Sport

Coloana de stiri sportive: Olimpicii romani şi praful de pe tobă

Ziarul de Vrancea
31 ian 2012 1227 vizualizări
COSR s-a ales de la guvern cu 13,5 % din suma solicitată

Comitetul Olimpic şi Sportiv Roman a solicitat Guvernului pentru 2012, an olimpic, suma de 68 de milioane de lei, însă i-au fost alocate de la bugetul de stat doar 9,14 milioane de lei, aproximativ 13,5 la sută, a declarat, ieri, preşedintele forului, Octavian Morariu. COSR a solicitat guvernului un buget total de 90 de milioane de lei pentru anul olimpic 2012, dintre care 68 de milioane de la bugetul de stat şi 22 de milioane din accizele pentru tutun şi alcool. Guvernul a aprobat însă doar 31 de milioane de lei, din care 9,14 milioane vor veni de la bugetul de stat, iar restul de 22 de milioane din accize.  Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a făcut o comparaţie cu bugetele primite în anii olimpici anteriori, 2004 şi 2008, apreciind că suma primită în 2012 se află la jumătate. Comitetul Olimpic şi Sportiv Roman avea planificat ca din totalul de 68 de milioane de la buget să aloce activităţii sportive suma de 63,5 milioane de lei. Cum nu a primit decît 9,14 milioane, oficialii COSR vor aloca pentru activitatea sportivă 7,64 milioane de la buget, suplimentînd suma cu 18 milioane din cele 22 de milioane pe care le va primi din accizele la tutun şi alcool.
"Sînt discrepanţe între federaţii şi nu mi se pare corect ca în an olimpic federaţiile care se află în cursă să nu fie corect finanţate, şi mă refer aici la handbal şi polo. Nici o federaţie nu a fost chemată la consultări pe marginea bugetului. Cu siguranţă vor fi afectate centrele olimpice de juniori. La fel şi Festivalul Olimpic al Tineretului European. Îmi manifest îngrijorarea privind finanţarea sportului în acest an. Trebuie înţeles faptul că pregătirea unui sportiv se face continuu, Un sportiv nu se poate antrena mai puţin", a declarat Morariu. Oficialul COSR a precizat că în bugetul pe care îl are în acest an la dispoziţie nu au fost cuprinse primele pentru eventualele performanţe la JO de la Londra: "În buget nu au fost prinse primele sportivilor şi antrenorilor pentru eventuale performanţe la Jocurile Olimpice. Sper însă că ele se regăsesc în bugetul ministerului. E greu ca în aceste condiţii să pretinzi performanţele aşteptate de către public şi vreau să trag astfel un semnal de alarmă. Noi nu vom protesta, pentru că valorile noastre sînt diferite. Noi încercăm să înălţăm steagul Romaniei la cel mai înalt nivel. Eu am convingerea însă că cineva acolo sus ne mai iubeşte încă. Cineva va înţelege situaţia asta. Nu e posibil ca dintr-un condei să pui ipotecă pe sportul romanesc. Nu e normal". Morariu nu a putut preconiza cîte medalii ar putea obţine delegaţia Romaniei la JO de la Londra în condiţiile actuale. "Eu cred că e cel mai greu moment de după Seul. E adevărat că întîlnim o criză fără precedent, dar există linii sub care decenţa sportivă nu poate scădea. Noi vorbim despre acest minim de care avem nevoie. Mi-e greu să dau o cifră exactă la cîte medalii mă aştept. Dacă e să ne luăm după anul sportiv precedent ar trebui să spun că vom avea o medalie de aur şi 11 în total, dar sportul nu este ceva precis", a precizat Morariu.



12 echipe pentru patru locuri


Naţionala de polo a Romaniei îşi va afla adversarele de la turneul preolimpic, în 19 februarie, la tragerea la sorţi, de la Londra.  Tricolorii au obţinut calificarea la turneul preolimpic din Canada, graţie locului 8 ocupat la CE din Olanda, încheiat duminică. La turneul preolimpic de la Edmonton, Europa va fi reprezentată de Germania, Grecia, Spania, Romania şi Muntenegru, Asia de Japonia şi China, America de Canada, Brazilia şi Cuba, acestor echipe urmînd a li se alătura şi o reprezentantă a Oceaniei. Potrivit regulamentului, cele 12 echipe vor forma două grupe, primele trei clasate urmînd să lupte în faza a doua a turneului de la Edmonton, pentru cele patru locuri care califică direct  la JO de la Londra.  Turneul preolimpic va avea loc între 1-8 aprilie, iar tragerea la sorţi a celor două grupe este programată în 19 februarie, la Londra.  La Jocurile Olimpice de la Londra sînt deja calificate echipele Marii Britanii, Italiei, Ungariei, Serbiei, Croaţiei, Australiei, Kazakhstan şi SUA.


Sărbătoare în baschet


Federaţia Romană de Baschet a sărbătorit, la Palatul Parlamentului, 80 de ani de cînd a semnat, alături de forurile similare din Argentina, Grecia, Italia, Letonia, Portugalia, Elveţia şi Cehoslovacia, actul constitutiv al Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA). La eveniment au participat, printre alţii, preşedintele FIBA Europe, Olafur Rafnsson, secrtarul general al FIBA Europe, Nar Zanolin, directorul sportiv al FIBA World, Kosta Iliev, preşedintele Federaţiei Bulgare de Baschet, Gheorghi Gluşkov, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, preşedintele ANST, Doina Melinte, omul de afaceri Ion Ţiriac, liderii politici Victor Ponta şi Laszlo Borbely  şi mai mulţi preşedinţi ai federaţiilor sportive din Romania. Doina Melinte a anunţat că ANST şi Ministerul Educaţiei au în plan lansarea unei competiţii intitulate Cupa Liceelor, iar printre disciplinele selectate se va număra şi baschetul. Totodată, fiul preşedintelui FR Baschet Carmen Tocală, Vlad Moldoveanu, jucător la Benetton Treviso, a fost desemnat baschetbalistul anului.


