Sport

Start de vis

Ziarul de Vrancea
10 apr 2017 660 vizualizări
Prima jumătate de oră a partidei cu FC Botoşani a fost decisivă în stabilirea caştigătoarei derbiului Moldovei * FSI a mai alocat 700.000 lei pentru club

Fotbaliştii de la CSM Politehnica Iaşi revin astăzi la antrenamente după victoria obţinută sambătă, în derbiul Moldovei, 2-1 cu FC Botoşani. Succesul s-a datorat evoluţiei foarte bune din prima repriză, în special în prima jumătate de oră, cand gazdele au dominat net o trupă care uitase la vestiare punctul forte, agresivitatea. Motorul echipei a fost tripleta din spatele varfului, Bosoi – Ştefănescu - Ţigănaşu, care a profitat de faptul că stoperii oaspeţilor i-au acordat un tratament preferenţial lui Cristea, că tandemul de închiztărori Vaşvari – Bordeianu a fost uşor de depăşit şi că aripile Golofca şi Roman nu au făcut faza defensivă. S-a ajuns astfel destul de lejer la 2-0 în minutul 25, interval în care CSM a avut şi un penalty neacordat, scorul conservandu-se pană la pauză.
Consumul ridicat de energie din primul act s-a simţit în jocul unei echipe cu o medie de varstă înaintată, care jucase miercuri un meci greu, la Mediaş. CSM a făcut pasul înapoi, greul căzand în repriza a doua pe umerii apărării. Grahovac a fost însă protejat foarte bine de tandemul Mihalache – Frăsinescu, astfel că singurele ocazii ale oaspeţilor au apărut de pe dreapta, unde Bosoi, care a fost trecut fundaş după accidentarea lui Voicu, nu l-a strunit pe Golofca. Din fericire pentru ieşeni, ex-suceveanul a înscris o singură dată, celelalte două oportunităţi de a înscrie, apărute pe final, nefiind concretizate, bara salvand, ca şi la Mediaş, Iaşul, în ultimul minut.
Astfel, chiar dacă nu a mai avut nicio ocazie importantă după 2-0 şi nu a tras pe poartă în actul doi, Iaşul s-a impus şi şi-a conservat poziţia de lider al play-out-ului.
Pentru CSM urmează meciul de la Voluntari, de lunea viitoare, în care jucătorii pregătiţi de Eugen Neagoe ar putea intra cu un moral mult mai ridicat, preşedintele grupării ieşene, Florin Prunea, spunand că a primit asigurări de la Mihai Chirica, primarul Iaşului, că situaţia financiară a clubului se va echilibra oarecum în această săptămană.
Primul pas a fost făcut ieri, cand Fundaţia Sportului Ieşean a aprobat suplimentarea alocaţiei iniţiale făcute către clubul fotbal, de 800 000 de lei, cu încă 700 000 de lei. Suma totală, de 1,5 milioane lei, va fi virată, teoretic, astăzi spre club. Jumătate din bani se vor duce către bugetul de stat, iar cealaltă jumătate va fi alocată plăţilor urgente, între care se numără şi achitarea salariului jucătorilor pe luna ianuarie. (Ovidiu MINEA).

PS: Ultimul meci al etapei a V-a din play-out: Concordia Chiajna – ACS Poli Timişoara 1-1 (0-0). Dobrosavlevici (’56) / Trtovac (’52). Clasament play-out: 1. Iaşi – 28 p; 2. Mediaş - 26 p; 3. Botoşani – 23 p; 4. Voluntari – 20 p; 5. Timişoara – 17 p; 6. Pandurii – 16 p; 7. Concordia – 15 p; 8. ASA – 10 p.


CSM-catalog

Grahovac (6) – a avut o greşeală fără urmări în prima repriză, a luat golul pe colţul scurt, a avut o intervenţie importantă în minutul 89 şi a fost ajutat de şansă peste un minut, la bara lui Golofca.
Voicu (6) – cat a jucat, Golofca nu a mişcat.
Mihalache (6), Frăsinescu (6) – un nou meci în care randamentul lor a dus la tăcerea totală a atacantului advers.
Sato (5) – depăşit de Roman în mai multe randuri.
Bosoi (6) – invers faţă de meciul de la Mediaş; bun ca mijlocaş, unde a început jocul, dand şi un gol, modest ca fundaş, fiind depăşit în repetate randuri de Golofca.
Mitic (5) – muncă fără claritate.
Gheorghe (5) – extrem de nervos.
Ţigănaşu (6) – a început foarte bine, a deviat mingea spre Ştefănescu la primul gol, a centrat la golul doi, s-a stins pe parcurs, avand şi cateva execuţii modeste.
Ştefănescu (7) – a deschis scorul cu o execuţie superbă, a fost periculos şi în rest.
Cristea (5) – un joc mai şters al golgeterului echipei, care-şi pierde din prospeţime în sistemul cu un singur varf şi aceasta se simte.
Răuţă (5) – nu a adus nimic notabil.
Golubovic (5) – a muncit mult, însă, fără a avea mingi utile, nu a fost periculos.
Panţîru (5) – potenţial de creştere.








































