Sport

ST: Kiev: Spania – Italia 4-0 (2-0)

Ziarul de Vrancea
2 iul 2012 504 vizualizări
Toreadori fără milă

Spania a caştigat din nou titlul european, zdrobind echipa Italiei într-o finală care a salvat calitatea turneului * Italienii au jucat de la egal la egal cu adversara, pană în minutul 60 cand au rămas în zece oameni
Spania: 1. Casillas (cpt) – 17. Arbeloa, 3. Piqué, 5. Ramos, 18. Alba – 8. Xavi, 16. Busquets, 14. Xabi Alonso – 21. Silva (’58 – 7. Pedro), 10. Fabregas (’75 – 9. Torres),  6. Iniesta (’86 – 13. Mata). Antrenor: Vicente Del Bosque.
Italia: 1. Buffon (cpt) – 7. Abate, 15. Barzagli, 19. Bonucci, 3. Chiellini (’21 – 6. Balzaretti) – 21. Pirlo – 8. Marchisio, 18. Montolivo (’57 – Motta), 16. De Rossi – 10. Cassano (’46 – 11. Di Natale), 9. Balotelli.. Antrenor: Cesare Prandelli.
Arbitru: Pedro Proença (Portugalia).
Cartonaşe galbene: Piqué / Barzagli
1-0, min. 15: Iniesta îl lansează pe partea dreaptă a careului pe Fabregas, acesta îl driblează pe Abate şi a centrat pentru David Silva, care înscrie cu capul de la 8 metri;
2-0, min. 42: Jordi Alba, deschis magistral în adancime de Xavi, pătrunde în careu şi înscrie, singur cu portarul.
3-0, min. 84: pasă pe culoar Xavi, şut Torres din 8 metri, care i-a evitat pe Abate şi Bonucci
4-0, min. 89: Mata, şut de la 10 metri, după o combinaţie cu Torres.
Mult aşteptata finală latină a Euro 2012 a început cu cateva atacuri italiene, dar n-au trecut nici cinci minute şi ibericii au arestat mingea, practicand o posesie diferită de ceea ce ne-a arătat echipa iberică în ultimele partide, semănand mai mult a “tiki-taka” Barcelonei: pase în viteză, se caută poarta. Apărarea italiană s-a descurcat bine şi prima ocazie a fost doar un şut de la 17 metri al lui Xavi, cu efect, dar peste poartă (’11), iar cateva minute mai tarziu, “furia roja” a deschis scorul. Imediat, însă, s-a dezlănţuit “furia azzurra”: trei cornere s-au derulat la poarta lui Iker Casillas, fără rezultat, deşi “San Iker” a avut emoţii. O centrare foarte periculoasă a lui De Rossi pentru capul lui Balotelli a fost rezolvată cu şansă de Casillas (’28),  în minutul următor, Cassano l-a ridiculizat pe Arbeloa, dar a trimis în portar, printre picioarele lui Piqué, iar o lovitură liberă executată de Pirlo a rămas fără rezultat, portarul spaniol respingand şi un şut de la distanţă, mult mai periculos, expediat de Cassano. La 1-0 pentru Spania, posesia aparţine Italiei, contraatacurile spaniole răman foarte periculoase, dar fundaşii italieni se descurcă extraordinar, iar mijlocaşii recuperează multe mingi, profitand şi de inspiraţia precară a lui Iniesta şi Xavi. Însă optarul Spaniei s-a revanşat, contribuind decisiv la golul marcat de Alba. Încă o intervenţie gen Casillas, la şutul lui Montolivo, încheie o repriză cu un avantaj liniştitor pentru España.
Chiar dacă Prandelli a arătat că are antidot pentru “Tiki Taka” (din nefericire pentru el, cu riscul expunerii la contraatacuri), pentru cei mai mulţi dintre privitori, finala era jucată de la pauză, pentru că nu este uşor să întorci Spania de la 2-0. Însă mulţi se temeau că spaniolii vor închide jocul. Prandelli l-a schimbat pe Cassano cu Di Natale, iar friulanul a ratat cu capul, după o centrare a lui Abate. Replica Spaniei nu s-a lăsat aşteptată şi italienii au avut mare noroc că arbitrul n-a văzut henţul în careu al lui Bonucci. La poarta cealaltă, Casillas a reuşit să blocheze decisiv  reluarea lui Di Natale. Repriza are o desfăşurare halucinantă, ocaziile alternand năucitor. Însă în min. 60, Italia se confruntă cu un ghinion teribil. La puţin timp după ce a intrat în teren, Thiago Motta a făcut întindere şi Italia rămane în zece, fiindcă Prandelli făcuse toate schimbările. Din acel moment, Spania pune total stăpanire pe joc, iar Italia îşi pierde suflul. Golurile care au urmat, au fost doar cireşele de pe tort.
În ciuda ghinionului pe care îl poate invoca “squadra”, victoria Spaniei este absolut meritată, pentru că echipa lui Del Bosque a realizat cel mai bun meci din acest campionat. Pe de altă parte, este greu de acceptat căderea italienilor după accidentarea lui Motta, într-un meci în care echipa se arăta în multe faze egală, ba chiar uneori, superioară. Spania n-a avut nici un scrupul în a-şi ridiculiza în final adversarul rănit. Cat despre calitatea jocului, se poate spune fără dubii că finala de la Kiev a salvat un turneu european mediocru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.