Sport

Surpriza vine de la Sorana

Ziarul de Vrancea
18 ian 2017 435 vizualizări
Cîrstea a învins-o pe Carla Suarez în turul II la Australian Open şi este singura romancă rămasă în turul III * Irina Begu a pierdut în faţa cehoaicei Kristyna Pliskova

După ce toate jucătoarele romane au părăsit una cate una tabloul de simplu, supriza plăcută care a spălat faţa tenisului feminin romanesc la Australian Open a venit de la Sorana Cîrstea, o jucătoare ajunsă în două randuri în Top25 WTA, dar căzută apoi în hăurile clasamentului, din cauza accidentărilor. Acum, Sorana a obţinut cea mai valoroasă victorie din ultimii ani, dispunand cu 7-6, 6-3, în 93 de minute de spaniola Carla Suarez (28 de ani, 12 WTA), cap de serie nr. 10, poziţie superioară celei din clasament din cauza absenţelor jucătoarelor Madison Keys şi Petra Kvitova. Suarez a început bine meciul şi a condus cu 2-0, dar apoi Cîrstea a luat trei jocuri la rand, cele două mergand cap la cap pană în tiebreak. Iberica a luat primul punct, dar apoi romanca nu i-a mai lăsat nicio şansă şi şi-a adjudecat primul set cu 7-6. În setul secund, Cîrstea a început cu break, dar apoi ambele jucătoare au caştigat doar contra serviciului, pană la 3-2 pentru reprezentanta noastră, care a reuşit să îşi fructifice serviciul, iar apoi s-a desprins la 5-2. Carla Suarez a avut o zvacnire de orgoliu şi a mai reuşit un break (3-5), dar Sorana a încheiat meciul pe serviciul adversarei cu 6-3 în setul secund.  Cîrstea a făcut 5 duble greşeli, faţă de două ale adversarei, a avut 25 de winners, faţă de 11 Suarez, şi a făcut 37 de erori neforţate, iberica avand 34.  Sorana şi-a creat nu mai puţin de 14 oportunităţi de break, din care a transformat doar cinci. Ea are acum 4-1 în meciurile directe cu Carla, în faţa căreia pierduse ultima confruntare, în 2009, la Marbella, 2-6, 7-5, 6-7, 2-6, în semifinale.În turul al treilea, Sorana o va înfrunta pe americanca Alison Riske (26 de ani, 42 WTA), care a dispus, oarecum surprinzător de chinezoaica Zhang Shuan(23 WTA).  Sorana are 2-1 în meciurile directe cu Riske, care s-a impus în 2009 la US Open în calificări, cu 6-2, 7-6, romanca învingand în 2013 în optimi la Washington, cu 3-6, 6-2, 6-3, şi în 2014, la Pattaya City, tot în optimi, cu 6-3, 6-4. Cîrstea şi-a egalat cea mai bună performanţă a sa la Melbourne (2012, 2013), după ce în anii următori a pierdut în primul tur, iar în 2016 nu a participat.
Irina Begu a fost eliminată, în schimb, de jucătoarea cehă Kristyna Pliskova (29 WTA), învingătoare cu 6-4, 7-6, în 97 de minute. Irina a avut o evoluţie nesigură şi a reuşit o revenire puternică în tie-break-ului setului secund, cand a fost condusă cu 4-7. Din păcate, s-a ales doar cu egalarea. Anul trecut, Irina Begu a fost eliminată în primul tur. Cea mai bună perfomanţă din cariera ei la Australian Open este calificarea în optimi, în 2015.
Ieri, a fost o zi calmă în turneul feminin, Carla Suarez şi Zhang Shuan fiind singurii capi de serie eliminaţi. Se poate considera că eliminarea spaniolei de către Sorana Cîrstea este cea mai mare supriză din întrecerea fetelor, după înfrangerea Simonei Halep din meciul inaugural, cu Shelby Rogers. Şi, venind vorba de Shelby, cea care a bătut-o pe Simona (52 WTA) a fost învinsă de tanăra australiancă Ashleigh Barty (223)!
În turneul de dublu, perechea Monica Niculescu/Abigail Spears (Romania/SUA, nr. 9), cap de serie numărul 9, a fost eliminată de către cuplul Mirjana Baroni/Andrea Petkovic (Croaţia/Germania), scor 1-6, 4-6. Cele două jucătoare croate (ca origine) se pot confrunta în runda următoare cu perechea romano-spaniolă Lara Arruabarrena/Irina Begu, dacă aceasta va elimina cuplul Louisa Chirico/Elise Mertens (SUA/Belgia).
Alte rezultate din turul II la simplu feminin: Anastasia Pavliucenkova (Rusia) – Natalia Vihlianţeva (Rusia) 6-2, 6-2; Elina Svitolina (Rusia) – Julia Boserup (SUA) 6-4, 6-1; Venus Williams (SUA) – Stephanie Voegele (Elveţia) 6-3, 6-2; Duan Yingying (China) – Varvara Lepchenko (SUA) 6-1, 3-6, 10-8; Svetlana Kuzneţova (Rusia) – Jaimee Fourlis (Australia) 6-2, 6-1; Angelique Kerber (Germania) – Carina Withöft (Germania) 6-2, 6-7, 6-2; Jelena Jankovic (Serbia) – Julia Görges (Germania) 6-3, 6-4; Eugénie Bouchard (Canada) – Peng Shuai (China) 7-6, 6-2; Anastasija Sevastova (Letonia) – Kristina Kucova (Slovacia) 6-3, 6-4; Coco Vandeweghe (SUA) – Pauline Parmentier (Franţa) 6-4, 7-6; Mona Barthel (Germania) – Monica Puig (Porto Rico) 6-4, 6-4; 1; Garbiñe Muguruza (Spania) – Samantha Crawford (Australia) 7-5, 6-1.