Şefi în Moldova, şefi în play-out
* CSM Poli Iaşi – FC Botoşani 2-1 (2-0), în etapa a V-a a play-out-ului Ligii I de fotbal * partida a avut două reprize diferite, prima aparţinand gazdelor, a doua – oaspeţilor

Iaşi: Grahovac – Voicu (’56 Răuţă), Mihalache, Frăsinescu, Sato – Bosoi, Mitic (‘68 Golubovic), Gheorghe, Ţigănaşu (’74 Panţîru) - Ştefănescu – Cristea. Antrenor: Eugen Neagoe.
Botoşani: Cobrea – Unguruşan, Cucu (’68 Buş),Burcă, Popovici – Vaşvari, Bordeianu (’46 Miron) – M. Roman, L. Fulop (’46 Endrick), Golofca – Kuku. Antrenor: Leo Grozavu.
Cartonaşe galbene: Gheorghe (’28), Ştefănescu (’30), Ţigănaşu (’43), Cristea (’67), Mihalache (’85), Sato (‘90^1) – Unguruşan (‘90^4), Popovici (‘90^4).
Arbitri: Andrei Chivulete; Mihai Marica, Gero Szabo.

1-0, min. 4: Ştefănescu a trecut de Burcă şi a înscris de la 11 metri, cu o execuţie de efect, cu exteriorul;
2-0, min. 25: Bosoi, cu o lovitură de cap, de la 6 metri, după un corner executat de Ţigănaşu;
2-1, min. 57: Golofca a trecut de Bosoi, care a alunecat, şi a înscris la colţul scurt, din lateral dreapta, deşi a alunecat în momentul şutului.

CSM Politehnica se încăpăţanează să-i pună în situaţii difciile pe cei care încearcă să o ducă la groapă! Echipa ieşeană a caştigat sambătă derbiul Moldovei, cu FC Botoşani şi ca urmare a seriei excelente din ultima perioadă, cinci victorii şi un egal, a rămas în fruntea play-out-ului Ligii I.
Startul partidei nu a arătat deloc că jucătorii Iaşului nu au încasat niciun salariu în acest an. Trupa lui Neagoe a pornit perfect: Ştefănescu a confirmat că, la ora actuală, este omul numărul 1 al echipei, deschizand scorul cu o nouă execuţie de efect, Cristea (’17) şi Ţigănaşu (’19) au trecut pe langă 2-0, scor pe care l-a parafat Bosoi în minutul 25, jucătorul de buzunar plutind în careul oaspeţilor şi înscriind cu o lovitură de cap.
Faptul că gazdele au început jocul cu şapte jucători trecuţi de 30 de ani s-a simţit în actul doi, cand CSM a făcut pasul înapoi încă din primul minut. Şansa gazdelor a fost însă că Botoşaniul a arătat rar faţa arţăgoasă, determinată, din alte meciuri, dominarea oaspeţilor nefiind eficientă. Singurele probleme importante le-a generat Golofca, jucătorul care a fost agresat de Leo Grozavu renăscand după incidentul cu antrenorul său. Fotbalistul de bandă a înscris în minutul 57, a avut o lovitură de cap periculoasă în minutul 89 şi a semnat o bară în ultimul minut, cand şansa i-a suras lui Grahovac, mingea ricoşand în braţele portarului ieşean.
CSM, care nu a contat în atac în actul secund, în care nu a avut vreun şut pe poartă, a obţinut astfel o victorie extrem de importantă, care a generat furtunile declarative de după meci, cand paharul răbdării s-a răsturnat.

Penalty neacordat pentru gazde
^ Deşi a revenit ca titular, după mult timp, fostul căpitan de echipă, Ionuţ Voicu, nu a mai purtat banderola, care a rămas pe braţul lui Mihalache. ^ În minutul 7, Popovici l-a faultat pe Bosoi în careu, însă arbitrul nu a acordat penalty. “M-a ţinut clar” a spus ieşeanul la final. ^ Bole şi Ciucur nu au putut fi recuperaţi şi nu au fost nici rezerve. Pe banca gazdelor au mai stat Caparco, Stenio, Ciucă şi Bădic. ^ Fotbaliştii ieşeni au avut promisă o primă de 900 de euro pentru victorie. ^ În minutul 69, un spectator a intrat pe teren şi a sprintat dinspre peluza ocupată de fanii gazdelor spre cealaltă, unde au stat suporterii FC Botoşani. El a fost oprit de forţele de ordine după ce a traversat terenul. Duelul galeriilor a fost caştigat detaşat de cea a CSM, care a fost mult mai numeroasă. ^ Originar din Iaşi, directorul sportiv al oaspeţilor, Anton Heleşteanu, a fost apostrofat de caţiva spectatori şi a avut cateva contre cu oficiali ai gazdelor. “I-am întins mana antrenorului secund Adi Kereszy şi a refuzat să răspundă. Nu cred că e un gest normal” a spus fostul arbitru la final. ^ Sambăta a fost perfectă pentru fotbalul ieşean. În cursul dimineţii, ambele echipe de juniori care activează în Liga Elitelor, under 19 şi under 17, au învins formaţiile similare ale Academiei Hagi, Viitorul Constanţa. La juniori A, trupa pregătită de Bebe Manole a bifat a patra victorie din patru jocuri în 2017 (!), trecand cu 2-1 (1-1) de echipa lui Hagi. Pentru ieşeni, care au învins etapa trecută cu 5-1, în deplasare, pe FCSB, au marcat Danale şi Chirilă. La juniori B, formaţia antrenată de Gelu Paveliuc a învins cu 1-0, golul fiind reuşit de Balint.

