Sport

El se jură că nu înjură

Ziarul de Vrancea
27 sep 2012 515 vizualizări
Mihai Stoica susţine că nici el, nici crainicul Gabi Safta, n-au avut manifestări rasiste la adresa Rapidului, deşi suporterii giuleşteni au probe audio şi video cu care se prezintă la CNCD

Florin Ghencea este noul crainic al stadionului la meciurile pe care Steaua le va disputa pe teren propriu, după ce Gabriel Safta a demisionat în urma incidentului provocat la derbiul cu Rapid, disputat pe Arena Naţională, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, managerul general Mihai Stoica. "Oficial, noul crainic pe stadioanele unde va evolua Steaua va fi Florin Ghencea. Oricum, m-am uitat şi eu pe toate înregistrările de la meciul cu Rapid şi Gabi Safta nu a pronunţat niciun moment acel cuvant (n.r. - ţigan) care este de obicei folosit în sens peiorativ. Nimeni de la Steaua nu a înjurat şi nici nu a făcut trimiteri rasiste sau xenofobe niciodată, cel puţin nu la acest meci cu Rapid. Am avut şi vom avea mereu romi în echipă şi printre suporteri pentru că această etnie este foarte importantă în Romania. Eu personal am foarte mulţi prieteni de etnie romă şi nu aş putea să fac astfel de trimiteri", a declarat Mihai Stoica. Florin Ghencea a fost crainicul Stadionului Steaua în perioada 2007-2010. Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat miercuri, după ce împreună cu caţiva jucători şi cu managerul Mihai Stoica au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul staţiei de amplicare a Arenei Naţionale împreună cu galeria "roş-albastră". Unele dintre scandări, iniţiate de oficialii stelişti şi continuate de membrii galeriei, aveau un conţinut rasist ("Am avut şi vom avea, boală pe ţigani!"). Totodată, Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligaţia "să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenţă, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanţilor la competiţiile sau jocurile sportive".

În altă ordine de idei, Liga Suporterilor Rapidişti (LSR) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, fiind vizaţi în special managerul stelist Mihai Stoica şi crainicul Arenei Naţionale, Gabriel Safta. Stoica şi Safta sunt "recunoscuţi ca fiind «recidivişti» în ceea ce priveşte comportamentul antisportiv, indecent pană la obscenitate, plin de ură la adresa minoritaţii rome, comportament care atinge cote paroxistice în cadrul întalnirilor cu echipa Rapid Bucureşti", susţin giuleştenii în memoriul lor.Potrivit fanilor rapidişti, cei doi îşi permit un asemenea comportament din cazua atitudinii "îngăduitoare" a FRF şi a LPF, care nu a luat măsuri de-a lungul timpului împotriva unor astfel de manifestări discrimnatorii la adresa romilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.