Sport

Caştigătoare cu golaveraj negativ

Ziarul de Vrancea
17 iun 2012 620 vizualizări
Grupa A, Wroclaw: Cehia - Polonia 1-0 (0-0) echipa Cehiei s-a calificat în sferturi, spulberand speranţele gazdelor


Cehia: 1. Cech (cpt) - 2. Gebre Selassie, 6. Sivok, 3. Kadlec, 8. Limbersky - 17. Hübschmann, 13. Plasil - 19. Jiracek (’84 – 12. Rajtoral), 18. Kolar, 14. Pilar - 15. Baros (’90 – 20. Peckhart). Antrenor: Michal Bilek
Polonia: 22. Tyton- 20. Piszczek, 13. Wasilewski, 15. Perquis, 2. Boenisch - 5. Dudka, 7. Polanski (’54 – 18. Grosicki) - 16. Blaszczykowski (cpt), 11. Murawski (’74 – 18. Mierzejewski), 10. Obraniak (’73 – 23. Brozek) - 9. Lewandowski. Antrenor: Franciszek Smuda.
Arbitru: Craig Thompson (Scotia)

 
1-0, min. 72: Jiracek a primit o pasă de la Baros l-a driblat pe Wasilewski şi a şutat în plasă, pe langă Murawski.
Cartonaşe galbene: Limbersky, Plasil / Murawski, Polanski, Wasilewski, Perquis
Trei ani s-a canonit Franciszek Smuda (adulatul selecţioner al leşilor) să construiască o echipă menită, pe stadioanele poloneze, să readucă în prim plan vremurile de aur ale lui Lato, Boniek şi Szarmach. Cu jucători naturalizaţi din Franţa  şi Germania, cu ceea ce are mai bun fotbalul din această ţară, toţi căliţi în amicale puternice. Un singur lucru nu a reuşit Smuda, să aibă o echipă care să joace mai mult decat 30 de minute într-un meci important. Aşa a fost şi în meciul de deschidere cu grecii, aşa a fost şi cu ruşii (reuşita tarzie a lui Blaszczykowski a fost o capodoperă izolată) şi aşa a fost şi cu Cehia. Ce-i drept, e drept: cehii lui Michal Bilak nu şi-au imaginat vreo surpriză la Varşovia, aşa că au jucat la apărare, remiza fiindu-le favorabilă. Şi apărarea a rezistat cu brio pană la capătul reprizei, ajutaţi şi de penele de motor ale lui Blaszczykowski şi Obraniak, dar şi de palida inspiraţie a lui Lewandowski, căutat cu asiduitate tot timpul, dar cu o singură mare ocazie la activ, în min. 10. De partea cealaltă, cateva şuturi de la distanţă, un luft al lui Pilar în careu şi cursele neobositului Theo Gebre Selassie (tizul marelui Haile), reprezintă tot ceea ce merită reţinut.
Ploaia care a curs un timp la Wroclaw putea întrerupe nu numai meciul de pe acest teren, dar şi pe cel de la Varşovia. Golul marcat în capitala Lechiei de Karagounis a schimbat fundamental jocul de la Wroclaw. Cehii s-au văzut, brusc, eliminaţi la o asemenea combinaţie de scoruri şi au realizat că trebuie să atace. Iar ca urmare, gazdele turneului au atins rareori balonul timp de un sfert de oră, iar cehii puteau scrie 1-0 pe tabelă mai devreme. Poate să fie de vină umbra lui Milan Baros, dar eroul Cehiei din 2004, s-a revanşat cu un “călcai” discret spre Jiracek şi acesta a găsit unghiul spre poartă. În final, polonezii au reluat atacurile, cu şanse nici de un zlot de a repara situaţia. În ultimele secunde, Kadlec a scos aproape din poartă o minge centrată de “Kuba” Blaszczykowski de sub nasul lui Wasilewski. O minge care, intrată, n-ar fi făcut fericiţi pe suporterii polonezi, ci pe marii lor “duşmani”, cei ruşi! (Nic. G)
Clasamentul grupei A
1. Cehia    3    2    0    1     4-5    6
2. Grecia    3    1    1    1     3-3    4
3. Rusia    3    1    1    1     5-3    4
4. Polonia    3    0    2    1     2-3    2


Premiera cehilor


Cehia 2012 este prima echipă din istoria turneului final al Campionatului European de fotbal care caştigă o grupă de calificare cu un golaveraj negativ. Pană acum, doar trei echipe, de-a lungul anilor, au reuşit să se califice, dar de pe locul II, cu mai multe goluri primite decat marcate într-o grupă: Cehia şi Olanda (1996) şi Italia (2008). În istoria Cupei Mondiale există un singur caz de caştigătoare de grupă cu golaveraj negativ. Este vorba de Camerun 1990 care, după 1-0 cu Argentina şi 2-1 cu Romania şi-a asigurat calificarea, pierzand ultimul meci contra URSS cu 0-4.  Mai există, de asemenea, cinci cazuri de echipe calificate din grupe (de pe locul II) în astfel de situaţie: RFG, Elveţia (1954), Irlanda de Nord (1958) – toate acestea au jucat baraje pentru calificarea din grupe – Cehoslovacia 1962 şi, din nou, RFG (1986).






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.