Sport

Rivali de-o viaţă

Ziarul de Vrancea
24 ian 2012 555 vizualizări
Rafael Nadal şi Roger Federer se vor întîlni în prima semifinală a turneului de tenis Australian Open * Elveţianul a trecut cu brio meciul său cu numărul 1000 şi a rămas fără set pierdut în turneu * învinsă de Kim Clijsters, Caroline Wozniacki va pierde locul I în topul mondial

La Australian Open este aşteptată o semifinală de vis, între jucătorii numărul 2 şi 3 ai lumii, respectiv spaniolul Rafael Nadal şi elveţianul Roger Federer. Primul a intrat în luptă “ceasornicul elveţian” într-o partidă cu argentininanul Juan Martin del Potro (cap de serie nr. 11). Acest meci a avut o semnificaţie specială pentru Federer, reprezentînd cea de-a 1000-a partidă a sa în tenisul profesionist. Pînă acum, fostul lider ATP este singurul jucător care nu a pierdut nici un set la acest turneu. Şi n-a pierdut nici în faţa argentinianului, impunîndu-se în trei seturi, scor 6-4, 6-3, 6-2. Elveţianul, care va împlini 31 de ani în acest an, va juca pentru a 30-a oară într-o semifinală de Grand Slam, fiind aproape de a egala recordul americanului Jimmy Connors (31). El este primul jucător de peste 30 de ani care ajunge în semifinale la Melbourne după Andre Agassi, în 2004.
Apoi a urmat Rafael Nadal, care a avut mult de muncă împotriva lui Tomas Berdych, locul 7 ATP. “Rafa”  a cedat primul său set la Australian Open 2012, la un tie-break pierdut cu 5-7. Dar spaniolul a revenit, şi a cîştigat al doilea set, tot la tie-break (8-6), după ce Berdych a avut mini-break. Rezistenţa cehului s-a diminuat, pînă la a ceda şi celelalte două seturi cu 4-6, 3-6. Partida a durat patru ore şi 16 minute.  Aşadar, al doilea jucător al lumii, conform ierarhiei ATP, îl va întîlni în penultimul act al turneului de la Melbourne Park pe principalul său rival său din ultimii ani, într-un duel care a început în circuitul profesionist în 2004. De atunci, cei doi au jucat de 26 de ori unul împotriva celuilalt, iar scorul întîlnirilor directe este de 17-9 în favoarea lui Nadal. Ultima întîlnire dintre cei doi s-a consumat la finalul anului trecut, la Turneul Campionilor, cînd Federer s-a impus clar într-o partidă din faza grupelor, cu scorul 6-3, 6-0, înainte ca elveţianul să cîştige trofeul. Însă celelate trei meciuri din 2011 l-au avut învingător pe Nadal, cea mai "dureroasă" înfrîngere pentru tenismenul eleveţian fiind cea din finala turneului de la Romand Garros, pierdută cu scorul de 5-7, 6-7, 7-5, 1-6.   Federer este cvadruplu cîştigător în Australia (2004, 2006, 2007, 2010), în timp ce Nadal are în palmares un trofeu, în 2009, cîştigat în finala disputată împotriva elveţianului (7-5, 3-6, 7-6, 3-6, 6-2), aceasta fiind singura partidă în care cei doi s-au întîlnit la Melbourne. Astăzi, vor avea loc ultimele două partide din sferturi: Novak Djokovic (Serbia, nr. 1) – David Ferrer (Spania, nr. 5) şi Andy Murray (Marea Britanie, nr. 4) – Kei Nishikori (Japonia, nr. 24).
În prima partidă disputată ieri în turneul feminin, daneza Caroline Wozniacki, locul I în clasamentul ATP, a confirmat faptul că nu ştie să se concentreze în marile turnee. Experimentata belgiană Kim Clijsters (nr. 11, deţinătoarea trofeului) a învins-o pe blonda Caroline cu 6-3, 7-6, care va pierde primul loc în clasamentul WTA.  Kim Clijsters (28 de ani), nu a pierdut niciodată în sferturi la Melbourne în şapte ani. Belgianca a cîştigat în 2011, a fost finalistă în 2004 şi semifinalistă în 2002, 2003, 2006 şi 2007. Caroline Wozniacki va pierde primul loc WTA pe care îl ocupa din octombrie 2010, cu întrerupere de o săptămînă în februarie 2011 cînd Clijsters a devansat-o. Trei jucătoare, Petra Kvitova (numărul 2), Viktoria Azarenka (numărul 3) şi Maria Şarapova (numărul 4) i-ar putea locul lui Carolinei.  Kim Clijsters o va întîlni în semifinale pe Viktoria Azarenka, care a învins-o pe ambiţioasa poloneză Agnieszka Radwanska (nr. 8), scor 6-7, 6-0, 6-2. Remarcabil este faptul că tie-break-ul din primul set a fost adjudecat de Agnieszka cu 7-0! Viktoria Azarenka se află pentru a doua oară în semifinalele unui turneu de Grand Slam după Wimbledon în 2011. Astăzi, în ultimele două sferturi, Maria Şarapova o întîlneşte pe compatrioata ei, Ekaterina Makarova, iar Petra Kvitova se va confrunta cu Sara Errani (Italia).
Tecău continuă pe două fronturi
Perechea Horia Tecău/Robert Lindstedt (Romania/Suedia, nr. 7), s-a calificat în premieră în semifinalele tabloului de dublu masculin de la Australian Open, după ce a învins, marţi, cu scorul de 6-4, 6-4, cuplul american Scott Lipsky/Rajeev Ram (nr. 13), după o oră şi 16 de minute. Romanul şi suedezul, finalişti în ultimii doi ani la Wimbledon, se află la a doua participare la Australian Open. Ei vor da din nou piept cu gemenii Bob şi Mike Bryan, după ce cuplul american a obţinut calificarea în semifinalele Australian Open, învingîndu-i, marţi, cu scorul de 6-4, 6-7, 6-4, pe polonezii Mariusz Fyrstenberg şi Marcin Matkowski (nr. 7). Scorul întîlnirilor directe este de 5-0 pentru gemeni. Fraţii Bryan, 33 de ani, domină proba de dublu de mai bine de şapte ani. Ei s-au situat pe prima poziţie a clasamentului ATP peste 270 de săptămîni şi în palmaresul lor figurează 11 titluri de Grand Slam.
Horia Tecău rămîne şi pe tabloul de dublu mixt, împreună cu americana Bethanie Sands. Cei doi, capi de serie nr. 7, s-au calificat în sferturile de finală, după ce au învins cu 6-4, 7-6 cuplul Iaroslava Şvedova/Andy Ram (Kazahstan/Israel), după o oră şi 32 de minute de joc. Ei vor întîlni perechea învingătoare din întîlnirea dintre Abigail Spears/Mariusz Fyrstenberg (SUA/Polonia) şi Jarmila Gajdosova/Bruno Soares (Australia/Brazilia). În schimb, la dublu feminin, perechea Irina Begu / Monica Niculescu a cedat cu scorul de 5-7, 3-6 în faţa rusoaicelor Vera Zvonareva şi Svetlana Kuzneţova.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.