Sport

Academia vedetelor

Ziarul de Vrancea
28 feb 2012 1335 vizualizări
Diego Forlan, o vedetă care n-are nevoie de nici o prezentare

Astăzi, de la ora 20:30, naţionala de fotbal a Romaniei întîlneşte Uruguay, pe Arena Naţională * echipa oaspete ocupă locul IV în clasamentul FIFA, înaintea Braziliei şi Argentinei şi are în componenţă trei atacanţi de superclasă: Forlan, Cavani şi Suarez * partida poate fi urmărită direct pe Antena 1 şi GSP TV
Uruguay este prima echipă extra-europeană din istorie care s-a confruntat cu naţionala Romaniei şi asta în primul turneu al Cupei Mondiale, desfăşurat chiar la Montevideo. Evenimentul s-a produs pe 14 iulie 1930, pe “Estadio Pocitos” din capitala Uruguay-ului, în cadrul grupei C din care mai făcea parte şi Peru. Pentru a se califica în semifinale, Romania avea nevoie de un egal cu echipa “celestă”, campioană olimpică în 1924 şi 1928, deoarece romanii au învins Peru cu 3-1 (după un meci extrem de dur), iar uruguayenii, doar cu 1-0. Cu o formaţie improvizată, din cauza efectelor bătăliei cu “incaşii”, avîndu-l ca antrenor pe atacantul Rudi Wetzer, tricolorii de acum 82 de ani au început foarte bine meciul: au primit un gol aiurea, în urma unei centrări care depăşise spaţiul de joc, apoi au înscris ai noştri un gol anulat pentru ofsaid printr-un şut de la distanţă, dar pînă la pauză, “celestinii” au făcut un joc de vis înscriind trei goluri în şapte minute. Cu 4-0, Uruguay s-a calificat în semifinale şi a devenit prima campioană mondială din istoria fotbalului, cîştigînd cu 4-2 finala cu Argentina. După 36 de ani, uruguayenii au venit în Romania şi “pionierii” din 1930 (atîţi cît au mai rămas) s-au bucurat de o revanşă a Romaniei cu 1-0, prinr-un gol marcat de constănţeanul Iancu. Un an mai tîrziu, un fel de selecţionată secundă, trimisă în America de Sud, alături de antrenorii Bazil Marian şi Valentin Stănescu, a îndrăznit să provoace Uruguay chiar pe stadionul celebrei echipe Peñarol şi a încheiat la egalitate, 1-1, după ce a condus multă vreme cu 1-0. Ultimul meci Uruguay – Romania s-a disputat în America de Nord, mai exact la Los Angeles în 2006, echipa condusă de Victor Piţurcă fiind învinsă cu 0-2, prin golurile marcate de Gonzalo Vargas, în minutele 49 şi 56. Dintre tricolorii recent convocaţi acum de Piţurcă, au fost atunci titluari Mutu şi Marius Niculae, pe teren mai intrînd Goian şi Daniel Niculae. A jucat şi Nicoliţă, dar Bănel a suferit acum o leziune de ligamente la gleznă, în cadrul antrenamentului de luni seară, şi a fost înlocuit pentru meciul de astăzi, de rapidistul Roman.

Dintre uruguayenii care au jucat la LA, în 2006, mai fac parte şi acum din lot Jorge Fucile, Diego Godin, Diego Perez, Sebastian Abreu, Sebastian Fernandez şi Alvaro Gonzalez.

