Sport

Am ramas cu ciocanul

Ziarul de Vrancea
2 sep 2011 971 vizualizări
* singura speranta la medalii romanesti la CM de atletism de la Daegu a ramas in Bianca Perie, in timp ce Marian Oprea a clacat in calificarile la triplusalt * Bolt vrea razbunare la 200 m * surprize mari in probele de aruncari

Calificarile din ziua de ieri a Campionatelor Mondiale de atletism de la Daegu au adus o surpriza placuta si una dezagreabila pentru firava delegatie romana. Aruncatoarea de ciocan Bianca Perie a obtinut rezultatul de 69,66 m, din cea de-a doua incercare, dupa ce in prima a aruncat 68,02. In ultima, romascana a incercat sa-si imbunatateasca rezultatul, dar a reusit doar 69,01 m. Pe ansamblul calificarilor, Bianca s-a clasat pe locul 11, penultimul care asigura calificarea in finala. Baremul de 71 metri a fost trecut de opt atlete, cele mai bune rezultate fiind realizate de Zhang Wenxiu (China) – 74,17 m, Yipsi Moreno (Cuba – campioana mondiala in 2001 si 2003) – 73,29 m si (surpriza!) Jennifer Dahlgren (Argentina) – 72,70 m. Se asteapta un concurs mai bun al romancei in finala, stiut fiind ca Bianca nu este prea prietena cu calificarile. Din pacate, saritorul de triplusalt Marian Oprea a dezamagit modest. Desi se parea ca baremul de 17,10 metri nu este o problema pentru el, Marian nu l-a indeplinit. Doar sapte atleti au trecut baremul, ultimul calificat fiind inregistrat cu 16.83 metri. “Strutul” a depasit pragul la prima incercare, a sarit 16.61 m la a doua si 16.19 la a treia si a iesit din cursa, cel mai bun rezultat fiind inregistrat de cubanezul Alexis Copello (17,31 m).  In aceste conditii, in ultimele doua zile vor mai concura doi atleti romani, ambii in ziua de miine: maratonistul Marius Ionescu (ora 3:00) si Bianca Perie (ora 12:15).
In calificarile de ieri, atentia a fost focalizata de jamaicanul Usain Bolt, cel care a fost descalificat la 100 m, dupa un stupid start fals. El a concurat la 200 m, cistigind atit seria preliminara, cit si semifinala cu acelasi timp, 20:31 s. Insa cel mai bun timp de ansamblu a fost realizat de francezul Christophe Lemaitre (20,17 s), clasat al patrulea la 100 m. In finala s-a mai calificat un jamaican, Nickel Ashmeade (de urmarit!), alaturi de americanul Walter Dix (locul II la suta), norvegianul nascut in Gambia, Jaysuma Nduré, panamezul Alonso Edwards, brazilianul Bruno de Barros (surpriza!) si trinidadezul Rondell Sorillo.


Imbatabilele kenyence
Ieri, s-au disputat sase finale la Daegu. Pe pista, kenyencele s-au impus previzibil la 5000 m, mai mult, Vivian Cheruyiot reusind al doilea titlu mondial dupa cel de la 10.000. Ca si in precedenta proba de fond, kenyencele au dus o cursa de echipa, care le-a sufocat pe marile rivale, alergatoarele din Europa. Pina la urma, Cheruyiot a cistigat cu un timp modest (14:55,36) in fata Sylviei Kibet (14:56,94). Etiopia s-a clasat pe urmatoarele doua locuri, prin Meseret Defar, Sentayehu Ejigu, urmate de alte doua  kenyence, Mercy Cherono si Linet Masai. Dramatica a fost finala de 200 m, in care s-au infruntat, pe hi    rtie, tripla campioana mondiala Allyson Felix (SUA) si dubla campioana olimpica Veronica Brown (Jamaica), atleta care nu a cistigat nici un titlu mondial la 200 m, ci doar la 100 m si stafeta. In fapt, pronosticurile mergeau spre o victorie a cistigatoarei sutei, Carmelita Jeter (SUA), nefiind neglijata nici performera nr. 1 a sezonului, compatrioata ei, Shalonda Solomon. Insa cele trei americance au pornit slab (in special Felix). La turnanta, Veronica a iesit prima, pe linie dreapta Carmelita a atacat puternic, parind ca o va depasi pe jamaicana, care a gasit resurse de a rezista finisului. Veronica Brown a cistigat cu un timp excelent (22,22 s) in timp ce Felix a smuls cu greutate medalia de bronz. A treia finala de pista, stafeta masculina de 4X400 m, a fost foarte aproape de o surpriza imensa. Neinvinsa la Mondiale si Olimpiade din 2004 (dupa numeroasele scandaluri de dopaj, cu descalificari si retrageri de titluri), stafeta SUA a suferit enorm pe primele trei tururi. Greg Nixon a alergat slab, a schimbat defectuos cu Bershawn Jackson, iar acesta, ca si celalalt “hurdler” din echipa, Angelo Taylor, nereusind sa dreaga busuiocul. Pe ultimul tur, la conducere s-a aflat Jamaica, depasita ulterior de surprinzatoarea echipa sud-africana. Insa ultimul schimb american, celebrul LaShawn Merritt a uitat de esecul de la 400 m, a alergat fenomenal si a asigurat victoria yankeilor, in 2:59,31. Africa de Sud (Shane Victor, Ofentse Mogawane, Willem de Beer, LJ van Zyl) si Jamaica (Allodin Fotheringill, Jermaine Gonzales, Riker Hylton si Leford Green)  au urmat pe podium, iar Belgia gemenilor Borlée s-a clasat pe locul V.

