Sport

Drumul catre groapa.

Cristi Irimia
14 feb 2005 2733 vizualizări
Doar o minune ar mai putea pastra Unirea Focsani in esalonul doi al fotbalului romanesc.


Stadionul "Milcovul", fara fotbal de Divizie B pe el?


Doar 19 zile au mai ramas pina la inceperea returului Diviziei B la fotbal. Cu toate acestea, Unirea Focsani nu s-a mai antrenat de 10 zile si n-a sustinut nici o partida de verificare in acest an. Situatia este cu atit mai dramatica avind in vedere faptul ca au trecut 5 zile de la data cind s-a incercat convocarea unei sedinte a Consiliului de Administratie al Unirii, fara succes insa.

Nici astazi nu se stie daca intrunirea oamenilor de afaceri va mai avea loc, presedintele CA, Vasile Rosca, declarindu-ne in urma cu doua zile ca data la care va avea loc sedinta nu se cunoaste.

Daca nu se va gasi o solutie pentru finantarea echipei-fanion macar pina in vara, cind se termina acest sezon, Unirea Focsani se va desfiinta, iar rezultatele ei din tur vor fi anulate. Jucatorii vor deveni liberi de contract si vor putea semna cu alte echipe, iar singura echipa de fotbal vrinceana din primele trei esaloane va ramine Energia Vulturu.

Istoria recenta a echipei-fanion

La finele editiei 1998 - 1999 Unirea revenea in Divizia B, sponsorii echipei fiind la acea data Ion Martis si Constantin Busca. Dupa citeva etape din tur, cei doi au renuntat la echipa, care a fost preluata de Liviu Jitea si Vasile Tataru. Ulterior, Vasile Rosca a sponsorizat si el pe Unirea, dupa ce o facuse partial si in mandatul lui Martis. In anul 2002, Vasile Tataru a fost indepartat de la echipa de catre Marian Oprisan, care l-a adus antrenor pe Ionut Chirila si a fortat direct sau indirect unii oamenii de afaceri sa dea bani la fotbal. Pentru ca sistemul sponsorizarilor fortate a fost unul putred, dovada situatia in care s-a ajuns acum, Oprisan este unul din cei vinovati pentru iminenta prabusire a Unirii. Intentiile sale au fost bune, chiar daca urmarea sa obtina capital electoral, insa implicarea prea mare in fenomen (numirea antrenorilor, stabilirea primelor, etc.), necunoasterea sportului-rege in detaliu si metodele folosite pentru a finanta Unirea au dus gruparea de pe Milcov aproape de faliment.


De ce nu se mai baga Oprisan

In ultimii trei ani, Marian Oprisan convoca sedintele Consiliului de Administratie, chemindu-i pe oamenii de afaceri din Vrancea sa dea bani la fotbal. Baronul a sperat ca va avea succesul pe care l-a avut Dumitru Sechelariu, la Bacau, in urma cu mai multi ani, cind fostul primar cercetat acum de PNA a cistigat capital electoral de pe urma fotbalului.

Asadar, Oprisan s-a bagat in fotbal din mai multe motive: sa cistige capital electoral, sa-i permita fratelui sau sa schimbe gazoanele de pe "Milcovul I", "Milcovul II" si "Milcovul III\' (nici acum nu s-a facut public modul prin care s-au gasit fonduri pentru a se face lucrarile respective), dar si sa controleze o serie de oameni de afaceri. In nici un caz nu s-a implicat in fenomen pentru ca era atras de el, mai ales ca a recunoscut ca nu-i place fotbalul si nu a fost vazut la stadion in anii precedenti.

Cel mai grav lucru petrecut, desi initial a parut o idee buna, a fost ca Oprisan i-a dat credit total lui Ionut Chirila, ex-antrenorul Unirii. Spunem ca a parut o idee buna deoarece Chirila s-a ocupat la Dinamo si Rapid de juniori, astfel ca era de asteptat ca el sa se implice si la Focsani in sectorul de copii si juniori. Nu s-a intimplat asa, iar cei doi ani petrecuti la Unirea au insemnat indepartarea de la echipa a jucatorilor vrinceni, ignorarea juniorilor vrinceni si a antrenorilor care se ocupau de fotbalul juvenil. Urmarea? Dupa 3 ani de haos, in care Oprisan s-a "ocupat" de fotbalul local, Unirea este la un pas de desfiintare. Iar la citi bani s-au bagat in aceasta perioada la echipa (peste 1.200.000 de dolari), divizionara B vrinceana ar fi trebuit sa aiba o piramida formata la nivelul copiilor si juniorilor, pentru a se putea baza pe ea in cazul in care "stranierii" ar fi plecat de la echipa in corpore. Adica exact cum s-a intimplat in ultimele 24 de luni, cind Unirea a ramas fara N. Petre, Zdrinca, Pasare, Diaconu, R. Iliescu, R. Stan, G. Tutoveanu, R. Paduretu, Margaritescu, Antal, Torok, Ghirie, Modiga, R. Dumitrescu, T. Stanciu, G. Gorga, C. Munteanu si Alin Cata.

Oprisan trebuia sa reactioneze la multiplele semnale primite inclusiv din mass-media, insa n-a facut-o si l-a lasat pe Chirila sa-si faca de cap la Focsani.


Marian Oprisan, cu un nou dosar de sponsorizari fortate in mina?

Temerile lui Oprisan

Dupa pierderea alegerilor la nivel national, Marian Oprisan ar fi spus in cercuri restrinse ca nu se va mai ocupa cu adunarea afaceristilor pentru sponsorizarea fotbalului, avind in vedere faptul ca in Focsani Traia Basescu i-a luat fata lui Adrian Nastase. In plus, ancheta Parchetului National Anticoruptie, in ceea ce-l priveste, privind subiectul sponsorizarilor fortate, l-a facut sa stea deoparte, mai ales ca Octavian Gaitanaru, fostul sef al Administratiei Pietelor Focsani, a declarat la ancheta ca a primit de la Oprisan contractele de sponsorizare, el nefacind decit sa le imparta pietarilor. O noua adunare cu arcanul a oamenilor de afaceri, pentru sponsorizarea Unirii ar putea echivala cu o noua depasire de atributiuni din partea sa si o noua fila la dosar.

Jucatorii sint nemultumiti de situatia creata

"E ca si cum clubul ne-a declarat razboi si noi trebuie sa reactionam. Nu vom abandona lupta, chiar daca asta inseamna depunerea de memorii", a spus unul dintre fotbalisti. Alt jucator, a comentat astfel situatia: "Inteleg ca sint situatii complicate iar oamenii de afaceri nu mai pot sau nu mai vor sa sustina echipa. Insa vreau sa vina cineva din conducere, sa ne anunte oficial ca echipa se desfiinteaza, ca sa avem si noi timp sa ne gasim alte formatii unde sa jucam. Asa ar fi normal sa se intimple".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.