Federer începe să dea de greu

La masculin, Roger Federer, tenismanul cu cele mai multe titluri de Grand Slam  s-a calificat în turul al treilea învingandu-l cu 7-5, 6-3, 7-6  pe americanul Noah Rubin, venit din calificări. Federer (35 ani), fost lider al clasamentului ATP, care a caştigat de patru ori trofeul în competiţia de la Antipozi (2004, 2006, 2007, 2010), a avut nevoie de tiebreak pentru a se impune în faţa lui Rubin, jucător cu 15 ani mai tanăr, aflat pe locul 200 în ierarhia mondială.. Campionul din Țara Cantoanelor, cap de serie numărul 17 la actuala ediţie a Openului Australiei, îl va avea ca adversar în meciul următor pe cehul Tomas Berdych (nr. 10), care a dispus la randul său, cu 6-3, 7-6), 6-2, de americanul Ryan Harrison. Federer a caştigat ultimele cinci meciuri cu Berdych, însă recunoaşte că va trebui să joace mai bine decat a făcut-o în partida cu Rubin pentru a merge mai departe. Anul trecut, el l-a învins pe ceh în sferturile de finală la Melbourne.
Britanicul Andy Murray, liderul mondial al tenisului masculin, a trecut cu uşurinţă de promiţătorul jucător rus Andrei Rubliov, 19 ani, după trei seturi, 6-3, 6-0, 6-2. Murray a petrecut doar o oră şi 37 de minute pe terenul de joc şi nu a avut de apărat nicio minge de break. Britanicul va juca în turul 3 cu americanul Sam Querrey (32), 7-6, 6-0, 6-1 cu australianul Alex de Minaur.
La dublu, ambii romani merg în turul II: cuplul Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (Romania/Olanda) s-a impus în primul tur în faţa cuplului Philipp Petzschner/Mihail Iujnîi (Germania/Rusia), scor 7-6, 7-6, într-o oră şi 41 de minute, iar echipa  Florin Mergea/Dominic Inglot (Romania/Marea Britanie) a trecut cu 6-2, 7-5 în 79 de minute de perechea australiană Luke Saville /Jordan Thompson. În turul doi, Tecău şi Rojer vor întalni perechea Wesley Koolhof/Matwe Middelkoop (Olanda), care a dispus de cuplul Julio Peralta/Horacio Zeballos (Chile / Argentina) cu 6-4, 6-2, iar Mergea şi Inglot se vor lupta cu francezii Julien Benneteau/Jérémy Chardy (Franţa), sau cu echipa Mariusz Fyrstenberg/Martin Klizan (Polonia/Slovacia).
Alte rezultate din turneul masculin: Kei Nishikori (Japonia) - Jérémy Chardy (Franţa) 6-3, 6-4, 6-3; Malik Jaziri (Tunisia) – Aleksandr Bublik (Kazahstan) 6-2, 6-3, 7-5; Jo-Wilfried Tsonga (Franţa) – Dusan Lajovic (Serbia) 6-2, 6-2, 6-3; Lukas Lacko (Slovacia) – Dudi Sela (Israel) 2-6, 6-3, 6-2, 6-4; Mischa Zverev (Germania) – John Isner (SUA) 6-7, 6-7, 6-4, 7-6, 9-7; Stanislas Wawrinka (Elveţia) – Steve Johnson (SUA) 6-3, 6-4, 6-4; Viktor Troicki (Serbia) – Paolo Lorenzi (Italia) 6-3, 1-6, 7-6, 3-6, 6-3; Steve Darcis (Belgia) – Diego Schwarzman (Argentina) 6-3, 6-3, 2-6, 6-4; Andreas Seppi (Italia) – Nick Kyrgios (Australia) 1-6, 6-7, 6-4, 6-2, 10-8; Daniel Evans (Marea Britanie) – Marin Cilic (Croaţia) 3-6, 7-5, 6-3, 6-3; Jack Sock (SUA) – Karen Hacianov (Rusia) 6-3, 6-4, 6-4; Bernard Tomic (Australia) – Victor Estrella (R. Dominicană) 7-5, 7-6, 4-6, 7-6. Surprizele au fost reprezentate de eliminările lui Kyrgios şi Isner, ambii după ce au condus cu 2-0 la seturi şi, mai ales, de cea a lui Cilic, locul 7 ATP.

Azi, jucăm doar la dublu

În concursul de azi avem reprezentanţi doar la dublu feminin. Irina Begu şi partenera sa de dublu, Lara Arruabarrena (Spania), întalnesc cuplul Louisa Chirico/Elise Mertens (SUA/Belgia), iar Raluca Olaru şi ucraineanca Olga Savciuk, recent caştigătoare la  Hobart se confruntă cu perechea Naomi Osaka/Monica Puig (Japonia/Puerto Rico).De asemenea, Sorana Cîrstea, cu germana Carina Witthöft


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.