Vine un brazilian, pleacă altul


Jucătorul brazilian Cristiano de la Beira-Mar este aproape de a semna un acord cu Rapid Bucureşti, a anunţat, ieri seară, presa portugheză. Mijlocaşul ofensiv nu reprezintă o opţiune pentru antrenorul Rui Bento, el fiind suspendat de conducerea clubului din cauza unor probleme disciplinare. Pe de altă parte, rapidistul Cassio Vargas a fost împrumutat pînă la vară, cu opţiune de cumpărare, la echipa portugheză Beira-Mar .
Accident sau sinucidere?
Ancheta desfăşurată după decesul lui Gary Speed nu a stabilit dacă selecţionerul Ţării Galilor s-a sinucis sau a murit în urma unui accident. Gary Speed, care avea 42 de ani, a fost găsit spînzurat de soţia sa, la 27 noiembrie, în garajul locuinţei lor din Cheshire (nord-vestul Angliei). Potrivit anchetei, "nu există suficiente probe pentru a se decide dacă este vorba de sinucidere sau accident", fostul fotbalist putînd "să fi adormit" cînd avea un cablu în jurul gîtului. Soţia lui Gary Speed, Louise, a declarat că selecţionerul a vorbit de sinucidere în timpul unei conversaţii prin mail, cu patru zile înainte de moarte, însă apoi a revenit asupra acestor afirmaţii. Louise Speed a mai spus că s-a certat cu soţul ei în seara dinaintea morţii acestuia.


Sutil condamnat la închisoare


Pilotul german de Formula 1 Adrian Sutil a fost condamnat, ieri, de un tribunal din München, la 18 luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 200.000 de euro pentru vătămarea corporală a unui oficial al echipei Lotus-Rénault. Sutil, în vîrstă de 29 de ani, care a concurat sezonul trecut pentru Force India, a fost găsit vinovat pentru rănirea omului de afacei Eric Lux cu o cupă spartă de şampanie, la 17 aprilie 2011, într-un club din Shanghai. Pilotul va trebui să verse suma de bani primită drept amendă în contul a opt organizaţii declarate a fi de utilitate publică. Luxemburghezul Eric Lux, preşedinte executiv al Genii Capital, companie ce deţine echipa de Formula 1 Lotus Rénault, a făcut plîngere împotriva pilotului Adrian Sutil de la Force India, pentru agresiune fizică şi vătămare corporală gravă, în urma unui incident petrecut într-un club de noapte din Shanghai, după ediţia de anul trecut a Marelui Premiu al Chinei.

S-a calificat şi Sudan


Echipa naţională a Sudanului s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Africii pe Naţiuni, după ce a învins cu scorul de 2-1 (1-0), reprezentativa Burkinei Faso, în ultima etapă a grupei B a competiţiei. Golurile învingătorilor au fost marcate de El Tahir, în minutele 33 şi 80, în timp ce pentru învinşi a înscris Dagano, în minutul 90^3. În celălalt meci al grupei B, selecţionata Coastei de Fildeş a trecut, cu scorul de 2-0 (1-0), de formaţia Angolei. Golurile învingătorilor au fost marcate de Eboué ('33) şi Wilfried ('64). Clasamentul final al grupei B este următorul: 1. Coasta de Fildeş - 9 puncte, 2. Sudan - 4 puncte (golaveraj 4-4), 3. Angola - 4 puncte (golaveraj 4-5), 4. Burkina Faso - 0 puncte. În sferturile de finală, Coasta de Fildeş va întîlni echipa naţională a Guineei Ecuatoriale, iar Sudanul va juca împotriva reprezentativei Zambiei.

Selecţionerul Slovaciei a fost demis


Federaţia Slovacă de Fotbal (SFZ) a anunţat că a ajuns la un acord cu selecţionerul Vladimir Weiss pentru rezilierea contractului, valabil iniţial pînă în 2014. "Aş dori să-i mulţumesc lui Vladimir Weiss pentru tot ceea ce a făcut pentru fotbalul slovac", a declarat preşedintele SFZ, Jan Kovacik, într-un comunicat pe site-ul federaţiei. Comunicatul nu oferă nicio explicaţie concretă a acestei decizii. Vladimir Weiss, în funcţie din 2008, era extrem de criticat după eşecul calificării la Campionatul European din 2012, din Polonia şi Ucraina. Weiss, în vîrstă de 47 de ani, ar putea fi înlocuit de tehnicienii Jozef Chovanec (ex-Sparta Praga) şi Pavel Vrba (Viktoria Plzen).

Conturi blocate la Portsmouth


Conturile bancare ale clubului Portsmouth au fost blocate la cererea autorităţilor britanice, care susţin că oficialii nu au plătit impozite de 1,6 milioane de lire sterline, astfel că gruparea nu poate plăti salariile. "Clubul speră să obţină un ordin de la tribunal pentru a-i fi deblocate conturile şi pentru a plăti salariile şi furnizorii", a anunţat Portsmouth pe site-ul oficial. Echipa, retrogradată în liga secundă la încheierea sezonului 2009/2010, a mai avut probleme cu fiscul în 2010.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.