 

 

 

 

Tabarez, băiat bun


Echipele pregătite de Victor Piţurcă şi Oscar Tabarez se reîntîlnesc, deci, după aproape şase ani, pe “Arena Naţională” şi nu există nici o îndoială că Uruguay este cel mai puternic adversar din ultimii ani al naţionalei tricolore. În clasamentul FIFA pe februarie, Uruguay ocupă locul al patrulea, exact locul pe care “celestinii” s-au clasat la Cupa Mondială din 2010, din Africa de Sud. Înaintea Braziliei şi Argentinei, atît în clasamentul FIFA, ca şi la Mondiale, în timp ce tricolorii se află pe un deloc onorabil loc 52. Antrenorul Oscar Tabarez a trimis în Romania toată crema, în frunte cu cei trei atacanţi care dau fiori şi unor echipe mult mai titrate: Diego Forlan (Inter Milano), Edinson Cavani (Lazio) şi Luis Suarez (Liverpool). Mai adăugăm pe fundaşul Caceres (Juventus), sau mijlocaşii Alvaro Gonzalez (Lazio) sau Cristian Rodriguez (Porto) şi vedem ce meci de zile mari avem astăzi, pe Arena Naţională. Formaţia tricoloră nu poate fi favorită în acest meci, deşi Tabarez se arată galant: "Echipa Romaniei este una tînără, în plin proces de reconstrucţie. Romania are o lungă tradiţie în fotbal, cu rădăcini latine, dispune de jucători valoroşi. Romanii sînt foarte pasionaţi de fotbal. Naţionala Romaniei are destui jucători care evoluează în echipe bune din străinătate. Mă aştept la un joc echilibrat, aşa este la acest nivel", a spus Tabarez.


Surprizele lui Piţurcă


Lotul lui Piţurcă nu este lipsit de surprize. Nu atît chemarea lui Tătăruşanu, portarul gafeur al Stelei în meciurile cu Twente, cît neconvocarea unor titulari ca Tamaş, Raţ sau chiar febleţea selecţionerului, Cociş. Şapte jucători joacă în campionate străine, în frunte cu Mutu şi Marica, iar restul, în Liga I, Steaua (5) şi Dinamo (3) dînd cei mai mulţi jucători echipei naţionale. Surprinzătoare pare a fi şi alcătuirea probabilă a liniei defensive, formată, cu excepţia lui Goian, din jucători tineri, cu extrem de puţine tricouri tricolore la activ.  În concluzie, Uruguay este mare favorită, dar poate că Mutu ne contrazice!
Formaţiile probabile
Romania: Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, Goian, Grecu – Lazăr, Bourceanu, Tănase – Torje, Marica, Mutu.
Uruguay: Muslera – Maxi Pereira, Lugano, Godin, Caceres – Perez, Arevalo, Rodriguez – Forlan, Cavani, Suarez.
Arbitru: Viktor Kassai (Ungaria)

Tabarez vizează un record


Selecţionerul Oscar Washington Tabarez ar putea egala la Bucureşti, la meciul amical cu Romania, recordul de invincibilitate stabilit de antrenorul Juan Carlos Corazzo, care între 1967 şi 1968 a condus reprezentativa Uruguayului la 14 partide consecutive fără înfrîngere (6 victorii şi 8 remize). Potrivit publicaţiei La Informacion, care citează agenţia EFE, ultima înfrîngere a actualului tehnician al naţionalei Uruguayului s-a produs la 29 mai 2011, cînd echipa sa a pierdut, cu scorul de 1-2, meciul amical disputat în deplasare cu Germania. De atunci, formaţia celestă a obţinut opt victorii şi cinci rezultate de egalitate sub conducerea lui Tabarez.


Capra vecinului


Conducerea FC Rapid solicită Ligii Profesioniste de Fotbal, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a clubului, să respecte regulamentul şi să nu permită schimbarea locului de disputare a partidei Dinamo - Gaz Metan Mediaş de pe stadionul Dinamo pe Arena Naţională. Oficialii rapidişti amintesc de partida cu FC Braşov, din cadrul etapei a VI-a a Ligii I, pe care formaţia condusă de Răzvan Lucescu a fost obligată să o dispute pe arena din Regie pentru că regulamentul nu i-a permis să schimbe locul de desfăşurare cu mai puţin de 7 zile înainte, chiar dacă la momentul respectiv încheiase contractul de închiriere a Stadionului Giuleşti cu CS Rapid.


