Sport

Cînd legendele mor

Ziarul de Vrancea
8 nov 2011 1560 vizualizări
Fostul campion mondial la categoria grea, americanul Joe Frazier, care suferea de cancer la ficat, a decedat, luni, la vîrsta de 67 de ani, într-un spital din Philadelphia

Joseph William Frazier, născut la 12 ianuarie 1944, la Beaufort (Carolina de Nord) s-a făcut cunoscut în cariera de amator, la Jocurile Olimpice din 1964 (Tokyo) cînd a cîştigat laurii la categoria grea, învingîndu-l în finală pe germanul Hans Huber. Trecut la profesionism după un an, “Smokin’ Joe” (cum a fost poreclit) a debutat cu o victorie asupra lui Woody Goss (prin KO tehnic în rundul 3) şi apoi a urmat un şir de 29 de victorii consecutive, majoritatea înainte de limită. În 1970 a reuşit să cîştige titlul mondial al greilor (rămas vacant după ce lui Muhammad Ali – pe atunci, Cassius Clay – i s-a retras centura pentru că a refuzat să se înroleze pentru războiul din Vietnam). Atunci, Frazier l-a învins în cinci reprize pe Jimmy Ellis. La presiunea publicului, organizaţiile boxului profesionist au acceptat ca Muhammad Ali să reintre în circuit, astfel că pe 8 martie, pe ringul instalat la “Madison Square Garden” din New York s-a putut desfăşura “meciul secolului” între doi boxeri neînvinşi. Frazier l-a învins pe Ali la puncte printr-o decizie unanimă după 15 reprize, Big Joe remarcîndu-se printr-o rezistenţă fizică ieşită din comun, ceea ce i-a mai atras o poreclă, “battling liver” (aproximativ, “ficat luptător”). După doi ani, la Kingston (Jamaica), Frazier a pierdut centura mondială în faţa urmaşului său la titlul olimpic, George Foreman. Acesta l-a pus la podea pe Joe încă din al doilea minut al primei reprize şi, după încă cinci knock-down-uri, arbitrul a pus capăt luptei în rundul 2. Ulterior, Ali l-a învins pe Foreman, redevenind campion mondial. Marele rival al lui Frazier, în mod cert superior ca tehnică, i-a găsit ac de cojoc, recuperînd centura cîştigînd în faţa sa  în 1974 (victorie la puncte, la New York) şi în 1975 (abandon în penultimul rund, la Manila). Atunci, Frazier a rămas în memoria fanilor, deoarece l-a implorat pe arbitru să-l lase să lupte şi în rundul 15 deşi era aproape orbit după loviturile încasate de la Ali. Pînă la urmă, antrenorul său, Eddie Futch, l-a retras din luptă. După acest meci, Ali a avut o declaraţie şocantă: “A fost momentul în care am fost cel mai apropiat de moarte”.
După ce a pierdut din nou, înainte de limită, în faţa lui Foreman (1976, rund 5), Joe Frazier s-a retras din boxul profesionist. El a avut apoi o apariţie episodică în filmul “Rocky” (1976), după care s-a ocupat de pregătirea unor tineri boxeri dintr-un club din Philadelphia. În anii ’80, a încercat (fără succes) să revină şi a stat în colţul ringului la un meci în care fiica sa, Jackie Frazier-Lyde, a înfruntat-o pe fata marelui rival, Laila Ali, care a cîştigat la diferenţă de un punct.
În ciuda marii rivalităţi, Joe Frazier şi Cassius Clay alias Muhammad Ali  au fost prieteni foarte buni. În 1967, Joe s-a numărat printre cei care au protestat la decizia descalificării lui Ali, el neparticipînd o vreme la turneele pentru desemnarea unui succesor al acestuia. Chiar dacă Ali l-a etichetat pe Frazier drept "gorilă" şi "Unchiul Tom", porecle ce l-au urmărit pe Frazier. Chiar dacă Frazer a spus chiar că boala Parkinson, de care suferă, este modul lui Dumnezeu de a-l pedepsi pe Ali. "Îmi voi aminti întotdeauna de Joe cu respect şi admiraţie. Condoleanţe pentru familie şi cei dragi lui", a declarat Muhammad Ali într-un comunicat de presă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.