Sport

Tallinn, prima escală spre Rio

Ziarul de Vrancea
6 sep 2012 642 vizualizări
Estonia - Romania, astăzi, de la ora 21:00, primul meci al tricolorilor în campania de calificare la Cupa Mondială din 2014 * partida, care va avea loc la Tallinn, va fi transmisă în direct de TVR 1.

S-a comentat mult, la timpul respectiv, bune şi rele despre stabilirea programului în Grupa D a preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2014, dar dacă stăm stramb şi judecăm drept, ţintarul este OK: jucăm cu Estonia în deplasare şi cu Andorra acasă, în timp ce granzii grupei se confruntă la Rotterdam în marele derby Olanda - Turcia. Premise pentru obiectivul imediat al selecţionerului: două meciuri, şase puncte. Numai că Victor Piţurcă, în dorinţa de a-şi mobiliza elevii la turaţie maximă, consideră partida de astăzi, de la Tallinn, ca fiind una de importanţă majoră, contrazis chiar de către unul dintre elevii săi, Ciprian Marica. Într-adevăr, cine mai este şi Estonia asta, care a ajuns înaintea Romaniei, în fotbal, bineînţeles, că în economie n-avem ce discuta? Păi, n-a ajuns la niciun turneu final, de cele mai multe ori a fost coada grupelor, dar la ultima strigare (Euro - 2012) s-a trezit la baraj, ceea ce transmite multora frisoane. Cum a ajuns la baraj? A eliminat Serbia, o echipă care din timpurile străvechi pană astăzi, a avut pleiade peste pleiade de jucători de superclasă, dar, în acelaşi timp, o echipă în stare de a bate forţe ale fotbalului mondial, dar şi de a pierde în faţa unor cenuşărese precum Estonia. Să mai amintim că în baraj fotbaliştii baltici s-au înclinat în faţa Irlandei, cu 0-4 pe teren propriu şi 1-1 la Dublin, cand jocurile erau făcute. Are cineva curaj să parieze un ban (nou) că Romania lui Piţurcă e în stare să piardă acasă cu 0-4 în faţa irlandezilor? Dar clasamentul FIFA? Este o ierarhie contabilă, care adună rezultate şi calculează, indiferent dacă joci cu Spania şi Argentina, cu Islanda şi Feroe sau cu Elveţia şi Grecia. Să lăsăm, deci, contabilitatea şi să spunem că Estonia este o echipă modestă, fără vedete (starul care îţi vine în minte este mijlocaşul Konstantin Vassilijev, care nu joacă la Barcelona sau Schalke, ci la Amkar Perm în Rusia), însă o echipă bine blindată în apărare, cu un selecţioner care ştie să blocheze căile de acces şi, în fine, o echipă care dacă o iei pe sus, te arde de nu te vezi. Probabil că acesta este semnalul de alarmă tras de Piţurcă, convins şi el în sinea lui că dacă tricolorii vor aborda cu seriozitate partida, victoria nu le poate scăpa. În ultimul meci disputat, balticii au învins la Tallinn echipa Poloniei, prezentă în calitate de gazdă la Euro 2012, cu 1-0, printr-un gol marcat în timpul adiţional. Dar selecţionerul Tarmo Rüütli trage şi el de maner:  "Nu trebuie să fim nici prea încrezători şi optimişti, toată lumea are şanse. Romania este o echipă mult mai agresivă şi mai puternică decat Polonia.Oricum, nimic nu este imposibil, trebuie să profităm de oportunităţile pe care le vom avea" a spus tehnicianul.


Trei semne de întrebare


Problemele lui Piţurcă ţin în special de linia defensivă, din care lipseşte fundaşul Papp, iar situaţia celor trei portari nu este prea roză. Se pare că, pentru poartă, selecţionerul va opta pentru experienţa lui Lobonţ. Pantilimon nu prea apără la ManCity, Tătăruşanu gafează prea des şi, dacă ne uităm şi prin grădină, nici ceilalţi portari romani (Bornescu, Lung, Bălgrădean, Coman etc) nu excelează. Lobonţ joacă la Roma şi mai puţin decat Pantilimon, dar, cel puţin are atata amar de jocuri la naţională. Cele trei semne de întrebare privesc postul de fundaş dreapta (Măţel sau Luchin), unul dintre închizători (Pintilii sau Lazăr) şi varful retras (Rusescu sau Grozav). Alegerile lui Piţurcă vor fi determinate de rapoartele colaboratorilor săi, care au avut sarcina de a învăţa Estonia pe de rost. A suprins, totuşi (nu neapărat negativ) neconvocarea celor doi jucători pe post de "idee fixă" (Cociş şi Florescu), atat la Piţi, cat şi la predecesorul său, Răzvan Lucescu. În ceea ce priveşte pe Sînmărtean, ideea fixă a tuturor talk-show-urilor sportive, vasluianul este poate cel mai bun jucător roman din campionatul intern, dar reconstrucţia nu se face cu fotbalişti de 35 de ani.
Partida de la Tallinn se va disputa de la ora 21:00 şi va fi transmisă în direct pe TVR 1. În grupa D, se mai joacă meciurile Andorra - Ungaria (21:30) şi Olanda Turcia (21:30, transmis pe DigiSport2).
Echipele probabile:
Estonia (antrenor, Tarmo Rüütli): Pareiko - Jaager, Rahn, Klavan, Teniste - Dmitrijev, Vassiljev - Puri, Ojamaa, Kink - Oper.
Romania (antrenor, Victor Piţurcă): Lobonţ - Măţel, Goian, Chiricheş, Raţ - Bourceanu, Pintilii - Torje, Rusescu, Tănase - Marica.
Arbitru: Milorad Mazic (Serbia).
Celelalte partide din zona europeană
Grupa A: Croaţia - Macedonia, Ţara Galilor - Belgia, Scoţia - Serbia (maine).
Grupa B: Malta - Armenia, Bulgaria - Italia, Danemarca - Cehia (maine)
Grupa C: Kazahstan - Irlanda, Germania - Feroe.
Grupa E: Slovenia - Elveţia, Islanda - Norvegia, Albania - Cipru
Grupa F: Rusia - Irlanda de Nord, Azerbaidjan - Israel, Luxemburg - Portugalia.
Grupa G: Liechtenstein - Bosnia-Herţegovina,  Lituania - Slovacia, Letonia - Grecia.
Grupa H: Muntenegru - Polonia, R.Moldova - Anglia.
Grupa I: Georgia - Belarus, Finlanda - Franţa.
Cu cele două excepţii menţionate, partidele se dispută astăzi.


A treia confruntare


Din motive geopolitice, Romania şi Estonia s-au întalnit doar de două ori. Prima dată, în 1937, la Tallinn, în cadrul unui turneu baltic, în care estonienii au învins echipa lui Baratky şi Bodola cu 2-1 (ultimul, fiind autorul golului romanesc, la 2-0 pentru gazde). A doua întalnire a fost un meci amical disputat în 1999, la Bucureşti, în care Piţurcă a introdus în teren nouă debutanţi, unul dintre ei, Ionel Ganea, stabilind scorul final de 2-0, pentru tricolori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.