Sport

S-a stricat iarba

Ziarul de Vrancea
9 nov 2011 773 vizualizări
Firma olandeză care întreţine gazonul Arenei Naţionale a recomandat să nu se mai joace acolo decît meciurile deja programate, din cauza degradării

Firma care se ocupă de întreţinerea gazonului Arenei Naţionale a constatat o degradare avansată a suprafeţei de joc şi a recomandat ca pe noul stadion să nu se mai dispute alte meciuri decît cele care au fost deja programate, informează un comunicat al FRF. Compania respectivă a întocmit un referat pe care l-a înaintat Primăriei Generale a Capitalei, ALPAB (Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti)  şi Federaţiei Romane de Fotbal, în care se precizeză că pe suprafaţa de joc s-a desfăşurat pînă în prezent un număr de ore de joc şi de antrenament care a depăşit cu mult durata recomandată, ceea ce a dus la o degradare avansată a gazonului. Cauzele acestei situaţii au fost jocurile şi antrenamentele care au avut loc la intervale de timp foarte scurte, o zi diferenţă, dar şi lipsa instalaţiei de iluminat, care era necesară din momentul montării rulourilor. Această ultimă problemă a dus la o evoluţie negativă a gazonului, mai ales în partea de sud a terenului. În perioada următoare, temperaturile scăzute şi durata redusă a luminii naturale vor afecta creşterea şi menţinerea stratului de gazon, ceea ce va duce la o rezistenţă scăzută a acestuia la jocuri, arată responsabilii firmei care se ocupă de peluza stadionului. "Concluzionînd cele prezentate mai sus, menţionăm că, datorită acestei evoluţii negative a gazonului, cît şi pentru menţinerea unei suprafeţe de joc la standardele internaţionale, nu se pot desfăşura decît cel mult meciurile care urmează a se disputa în cadrul UEFA Champions League şi în cel al UEFA Europa League, meciuri care au fost deja programate. Antrenamentele oficiale premergătoare jocurilor vor fi efectuate doar de echipele oaspete. Subliniem şi de această dată achiziţionarea urgentă a instalaţiei de iluminat artificial, pentru a menţine vegetaţia gazonului şi desfăşurarea în condiţii bune a acestor meciuri", se arată în referatul citat.
La meciul inaugural Romania - Franţa, disputat în 6 septembrie, în preliminariile Euro-2012, peluza de pe Arena Naţională, montată de firma Gama Verde a lui Adrian Oprişan, a cedat sub crampoanele fotbaliştilor, numeroase bucăţi de gazon desprinzîndu-se pe toată suprafaţa acesteia. După acest meci, constructorul arenei şi-a asumat înlocuirea gazonului şi a optat ca lucrarea să fie făcută de firma olandeză Hendriks-Graszoden. UEFA a remis, la mijlocul lunii septembrie, un raport cu privire la starea gazonului Arenei Naţionale, conform căruia peluza stadionului din Bucureşti va avea nevoie de o reînnoire majoră în primăvară şi în care s-a recomandat ca terenul să nu găzduiască meciuri cu 10-12 săptămîni înaintea disputării finalei Ligii Europa, programată la 9 mai 2012. Ţinînd cont de apropierea iernii, specialistul la care a apelat UEFA a mai recomandat achiziţionarea unei instalaţii de iluminare artificială a gazonului care să combată lipsa luminii naturale, amplificată de arhitectura închisă a arenei bucureştene.

Totuşi, Dinamo – Steaua se joacă acolo
Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, miercuri, că gruparea "roş-albastră" va continua să evolueze tot sezonul pe Arena Naţională, chiar dacă preşedintele FRF, Mircea Sandu, a avertizat că gazonul trebuie protejat în vederea finalei Ligii Europa din 9 mai 2012, de la Bucureşti. "Mircea Sandu sugera că ar fi bine să nu se mai joace. Eu am făcut cu Sorin Oprescu şi cu consilierii principali, în birou la primar, programul de jocuri al Stelei şi cel european şi cel din campionat.. Nu are rost să mai comentăm. Mircea Sandu trebuie să ştie că acest gazon se va schimba şi e mai bine să-l exploatăm cît mai mult şi să cîştige primăria cît mai mulţi bani, dacă tot l-a plătit. Steaua va juca acolo pînă la sfîrşitul campionatului", a spus Becali. Totodată, preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a declarat, miercuri, pentru prosport.ro, că derbiul cu Steaua, din cadrul etapei a XVI-a a Ligii I, programat la începutul lunii decembrie, se va disputa pe Arena Naţională.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.