Sport

Steaua a scăpat de granzi

Ziarul de Vrancea
17 dec 2011 1537 vizualizări
* echipa bucureşteană va juca în 16-imile Ligii Europa cu Twente Enschede,primul meci pe teren propriu * în caz de succes, steliştii se pot reîntîlni cu Schalke 04 în optimi

Au scăpat de Manchester United, City şi Valencia, dar n-au dat de un adversar uşor. Mîna lui Miodrag Belodedici, participant la tragerea la sorţi a 16-imilor şi optimilor Ligii Europa, în calitate de reprezentant al FRF (gazda finalei) a extras din urnă, ca adversar pentru Steaua, echipa olandeză FC Twente Enschede.  Aceasta în condiţiile în care sorţii au stabilit, încă din 16-imi, adevărate finale ca Porto – Manchester City, Ajax – Manchester United sau Lazio – Atletico Madrid!Steaua va juca în 16-imi cu Twente, meciul tur urmînd să aibă loc la 16 februarie, la Bucureşti, iar returul este programat în 23 februarie, în Olanda. Dacă trece de Twente, Steaua va întîlni învingătoarea din dubla întîlnire dintre Viktoria Plzen şi Schalke 04. 

Optimile se vor disputa în zilele de 8 şi 15 martie.


Meciurile din 16-imile de finală ale Ligii Europa sînt programate în 16 februarie 2012 (turul) şi 23 februarie 2012 (returul). în optimi, turul este programat la 8 martie, iar returul în 15 martie.

O echipă superofensivă

Twente Enschede va da piept pentru a doua oară cu o formaţie din Romania în actuala ediţie a cupelor europene, întîlnind Steaua în şaisprezecimile de finală ale Ligii Europa după ce a eliminat pe FC Vaslui în tururul trei preliminar al Ligii Campionilor. Clubul olandez a fost fondat în anul 1965, dar a cunoscut o ascensiune fulminantă în ultimii ani, în care a devenit una dintre cele mai de temut echipe din Eredivisie, un campionat dominat odată de Ajax, PSV şi Feyenoord. Gruparea din Enschede a fost aproape de desfiinţare în sezonul 2002/2003, din cauza problemelor financiare, dar omul de afaceri Joop Munsterman a reuşit să scoată clubul din impas şi să-l ducă în vîrful fotbalului olandez. Twente Enschede este vicecampioana Olandei în sezonul trecut, la două puncte de campioana Ajax, şi cîştigătoarea titlului în urmă cu un an (singurul din palmares). De asemenea, a ocupat locul doi în ediţia 2008/2009 a Eredivisie. în palmaresul adversarilor echipei Steaua figurează şi trei Cupe ale Olandei, în 1975, 2001 şi ultima în sezonul trecut, cînd a învins campioana Ajax, scor 3-2, după prelungiri.
Vedetele echipei sînt mijlocaşul Emir Bajrami, internaţional suedez de origine kosovară, atacantul Luuk De Jong, internaţional olandez, mijlocaşul Denny Landzaat, 35 de ani, fost internaţional olandez, atacantul Marc Janko, internaţional austriac, fundaşul brazilian Douglas, portarul Nikolai Mihailov, 23 de ani, internaţional bulgar (fiul fostului internaţional Borislav Mihailov, actual preşedinte al federaţiei bulgare), atacantul olandez de origine liberiană Ola John, şi extrema Nacer Chadli, 21 de ani, internaţional belgian de origine marocană. Echipa este antrenată, începînd din 20 iunie, de olandezul Co Adriaanse, 63 de ani, care a mai pregătit în cariera sa, printre altele, pe Ajax Amsterdam, AZ Alkmaar, FC Porto şi Red Bull Salzburg. Adriaanse i-a succedat în funcţie lui Michel Preud'homme. După disputarea a 16 etape din campionatul olandez, Twente ocupă locul trei, cu 33 de puncte, la cinci puncte de liderul AZ Alkmaar şi unul de PSV Eindhoven, avînd nouă victorii, şase rezultate de egalitate şi o înfrîngere. În competiţia internă, Twente este o echipă ofensivă, care a înscris 41 de goluri în 16 etape (al treilea atac din Eredivisie după PSV - 43 de goluri şi Ajax - 42 de goluri), dar posedă şi un foarte bun compartiment defensiv (are a doua apărare, cu 15 goluri primite, după AZ Alkmaar - 13 goluri). Din cele 41 de goluri înscrise, 24 sînt reuşite de trei atacanţi: zece de Marc Janko, nouă de Luuk De Jong şi cinci de Ola John.  Gruparea batavă a eliminat în turul trei preliminar al Ligii Campionilor pe FC Vaslui, după 2-0 la Arnhem (goluri Janko, în minutele 34 şi 57) şi 0-0 la Piatra Neamţ. În play-off-ul Ligii Campionilor, Twente a fost eliminată de Benfica Lisabona cu scorul general de 5-3 (2-2 pe teren proprii şi 1-3 în deplasare). În Liga Europa, Twente a cîştigat Grupa K, din care au mai făcut parte Wisla Cracovia, Fulham şi Odense BK. Olandezii au obţinut patru victorii, o remiză şi o înfrîngere, suferită chiar în ultima etapă, în deplasarea de la Cracovia. În sezonul 2009/2010 al Ligii Europa, Twente a făcut parte din Grupa H, alături de Steaua Bucureşti, Fenerbahçe Istanbul şi Şerif Tiraspol. Ambele meciuri dintre Steaua şi Twente s-au terminat la egalitate, 0-0 în Olanda şi 1-1 în Romania.

Tragerea la sorţi a 16-imilor Ligii Europa
1. FC Porto – Manchester City
2. Ajax Amsterdam – Manchester United
3. Lokomotiv Moscova – Athletic Bilbao
4. Red Bull Salzburg – Metalist Harkîv
5. Stoke City – Valencia
6. Rubin Kazan – Olympiakos Pireu
7. AZ Alkmaar – Anderlecht Bruxelles
8. Lazio Roma – Atletico Madrid
9. Steaua – Twente Enschede
10. Viktoria Plzen – Schalke 04
11. Wisla Cracovia – Standard Liège
12. Sporting Braga – Beşiktaş Istanbul
13. Udinese – PAOK Salonic
14. Trabzonspor – PSV Eindhoven
15. Hannover 96 – Club Bruges
16. Legia Varşovia – Sporting Lisabona
Împerecherea pentru optimi: 4-6; 16-1; 9-10; 11-15; 5-14; 7-13; 8-12; 2-3.
Optimile Ligii Campionilor: Olympique Lyon – Apoel Nikosia; Napoli – Chelsea; AC Milan – Arsenal; FC Basel – Bayern München; Bayer Leverkusen – FC Barcelona; ŢSKA Moscova – Real Madrid; Zenit Sankt Petersburg – Benfica Lisabona; Olympique Marseille – Inter Milano.  Meciurile tur din optimi sînt programate la 14-15 şi 21-22 februarie, în timp ce returul va avea loc la 6-7 şi 13-14 martie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.