Sport

Bazele sportive din scoli vor fi refacute

Dan Chiriac
26 feb 2009 787 vizualizări
Directorul Directiei pentru Sport vrea sa asfalteze terenurile de sport de la scoli u Petre Plopeanu vorbeste si de marirea numarului de ore de sport, la trei pe saptamina u judo focsanean are obiectiv calificarea unui sportiv la JO din 2012 u in Sala Polivalenta spectatorii tremura de frig

Directorul Directiei Pentru Sport Vrancea a prezentat ieri prioritatile Ministerului Sportului si a structurii pe care o conduce, in urmatorii ani. Chiar daca obiectivele conducatorilor sportului romanesc sint indraznete, ramine de vazut daca acestea se vor si realiza in perioada urmatoare. Dezvoltarea bazelor sportive, sportul de performnata si sportul de masa sint prioritatile celor de Ministerul Sportului si implicit de la Directia pentru Sport a Judetului. "Ministerul isi propune sa termine renovarea sau constructia bazelor sportive aflate in lucru si darea lor in folosinta pentru sportul de performanta. Totodata, in colaborare cu Ministerul Turismului, derulam un proiect, cel mai mare ca investitie, in Muntii Paring, pentru constructia unui mare domeniu schiabil. Acolo se va putea schia sase luni pe an, vor fi 32,5 kilometri de pirtii, 8,2 kilometri de telegondola si sase instalatii de telescaun. Investitia va fi de 70 de milioane de euro si se estimeaza ca va fi terminata in anul 2012. De asemenea, in 2013 se va organiza Festivalul Olimpic al Tineretului European, care va avea loc in sase orase din judetele Brasov si Prahova, respectiv Brasov, Risnov, Predeal, Azuga, Sinaia si Busteni", a spus directorul Petre Plopeanu.


"Nu putem desfasura orele de sport in gropi"


Oficialii Directiei pentru Sport au inceput demersurile si pentru renovarea bazelor sportive in aer liber. "Multe dintre bazele sportive de la unitatile de invatamint sint impracticabile si in acest sens am facut demersuri catre Primarie pentru ca macar un teren de handbal, de dimensiuni 40/20 metri, sa fie asfaltat in prima faza, urmind ca manageri unitatilor de invatamint sa gaseasca solutii pentru restul asfaltarii. Nu putem desfasura orele de sport in gropi", a spus Plopeanu, care mai are inca ore de educatie fizica la Scoala Generala nr. 7. De altfel, aceasta se numara, alaturi de Scoala nr. 5 din oras, printre unitatile care nu detin o sala de sport. La nivelul liceelor, doar Liceul de arte nu detine o sala de sport, in timp ce la Liceul Auto se construieste una in prezent. Daca la nivelul bazelor sportive din scoli situatia este proasta, nu la fel stau lucrurile la cele pentru sportul de performanta. "Stadioanele sint OK, la fel si salile construite in ultimii ani, care pot gazdui, cu exceptia partidelor de handbal, jocuri oficiale la volei, baschet, futsal sau turnee de tenis. De asemenea, poligonul de tir a fost refacut, acolo existind conditii optime de pregatire", a precizat Plopeanu. Si Sala Polivalenta din Focsani a fost renovata in ultimii ani, avind acum instalatie de iluminat noua, termopane si vestiare modernizate. Totusi, spectatorii se pling in continuare de temperaturile scazute din sala. "Nu dam caldura 24 din 24 de ore pentru ca asta ar insemna faliment. Facem in asa fel in cit sa nu raminen datori la ENET sau in alta parte. Sint zile cind dam 12 ore caldura pe zi, dar iarna ajungem si pina la 16. Problema este ca usile stau de multe ori deschise. Calorifere sint calde, dar avem si un curent care nu stim deocamdata pe unde vine", a mai spus directorul Plopeanu.


Judoka din Focsani vor la Olimpiada


Directorul Petre Plopeanu a vorbit si despre obiectivele sportivilor vrinceni in perioada urmatoare. "Antrenorul de judo Stanica Grosu are ca obiectiv calificarea unei sportive in lotul olimpic al Romaniei pentru Jocurile Olimpice din 2012. La nivel national ne propunem ca in 2012 sa obtinem cit mai multe medalii olimplice si asta se poate realiza doar prin investitie in bazele sportive, dar si in sportivi", a spus seful Directiei pentru Sport. Acesta a recunoscut ca performantele sportive din Vrancea sint realizate mai mult la juniori, sportivii pierzindu-se in general dupa implinirea virstei de 18 ani. "Acesta este avanatajul clubului CSM 2007 Focsani de a prelua sportivii de la juniorat la echipe de seniori. Din punctul meu de vedere, acest club ar trebui sa intretina numai seniori si sa reuseasca rezultate si la acest nivel. Un prim pas l-a facut echipa de volei fete, care a adus jucatoare din alta parte. Din pacate, clubul Unirea Focsani nu poate tine seniori, pentru ca sportivii de aici, pleaca la terminarea junioratului la alte cluburi mai puternice din tara", a adaugat Plopeanu. Acesta si-a exprimat speranta ca si actuali juniori de la sectia de tir vor putea face o figura frumoasa in anii urmatoari, daca vor ramine la Focsani. "Problema este ca antrenorul Alaci se pensioneaza si nu stiu daca va dori sa continue activitatea. Nu avem un alt antrenor la aceasta sectie", a spus Plopeanu.


Trei ore de sport pe saptamina


O alta prioritate a Ministerului este marirea numarului de ore de educatie fizica si sport la trei pe saptamina. "Acest lucru se va intimpla pentru inceput la gimnaziu si liceu, dar se doreste sa o facem si la ciclul primar. Este un scop si al scolilor din Uniunea Europeana, in timp ce noi, la clasele a VIII- a si a a 12-a, am redus numarul de ore la una singura, pe saptamina", a mai spus Petre Plopeanu. Oficialul a cerut celor de la Minister si reinfiintarea Cupei Liceelor, o competitie ce se desfasoara la sase discipline, respectiv fotbal, volei, handbal, baschet, rugby in sapte si sah. Competitia a fost organziata in anii 2004 si 2005, dar s-a desfiintat desi la intreceri participasera o mie de licee din tara. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.