Declaraţiile tehnicienilor
Eugen Neagoe: “Am făcut o primă repriză foarte bună, am dat două goluri, puteam să mai marcăm. În repriza a doua am cedat puţin iniţiativa, Botoşaniul a avut posesie mai ridicată şi a dat gol la o greşeală a noastră. Mi-a fost teamă să nu pierdem victoria pe care o aveam în mană. S-a simţit faptul că am jucat din trei în trei zile, a fost o stare de oboseală. Victoria cred că este meritată. Succesul e cu atat mai important cu cat jucătorii nu au încasat niciun salariu în acest an, iar unii sunt la un pas de a fi daţi afară din casă, după ce nu şi-au plătit chiriile de zece luni. E prima dată cand vorbesc de probleme de acest gen, însă e păcat ca un asemenea oraş să rămană fără echipă în prima ligă. Eu cred că domnul primar, Consiliul Local, Consiliul Judeţean ar trebui să-şi îndrepte atenţia şi spre această echipă”.
Leo Grozavu: “Au fost două reprize distincte. Prima a fost nereuşită, mulţi jucători neridicandu-se la pretenţiile noastre, iar Iaşul, care a fost pragmatică, a profitat şi ne-a taxat la cele două greşeli. În repriza a doua am jucat mai bine, am marcat, dar am avut ghinion şi nu am reuşit să egalăm. Un egal cred că era echitabil. Mie mi-ar fi ruşine să mă comport precum Grahovac, care, la un moment dat, vorbea cu copilul de mingi, să ascundă baloanele şi să se tragă de timp. Nu ăsta este fotbalul care trebuie promovat! Golofca s-a metamorfozat, se pregăteşte bine, e mult mai liniştit. Obiectivul nostru nu este locul VII, nu se dă vreun premiu dacă terminăm pe primul loc în play-out”.

^ Bojan Golubovic a reacţionat după ce preşedintele Prunea l-a introdus în randul jucătorilor care sunt la un pas de a fi daţi afară din casă. “Avem probleme financiare la echipă, sigur îmi voi depune memoriu pentru încasarea salariilor restante, dacă va fi nevoie. La apartament însă, eu am plătit chiria în avans pe şase luni. Mulţumesc lui Dumnezeu, situaţia mea materială este bună”.

Completare la textul cu Prunea

Situaţia s-a detensionat duminică dimineaţă, cand primarul Iaşului, Mihai Chirica, a intrat telefonic la Digi Sport. Edilul i-a dat, mai întai, replica lui Prunea: “Îi cunosc oarecum caracterul lui Florin Prunea, dar nu mă supăr de fiecare dată din cauza aceasta. Dacă mi-aş pune mintea şi cu Prunea, nu ştiu unde aş ajunge... Ştiu foarte bine cam cat poate dumnealui. Am încercat să discutăm săptămana asta, el nu a venit la timp şi eu nu am putut reprograma. Cand vine ambasadorul Statelor Unite nu îi poţi spune: ”. Apoi, Chirica a aruncat vina problemelor existente la club: “În principiu, cei de la CSM Poli au dreptate, dar nu e vina mea. Fundaţia Sportului Ieşean are bani în cont, trebuie doar să-i vireze. Directorul de acolo s-a speriat însă şi nu a mai pus mana pe pix după ce un coleg de la o altă instituţie s-a trezit să vorbească despre o cercetare penală DNA. Nu cred că e vorba de o cercetare în domeniu”.
Chirica şi Prunea au stabilit să se întalnească apoi, lucru care s-a şi întamplat. La finalul întrevederii, Prunea şi-a schimbat discursul: “Domnul primar ne-a asigurat că ne vom bucura de tot sprijinul şi că lucrurile vor intra în normal. Pană vineri, am primit asigurări că ne vor intra primii bani din acest an din partea Fundaţiei”.
CSM speră să primească în zilele următoare şi cei 800 000 de lei aprobaţi de mai mult timp de FSI, bani care vor fi folosiţi pentru plata unor obligaţii către stat, şi alţi bani, cu ajutorul cărora să fie plătiţi jucătorii. Aceştia ajung pe 15 aprilie la trei retribuţii restante şi pot să-şi depună memorii pentru a deveni liberi de contract.


(Ovidiu MINEA)



















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.