Sport

Romania a ratat iar calificarea din cauza gazonului marca Oprişan

Dan Chiriac
7 sep 2011 1728 vizualizări
“Naţional Arena” a costat 234 de milioane de euro, dar gazonul pus de fratele baronului de Vrancea a arătat mai prost decît unul de la judeţ u “Gama Verde”, firma lui Adrian Oprişan, a reuşit să “ofere” o nouă surpriză romanilor după “plaja” de la meciul cu Danemarca u presa franceză a comparat gazonul cu un cîmp de cartofi sau o grădină presărată cu muşuroaie de cîrtiţă u Primăria Capitalei s-a grăbit să sară în apărarea lui Oprişan u firma care a construit stadionul crede că de vină au fost condiţiile meteo şi faptul că a fost programat prea repede un meci pe stadionul terminat de puţină vreme

Echipa naţională de fotbal a avut parte de un nou „cadou” din partea lui Adrian Oprişan, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şcolit în Italia în materie de infrastructură terenurilor de fotbal. După ce în 2003, partida dintre Romania şi Danemarca s-a jucat pe un teren care semăna cu o plajă, marţi seara, tricolorii pregătiţi de Victor Piţurcă au avut parte de un gazon foarte prost, care nu a rezistat sub crampoanele fotbaliştilor decît în primele cinci minute. Presa franceză a comparat gazonul cu „un cîmp de cartofi” sau cu „o grădină presărată cu muşuroaie de cîrtiţă”. Gazonul pus de firma Gama Verde a condus din plin la ratarea calificării la Campionatul European de fotbal. Ironia sorţii face ca situaţia să fie identică cu cea din 2003. Atunci, naţionala Romaniei a ratat prezenţa la campionatul mondial din 2004 după ce a pierdut cu scorul de 2 - 5 jocul disputat cu Danemarca pe un teren nisipos pus tot de una dintre firmele lui Adrian Oprişan. Romania a reuşit astfel să-şi inagureze cel mai modern stadion din ţară, ce a costat 234 de milioane de lei, cu cel mai prost gazon din lume.
Romania a inagurat marţi seara primul stadion modern construit vreodată în ţara noastră. Deschiderea oficială a fost amînată după ce naţionala Argentinei a refuzat să vină la Bucureşti deşi avea un contract semnat în acest sens. FRF a decis să deschisă stadionul „Naţional Arena” cu ocazia meciului cu Franţa, ultima şansă a Romaniei de a ajunge la turneul final al Campionatului European 2012. 55.000 de romani au venit să vadă cu proprii ochi bijuteria construită în locul fostului stadion „Lia Manoliu”. Totul a fost la superlativ, dar aşa cum se întîmplă în Romania, ceva a stricat totul. Acel ceva l-a reprezentat gazonul pus de firma „Gama Verde”, societate condusă de Adrian Oprişan, fratele lui Marian Oprişan. Încă de la primele şedinţe de pregătire, antrenorul Romaniei s-a plîns de starea gazonului. Lumea a crezut că totul se va rezolva pînă la ora meciului. Numai că, peisajul în timpul meciului a fost grotesc.  Brazdele de gazon au început să sară încă de la primele contacte ale jucătorilor. PÎnă la final, gazonul a cedat complet, iar oficialii sînt speriaţi mai ales că în luna septembrie mai sînt programate cinci partide pe acest stadion - trei ale echipei Steaua - două în Europa League şi una în campionat, un meci al Oţelului Galaţi în Liga Campionilor şi un joc al Rapidului în Europa League.
 

„Cel mai bun gazon din ţară” s-a rupt în mii de bucăţi

 
Ziarul Financiar a prezentat ieri declaraţii constructurilor făcute în primăvara acestui an. Aceştia asigurau că totul va fi perfect la ora primului meci ce se va juca pe Naţional Arena. Că nu a a fost aşa, s-a văzut cu ochiul liber marţi seara. „Sub gazon există instalaţii de drenaj, de încălzire, de stropire la nivelul gazonului, abia peste vine stratul de gazon, care se poate pune chiar şi cu o săptămînă înainte", spunea în luna martie Ştefan Monus, directorul coordonator al proiectului din partea joint-venture-ului Max Boegl - Astaldi, care a construit stadionul. Consorţiul format din firme cu origini în Germania şi Italia a subcontractat firma de construcţii Anconi din Bucureşti, iar firma bucureşteană a subcontractat mai departe firma Gama Verde din Focşani, special pentru montarea gazonului. Ieri, Adrian Oprişan nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere, dar firma constructoare a venit cu precizări. "Gazonul a fost pus proaspăt, însă datorită condiţiilor meteo şi a ventilaţiei necorspunzătoare, rădăcina gazonului nu a crescut suficient pentru a se ancora în stratul de nisip/pămînt. Oricum, nici UEFA nu recomandă ca un meci să aibă loc imediat după finalizarea lucrărilor în cadrul unui stadion. Primăria nu va mai plăti în plus pentru instalarea unui nou gazon", a precizat pentru Ziarul Financiar Romeo Boţocan, director general Max Boegl România.