Spectacolul aruncarilor
Cele doua probe de aruncari disputate ieri s-au incheiat cu mari surprize. La greutatea masculina se punea problema daca nu cumva americanii vor acapara podiumul. Trei campioni mondiali, Adam Nelson, Reese Hoffa si Christian Cantwell (en-titre) au prezentat yankeii in finala, plus noul star Ryan Whitling. Pina la urma, nu s-au ales cu nici o medalie. Dupa prima serie de lansari, in frunte se afla canadianul Dylan Armstrong (20,79 m). In cea de-a doua, Hoffa a aruncat 20,99 m, iar germanul David Störl a uimit cu 21,60 m. Canadianul a reusit in cea de-a patra 21,67 m, dar in ultima incercare, tinarul german a dat lovitura de gratie, cu 21,78 (record personal). David Störl, care la Europenele de anul trecut se clasa al cincilea a devenit campion mondial, iar americanii nu s-au ales nici cu bronzul, care a revenit experimentatului Andrei Mihnevici (Belarus) cu 21,78 m). Si daca aruncarea greutatii a fost plina de suspans, la sulita feminin a fost si mai si. Barbara Spotakova (Cehia) s-a aratat cea mai constanta, aruncind de trei ori in jurul distantei de 68 de metri, dar rusoaica Maria Abakumova reusise in tentativa a doua 71,25 metri si parea a inchide concursul. Insa aruncatoarea din Cehia (campioana mondiala in 2007) s-a opintit in seria a cincea si a depasit-o pe rusoaica, lansind sulita la 71,58 m. A urmat Abakumova, care a cistigat titlul mondial cu o fantastica aruncare de 71,99 m. Pe locul III, surprinzator, s-a clasat o atleta din Africa de Sud, Sunette Viljoein, cu un nou record continental de 68,38 m. Saritura in lungime a baietilor a fost ceva mai plata, intrucit americanul Dwight Phillips (triplu campion mondial, 2003, 2005, 2009) s-a impus inca de la inceput: 8,32 m de incalzire si 8,45 m in cea de-a doua. Dupa care nu a mai avut nici o saritura valabila. De altfel, majoritatea incercarilor din ultimele trei serii au fost depasite, sportivii fortind performanta. Urmatoarele locuri de pe podium au fost ocupate de Mitchell Watt (Australia) – 8,33 m si Ngonidzashe Makusha (Zimbabwe) – 8,29 m.

Ultimele finale ale competitiei
Simbata: 50 km mars (3:00), inaltime feminin (13:00), sulita masculin (13:10), 1500 m masculin (14:15), 4X400 m feminin (14:40), 100 m garduri (15:00), 200 m masculin (15:20)
Duminica: maraton masculin (3:00), ciocan feminin (12: 15), triplusalt masculin (13:05), 5000 m masculin (13:40), 800 m feminin (14:15), 4X100 m feminin (14:35), 4X100 m masculin (15:00).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.