Sport

Drogba über alles!

Ziarul de Vrancea
20 mai 2012 506 vizualizări
Chelsea Londra - Bayern München 1-1 (0-0, 1-1, 2-3) la lovituri de departajare, în finala Ligii Campionilor * Robben a ratat un penalty în prelungiri, iar Schweinsteiger a irosit lovitura de departajare decisivă, iar Drogba a fost omul decisiv pentru formaţia britanică

Chelsea: Cech – Bosingwa, David Luiz, Cahill, A. Cole – Mikel, Lampard – Kalou (’84 – Torres), Mata, Bertrand (’73 – Malouda) – Drogba. Antrenor: Roberto di Matteo.
Bayern: Neuer  -Lahm, Tîmoşciuk, Boateng, Contento – Schweinsteiger, Kroos – Robben, Müller (’86 – van Buyten), Ribéry (’96 – Olic) – Gomez. Antrenor: Jupp Heynckes.
Arbitru: Pedro Proença (Portugalia).
Cartonaşe galbene: Cole, D. Luiz, Drogba, Torres / Schweinsteiger.
0-1, min. 83: Müller reia cu capul din centrarea lui Kroos, cu pămantul, mingea a ricoşat din bara transversală în spatele lui Cech.
1-1, min. 88: Drogba, cu capul, după un corner executat de Mata.
S-a zis după semifinala Chelsea – Barcelona că fotbalul-industrie a învins fotbalul spectacol şi aşa a fost şi atunci şi acum în semifinală, chiar dacă Bayern nu are strălucirea trupei lui Guardiola. Bayern a dominat în cvasi-totalitate finala disputată pe “Fussball Arena” din München, cu o formulă ofensivă în care trioul Robben – Müller – Ribéry din spatele lui Mario Gomez şi-a asigurat în cea mai mare parte superioritatea la mijlocul terenului. Bayern a înaintat forţos spre poarta lui Cech şi dacă nu şi-a concretizat dominarea, nu este vina apărătorilor londonezi, ci a impreciziei jucătorilor de atac ai nemţilor. Mario Gomez n-a fost în cea mai bună zi, iar responsabilul cu ratările a fost Thomas Müller. Apărarea improvizată l-a pus în dificultate pe Roberto di Matteo, deşi Luiz şi Cahill s-au descurcat bine pe mijloc. Însă Ashley Cole, ajutat de foarte tanărul Bertrand şi Bosingwa (aproape de autogol în prima repriză)  n-au putut face faţă incursiunilor lui Robben şi Ribéry. Însă golul a întarziat să apară în ciuda posesiei năucitoare a germanilor, cu greu stăpanită de rudimentele de “Tiki-Taka” ale echipei din Londra. În repriza secundă, Chelsea a încercat şi ea cu timiditate să se avante în atac,prin angajări repetate ale lui Drogba, dar tot Bayern a rămas la comandă. A şi înscris prin Ribéry, gol anulat corect pentru ofsaid, astfel încat reuşita din minutul 83 a lui Müller este cat se poate de logică. Însă bucuria spectatorilor care visau al cincilea trofeu în Bavaria a fost de scurtă durată, pentru că formaţia Chelsea s-a dovedit încă odată superioară la capitolul moral. Să fii dominată timp de 80 de minute într-un asemenea hal şi să egalezi la cateva minute după 0-1, este ceva!. La fel cum, pe “Nou Camp” a venit din nimic golul lui Ramires, Chelsea a egalat prin Didier Drogba, gol care a venit ca o lovitură imensă pentru echipa bavareză. În prelungiri, Chelsea s-a arătat mai proaspătă, însă Bayern a primit un cadou de la arbitrul portughez, care a fluierat penalty la un fault uşor al lui Drogba asupra lui Ribéry. Culmea este că, încercand să cadă cat mai convingător, francezul s-a accidentat de-adevăratelea şi a părăsit terenul. Şi cum ghinioanele nu vin decat în haită, Robben a ratat  lovitura de pedeapsă, şutul său fiind o jignire pentru un portar de talia lui Petr Cech. Ultimele zvacniri ale germanilor au fost zadarnice, van Buyten şi Olic s-au invitat reciproc să materializeze centrarea lui Lahm, iar Cahill a scos cu riscul unei accidentări balonul care se îndrepta spre poartă, trimis de Gomez.
Tot Bayern a avut iniţiativa şi la loviturile de departajare, prima ratare aparţinand lui Mata de la Chelsea. Însă în final Ivica Olic a ratat, iar apoi şutul lui Schweinsteiger a nimerit bara, înainte ca mingea să fie scoasă de Petr Cech, care a avut un plasament excelent la toate şuturile. Ultimul cuvant l-a avut Drogba şi Chelsea a caştigat, în premieră Liga Campionilor.  Pană atunci, mai transformaseră Lahm, Gomez şi portarul Neuer, pentru Bayern, Luiz, Lampard, A. Cole pentru Chelsea.


