Sport

Britanicii uimesc la atletism

Ziarul de Vrancea
5 aug 2012 680 vizualizări
Gazdele olimpice au cucerit, sambătă, trei medalii de aur în două ore * cum era de aşteptat, romanii dezamăgesc în toate probele

Odată cu ziua de vineri, Olimpiada a intrat într-o nouă fază de larg interes. A început atletismul. Spre deosebire de alte ediţii, sportivii romani nu prea au probleme. O oarecare speranţă, nu de medalii ci de prezenţe în finale, prezenta Ancuţa Bobocel, aureolată de victoria de la Londra din Diamond League la 3000 m obstacole. Atleta romană nu a mai fost în forma de atunci. Incapabilă de a forţa intrarea în finală, dintr-o serie relativ rapidă, Ancuţa s-a sufocat în final şi s-a clasat a şasea, în 9:31,06, iar colega ei de probă, Cristina Casandra (locul V la Beijing, 2008) a ieşit şi mai prost, locul XIII, în serie. Despre Nicoleta Grasu se vorbeşte de două decenii ca de o mare speranţă, dar nici la această ediţie nu a reuşit să prindă finala la disc, deşi a realizat cea mai bună aruncare din acest an, cu 61,86 m.
Ieri a fost o zi fastă pentru atleţii britanici, care au cucerit trei titluri olimpice în numai două ore. Jessica Ennis a încheiat heptatlonul "en-fanfare", caştigand şi piatra de moară a heptatlonistelor, cursa de 800 m, în care principala urmăritoare a britanicei, Austra Skujyte, a încheiat-o aproape leşinată. Medalia de argint a revenit astfel, germanei Lilli Schwarzkopf, iniţial descalificată, iar campioana mondială en-titre, Tatiana Cernova, s-a clasat a treia. Într-un concurs slab de săritură în lungime, s-a impus un alt englez, Greg Rutherford, singurul care a mai arătat că evoluează într-o finală olimpică. El a sărit 8,35 metri, îmbunătăţindu-şi cu patru centimetri cea mai bună performanţă a sezonului. Dar crema a fost cursa de 10.000 metri, mai ales finalul ei. Consacrată ca un etern meci atletic Etiopia - Kenya, această ipoteză s-a sfăramat în momentul în care liderul mondial, Wilson Kiprok a fost călcat accidental pe picior şi a abandonat. Probabil că etiopienii, în frunte cu marele Kenenisa Bekele s-au considerat dinainte învingători, fiindcă nu l-au supravegheat pe britanicul Mo Farah (de origine somaleză, campion mondial anul trecut, dar la 5000 m). Sprintul scurt al acestuia l-a surprins pe Kenenisa, fapt de care a profitat americanul (blond) Galen Rupp, care a devenit primul alb ajuns pe podiumul olimpic la această probă din 1988. Cat despre Kenenisa Bekele, decepţionat, i-a oferit bronzul fratelui său, Tariku.
Tot sambătă a avut loc şi duelul SUA - Jamaica în finala feminină de 100 metri. Deşi americancele s-au arătat mai tari în calificări, Jamaica a avut caştig de cauză. Campioana olimpică de la Beijing, Shelly Ann Pryce, a profitat de un start mai încet a americancei Carmelita Jeter şi a învins-o la trei sutimi (9,75 -9,78 s), în timp ce bronzul a revenit unei alte insulare, Veronica Brown. În fine, ieri dimineaţă maratonul feminin a fost caştigat de etiopianca Tiki Gelana (nepoata unui alt campion olimpic la maraton, Gezahegne Abera, 2000), urmată de kenyana Prisca Jeptoo şi rusoaica Tatiana Arhipova, sportivă consacrată la 3000 m obstacole. Ale noastre prea experimentate maratoniste, s-au clasat pe locurile 45 (Lidia Şimon) şi 87 (Constantina Diţă).
Alţi campioni: Tomasz Majevski (Polonia) - 21,89 m la greutate; Tirunesh Dibaba (Etiopia) - 30:20, 75 la 10.000 metri feminin; Chen Ding (China) - 20 km marş masculin; Sandra Perkovic (Croaţia) - 69,11 m la disc;




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.