka. Vettel a pornit perfect din pole-position ca de obicei şi tot ca de obicei, coechipierul său a făcut-o slab, pierzand o poziţie în faţa lui Kamui Kobayashi. Însă problema lui Webber nu a reprezentat-o Kobayashi, ci Romain Grosjean (al patrulea la start), care l-a izbit în plin pe australian scoţandu-l de pe pistă. Webber a continuat cursa, după ce a ajuns pe ultima poziţie, şi nu a reuşit să recupereze decat pană la locul IX. Francezul de la Lotus, care în urmă cu trei etape primise o suspendare de o cursă tot pentru provocarea unui accident, a fost penalizat cu un "stop and go" şi a ieşit şi el din lupta pentru locurile fruntaşe. Al doilea incident i-a avut ca protagonişti pe Räikkönen şi Alonso. în "aglomeraţia" produsă după start, aripa faţă a monopostului pilotat de finlandez a atins roata stanga-spate a maşinii lui Alonso. Liderul clasamentului piloţilor s-a răsucit pe pistă şi a ieşit în decor, iar pana suferită l-a împiedicat să continue, în timp ce Räikkönnen a mers mai departe, fără să fi suferit avarii importante. Al treilea incident s-a soldat cu abandonul lui Nico Rosberg de la Mercedes, care a fost scos din "joc" de Bruno Senna.
După reluarea cursei noua ordine a devenit Vettel, Massa, Kobayashi, Button, Massa, Räikkönnen. Sebastian Vettel s-a distanţat imediat şi nu a cedat prima poziţie pană la final, iar ierarhia celorlaţi a fost stabilită în urma intrărilor la boxe pentru schimbarea pneurilor.
Astfel, Vettel obţine a treia victoria în acest an, a doua consecutivă şi a 23-a din palamaresul său.  Ultimul "sfert" al sezonului debutează duminica viitoare, cand este programat Marele Premiu al Coreei de Sud, pe circuitul de la Yeongam.
Clasamentul cursei: 1. Sebastian Vettel (Red Bull); 2. Felipe Massa (Ferrari); 3. Kamui Kobayashi (Sauber); 4. Jenson Button (McLaren); 5. Lewis Hamilton (McLaren); 6. Kimi Räikkonen (Lotus-Rénault); 7. Nico Hulkenberg (Force India); 8. Pastor Maldonado (Williams); 9. Mark Webber (Red Bull); 10. Daniel Ricciardo (Toro Rosso).
Clasamentul piloţilor (după 15 etape): 1. Fernando Alonso - 194 p; 2. Sebastian Vettel - 190 p; 3. Kimi Räikkonen - 157 p; 4. Lewis Hamilton - 152 p; 5. Mark Webber - 134 p; 6.Jenson Button - 131 p.
Clasamentul constructorilor: 1. Red Bull - 324 p; 2. McLaren - 283 p; 3. Ferrari - 263 p.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.