Sunt englezi care plang


* Chelsea, care a caştigat sambătă seară Liga Campionilor, îşi va apăra trofeul sezonul viitor, iar Tottenham, echipă clasată pe locul patru în campionatul Angliei, a fost "retrogradată" în Liga Europa. Chelsea a încheiat campionatul Angliei pe locul VI şi era calificată pentru Liga Europa dar în urma victoriei de la Munchen va juca tot în Liga Campionilor în calitate de deţinătoare a trofeului. Tottenham, clasată pe locul IV în Anglia, va evolua direct în fazele Ligii Europa * Finala Bayern – Chelsea este a zecea din istoria Ligii Campionilor (Cupa Campionilor Europeni) adjudecată la lovituri de departajare. Prima s-a înregistrat în 1984, cand Liverpool a învins AS Roma (după 0-0), urmată de cea caştigată de Steaua, în 1986 la Sevilla. Ultima finală de acest gen a avut loc la Moscova în 2008, cand Manchester United a învins Chelsea* Finala de sambătă a fost a patra disputată în capitala Bavariei. De fiecare dată, caştigătoarea şi-a adjudecat pentru prima oară trofeul: Notthingham Forest (1979), Olympique Marseille (1993), Borussia Dortmund (1997) şi Chelsea (2011). * Atacantul formaţiei FC Barcelona, Lionel Messi, este golgeterul Ligii Campionilor, sezonul 2011/2012, cu 14 goluri. El a fost urmat de Mario Gomez (Bayern) – 12 şi Cristiano Ronaldo (Real Madrid – 10 * Anglia a egalat Italia şi ocupă locul doi în clasamentul naţiunilor cu 12 trofee ale Ligii Campionilor, prima poziţie aparţinand Spaniei, cu 13 cupe. Germania şi Olanda se află, la egalitate, pe locul trei, cu cate şase trofee, în timp ce Portugalia este a patra, cu patru cupe. Scoţia, Franţa, Romania şi Serbia sunt ţările care şi-au trecut o dată numele în palmaresul Cupei Campionilor Europeni/Ligii Campionilor.


Ce spun antrenorii


Roberto di Matteo (Chelsea):  "Fotbalul, ca şi viaţa, este imprevizibil şi nebun. Nu cred că cineva ar fi putut pronostica succesul nostru. A fost un sezon dificil care s-a terminat incredibil. Sunt extrem de fericit pentru jucători, au muncit mult pentru acest succes. Cand Bayern a înscris nu mai era mult de jucat, dar cu multă pasiune şi dăruire jucătorii mei au reuşit să egaleze. Acest lucru ne-a dat moral. Nu a fost uşor să pregătesc acest meci din cauza absenţelor, nu a fost o situaţie ideală pentru o finală de Liga Campionilor. Jucătorii au arătat o determinare extraordinară. Didier Drogba a ajutat acest club timp de opt ani într-o manieră fantastică. Ashley Cole a fost imens, la fel Frank Lampard şi Petr Cech. Dar acest succes nu a putut fi obţinut decat printr-o unitate de grup.
Jupp Heynckes (Bayern): "Echipa mea a făcut o partidă extraordinară contra unui adversar care a adoptat tactica la care ne aşteptam şi pe care a utilizat-o în ultimele meciuri din Liga Campionilor. Vina noastră este că nu am marcat în multele ocazii pe care le-am avut. Cand am înscris în minutul 83, trebuia să conservăm avantajul. Apoi am ratat un penalty în prelungiri. La loviturile de departajare este loterie şi aşa s-a scris istoria. Chelsea a fost mai norocoasă decat noi în această seară. A jucat în felul în care ştie să o facă cel mai bine şi trebuie felicitată. Adversarii noştri au luptat pentru fiecare minge în apărare şi au fost foarte bine organizaţi. Această înfrangere ne face mult rău.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.