Sport

Ce ştim despre autorul atacului din Munchen

Ziarul de Vrancea
24 iul 2016 840 vizualizări
David Ali Sonboly avea 18 ani, dublă cetăţenie, germană şi iraniană şi a fost tratat pentru depresie n pasionat de jocuri video violente, tanărul era obsedat de atacuri armate în masă

David Ali Sonboly a planificat timp de un an atacul armat în masă pe care l-a comis vineri seara la Munchen, au anunţat ieri anchetatorii. Anchetatorul bavarez Robert Heimberger a spus că adolescentul în vârstă de 18 ani a vizitat o şcoală în care a fost comis un atac armat, în localitatea Winnenden, şi a făcut fotografii. Sonboly a primit tratament psihiatric anul trecut, arată anchetatorii. El se temea de "contactul cu ceilalţi" şi a suferit de asemenea de depresie.
Tanărul, care probabil a achiziţionat arma pe piaţa "Internetului negru", era un jucător pasionat de jocuri video de tir, inclusiv "Counter-Strike: Source", a precizat Heimberger. Un purtător de cuvânt al Procuraturii din Munchen, Thomas Steinkraus-Koch, a declarat că nu există, în continuare, probe cu privire la o motivaţie politică a atacului. Atacatorul nu şi-a ales victimele, a subliniat Steinkraus-Koch. Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a sugerat, tot ieri - în pofida faptului că Snoboly a folosit o armă pe care şi-a procurat-o ilegal - că este necesar ca Germania să impună un control asupra armelor de foc şi mai strict decât în prezent. "Cum a putut un băiat în vârstă de 18 ani instabil (psihic) sau chiar bolnav mintal să intre în posesia unei arme de foc?", s-a întrebat vicecancelarul german.
David Ali Sonboly a deschis focul vineri seara asupra unui grup de persoane, la ieşirea dintr-un restaurant McDonald's şi apoi în centrul comercial Olympia. El a omorât nouă persoane, după care s-a sinucis, în timp ce poliţia îl căuta să-l aresteze. Între persoanele pe care le-a ucis sunt trei kosovari, trei turci şi un grec. În total 35 de persoane au fost rănite, inclusiv în centrul oraşului, unde s-a instalat panica după atac.
În rucsacul pe care-l purta, anchetatorii au găsit aproximativ 300 de gloanţe, ceea ce înseamnă că bilanţul ar fi putut să fie mult mai mare.
Poliţia urmează să stabilească modul în care tânărul a putut să-şi procure arma - un pistol de tip Glock 17, de calibrul nouă milimetri -, pe care a dobândit-o în mod ilegal. Numărul acestei serii este limitat.

Maltratat de turci la şcoală?

Tânărul cu dublă cetăţenie, germană şi iraniană, era obsedat de atacurile armate în masă. Anchetatorii au găsit în camera sa documente despre norvegianul Anders Behring Breivik, care a omorât 77 de oameni, mai ales tineri, în 2011.
Ucigaşul s-a născut la Munchen. Părinţii săi au venit în Germania la sfârşitul anilor '90, ca solicitanţi de azil. Tatăl este şofer de taxi, iar mama o fostă angajată a lanţului de supermarketuri Karstadt.  Autorul atacului locuia împreună cu părinţii şi fratele său mai mic într-un apartament cu trei camere la etajul cinci şi a frecventat şcoala din cartier.
Autorităţile au dezvăluit că atacatorul a fost victima unor hărţuiri.
Bild emite ipoteza că ar fi vizat în mod intenţionat adolescenţi străini, deoarece era maltratat în special de turci de la şcoala unde învăţa.
O colegă de clasă a declarat pentru postul britanic de televiziune ITV că era adesea singur şi puţin apreciat în şcoală. "L-am văzut ieri şi avea un aer îngrijorat preocupat, era bizar şi nu m-a privit, deşi de obicei saluta", a declarat ea sub protecţia anonimatului.
Unul dintre tinerii ucişi în atac avea 18 ani, iar familia acestuia ar proveni din România, a spus un prieten al acestuia, care a mers sâmbătă să îi aducă un omagiu la locul tragediei, scrie The Telegraph. Ministerul român al Afacerilor Externe a comunicat, sâmbătă seara, că, până în prezent, nu sunt informaţii care să confirme prezenţa vreunui cetăţean român printre victimele atacului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.