 
Presa franceză desfiinţează gazonul lui Oprişan

  


Egalul din partida Romania - Franţa a complicat soarta ambelor echipe în Grupa D. Romania a ratat în proporţie de 99 la sută calificarea la Euro, în timp ce Franţa îşi vede ameninţată prima poziţie de Bosnia, care s-a apropiat la un singur punct de naţionala condusă de Blanc. Rezultatul final a fost pus de aproape de toată lumea pe gazonul de pe Naţional Arena. "Pe un teren nedemn pentru o partidă internaţională de acest nivel, Franţa n-a putut mai mult de o remiză”, notează  France Football. Ziarul Le Monde a văzut "gazon transformat într-un grotesc cîmp de cartofi”. "Gazon blestemat”, a titrat L'Express: "Sub crampoanele jucătorilor, gazonul s-a rupt, aratînd mai degrabă ca o grădină presărată cu muşuroaie de cîrtiţe". Metro France consideră că pe acest gazon „şi o echipă de liga a treia ar fi refuzat să intre”. Jucătorii romani şi antrenorul Victor Piţurcă s-au plîns la rîndul lor de proasta calitate a gazonului, dar Primăria municipiului Bucureşti, Federaţia Romană de Fotbal şi cei care au montat gazonul s-au grăbit să găsească vinovaţii în altă parte.
 

Nisipul cu Danemarca, completare în Ghencea şi la Timişoara

 
Adrian Oprişan a fost implicat din 2003 şi pînă în prezent în mai multe scandaluri legate de montarea gazonului pe mai multe terenuri de fotbal din ţară. În 2003, partida Romania-  Danemarca s-a jucat pe un teren care avea iarbă pe doar cîteva zeci de metri pătraţi, restul suprafeţei semănînd cu o plajă de pe litoralul Mării Negre. De lucrări s-a ocupat firma Construct Proget aparţinînd tot lui Adrian Oprişan. Prim-ministrul de la aceea vreme, Adrian Năstase a cerut corpului de control condus de Victor Ponta să controleze modul cum au fost efectuate lucrările. De data aceasta toată lumea consideră că inagurarea primului stadion modern din Romania a fost umbrită de proasta calitate a gazonului. Cei 234 de milioane de euro investiţi în noua arenă nu au putut compensa felul în care a arătat gazonul la jocul cu Franţa. Primăria Capitalei s-a grăbit să sară în apărarea lui Oprişan spunînd că, de fapt, înţelegerea a fost ca terenul să se prezinte în condiţii optime la finala „Ligii Europa" care se va disputa în 2012, după cum notează cotidinaul Romania Liberă. Mai mult, sfîdînd evidenţa, primarul Sorin Oprescu  a declarat, interviavat de televiziunile centrale, că starea gazonului nu i s-a părut chiar atît de proastă. Firmele lui Adrian Oprişan au refăcut gazoanele şi pe stadioanele din Constanţa, Vîlcea, Turnu Severin sau Botoşani, dar unele proiectele s-au terminat cu scandal, aşa cum s-a întîmplat pe stadionul Ghencea sau la Timişoara, unde terenul a arătat total altfel decît se aşteptau reprezentanţii celor două echipe de Liga întîi, care se preăgteau pentru meciuri în cupele europene. (Dan CHIRIAC)

De la „PSD-PSD, iarba noastră unde e?, la cîmpul de cartofi
 

Meciul din 2003 dintre Romania şi Danemarca şi cel de marţi seara Romania- Franţa au un numitor comun: naţionala Romaniei a ratat calificarea pe un gazon catastrofal. Pe diferite bloguri au apărut comentarii legate de acest eveniment nedorit. Le-am ales pe două dintre ele care par să arate foarte clar cum este tratată naţionala Romaniei în două momente în care încerca să se califice la turneul final. „Există oameni pe lumea asta care ştiu să scoată bani din piatră seacă, din pămînt şi din iarbă verde. Unul dintre ei este Adrian Oprişan cel care împrumuta pantofii lu’ fra’su, să se poată duce şi el la şcoală. Micuţul Pantofior, AOp, a reuşit să ne pună pe primul loc, ca ţară: sîntem prima ţară din lume care joacă fotbal pe cîmpul de cartofi deşi am plătit să avem gazon pe terenul de joc”, comentează Blog de Vrancea, referitor la starea gazonului la meciul cu Franţa. Cătălin Tolontan, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti sportivi din Romania a publicat pe blogul personal două articole publicate cu ocazia meciului Romania- Danemarca din 2003. Citindu-le, poţi constata că situaţia este aproape similară cu cea de acum. „PSD, PSD, iarba noastră unde e?!, era materialul publicat de Tolontan imediat după meciul din 2003. „Singur că danezii au jucat pe aceeaşi suprafaţă. Dar nici în visurile cele mai frumoase, ei nu s-ar fi gîndit că vor avea aliat Guvernul României. Înainte de a fi învinşi fotbalistic, “tricolorii” au fost îngenuncheaţi de Adrian Năstase şi Micky Şpagă”, scria atunci Cătălin Tolontan. (D. C.)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.