Rasist fără voie


Decizia luată la meciul dintre Andrei Stoica şi Redouan Cairo de la SuperKombat Podgorica a fost anulată ca urmare a unei erori de arbitraj, iar la o gală viitoare va fi organizată o revanşă între cei doi, se arată într-un comunicat al organizatorilor. De asemenea, Eduard Irimia Promotions a anunţat că luptătorul roman a fost sancţionat cu obligaţia de a-şi cere scuze public faţă de Redouan Cairo ca urmare a greşelii de exprimare de la finalul întîlnirii. Stoica a folosit expresia "the nigger" încercînd să explice evoluţia luptei cu surinamezul. "Vreau să îmi cer încă o dată iertare. A fost o eroare de exprimare din cauza faptului că nu vorbesc bine limba engleza. În plus, doi dintre cei mai buni prieteni ai mei sînt de culoare. Nu sînt deloc un rasist", a afirmat Stoica.


Certificat de la WRA


Sportiva Crina "Coco" Popescu a primit certificarea World Records Academy pentru ascensiunea, în premieră, a Mt. Sidley, cel mai înalt vulcan din Antarctica, parte a Circuitului “Seven Volcanoes” al celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent, informează Federaţia Romană de Alpinism şi Escaladă. Reuşita Crinei "Coco" Popescu a fost desemnată cea mai valoroasă realizare feminină în alpinismul de altitudine în anul 2011, de către FR de Alpinism şi Escaladă. Obiectivul imediat al sportivei este atingerea în acelaşi an a Polului Nord şi a Polului Sud. Reuşita în ambele expediţii ar însemna stabilirea unui record mondial de vîrstă, Crina "Coco" Popescu devenind cea mai tînără sportivă care realizează, în acelaşi an, Polul Nord şi Polul Sud pe schiuri.


Optimi în Liga Campionilor


Meciurile din optimile de finală ale Ligii Campionilor la handbal masculin au fost stabilite în urma tragerii la sorţi efectuate, marţi, la Horsholm (Danemarca). Cele opt întîlniri sînt următoarele: Fuchse Berlin - SV Hamburg, Montpellier HB - FC Barcelona, Wisla Plock - THW Kiel, Kadetten Schaffhausen - Atletico Madrid, Ademar Leon - MKB Veszprem, Vive Kielce - Cimos Koper, HC Metalurg - Croatia Zagreb, IK Savehof - AH Copenhaga. Meciurile din optimi se vor juca în dublă manşă eliminatorie, turul între 14-18 martie, iar returul o săptămînă mai tîrziu. Cîştigătoarele se vor califica în sferturi, programate în acelaşi sistem (meciuri între 18-22 aprilie şi 25-29 aprilie), pentru ca semifinalistele să joace pentru trofeu la Turneul Final Four de la Köln (26-27 mai).


Suporteri antisemiţi


Atacantul israelian al echipei FC Kaiserslautern, Itay Shechter, a fost, duminică, victima insultelor antisemite venite din partea unui grup de suporteri, comportament condamnat, marţi, de gruparea din 1.Bundesliga şi de Ambasada Israelului în Germania. n timpul antrenamentului de duminică, efectuat după înfrîngerea severă, scor 0-4, din meciul cu Mainz, jucătorul a fost abordat de un grup de 5-10 persoane, care i-a adresat insulte antisemite, acompaniate de salutul nazist. Mesajul "Rasismul nu are loc la FCK" a fost postat, ieri, pe pagina oficială a clubului FC Kaiserslautern, care ocupă în acest moment penultima poziţie în clasament. Gruparea "denunţă cu putere orice formă de rasism, de discriminare sau de antisemitism" şi face apel la martorii incidentului să ia legătura cu poliţia şi cu Parchetul pentru a ajuta la identificarea celor vinovaţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.