Sport

Veste cumplită de la Barcelona

Ziarul de Vrancea
24 mar 2016 1125 vizualizări
A murit legenda fotbalului mondial, Johan Cruyff, învins de un adversar necruţător: cancerul pulmonar *

Cruyff a fost unul dintre cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor şi un antrenor de clasă, strălucind la Ajax Amsterdam şi
Unul dintre cei mai importanţi jucători şi antrenori din istoria fotbalului  a pierdut o luptă inegală cu o boală necruţătoare, cancerul pulmonar. Celebrul Johann Cruyff a murit în această după-amiază, la varsta de 68 ani. Fost antrenor al Barcelonei, unde i-a avut elevi pe Hagi şi Gică Popescu, Johan Cruyff a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în urmă cu un an şi a fost supus imediat, la o clinică privată din Barcelona, la o serie de teste amănunţite pentru a afla exact stadiul în care se afla boala. "Pe 24 martie 2016, Johan Cruyff a murit liniştit, în Barcelona, înconjurat de familia lui, după o luptă grea bătălie cu cancerul. E un moment extrem de trist pentru noi toţi" a fost anunţul publicat de familia fostului mare fotbalist.
Johan Cruyff este o figură emblematică lumea fotbalului. Ca jucător a obţinut trei Cupe ale Campionilor cu Ajax, o Cupă UEFA cu FC Barcelona  şi o Cupa Intercontinentală, cu Ajax. A primit Balonul de Aur de trei ori, în 1971, 1973 şi 1974. Fostul conducător de joc al echipelor Ajax Amsterdam şi FC Barcelona a fost simbolul "fotbalului total" etalat în anii 70 de naţionala Olandei, cu care a disputat finala Cupei Mondiale 1974. Cu Ajax, el a caştigat de trei ori Cupa Campionilor Europeni, între 1971 şi 1973, primul sub comanda lui Rinus Michels, ultimele două trofee sub bagheta antrenorului roman Istvan Kovacs.
Născut pe 25 aprilie 1947, Cruyff a debutat în 1964 la prima echipă a lui Ajax, pentru care a jucat pană în 1973, cand s-a transferat la Barcelona. După cinci ani, au urmat experienţele la echipele americane Los Angeles Aztecs (1978-1979) şi Washington Diplomats (1980-1981), apoi la modesta formaţie spaniolă Levante (1981). Între 1981 şi 1983 el a jucat din nou la Ajax, iar între 1983 şi 1984 a îmbrăcat tricoul rivalei Feyenoord.
În afara trofeelor menţionate mai sus, ca jucător Cruyff a caştigat de nouă ori campionatul Olandei şi o dată pe cel al Spaniei (1974), de cinci ori Cupa Olandei şi o dată pe cea a Spaniei, precum şi o Supercupă a Europei şi o Cupă Intercontinentală. După ce a agăţat ghetele în cui în 1984, Johan Cruyff a avut o carieră de succes ca antrenor la Ajax Amsterdam (1985-1988) şi FC Barcelona (1988-1996), rămanand apoi consilier la ambele cluburi.  La Ajax, el a caştigat de două ori Cupa Olandei şi  Cupa Cupelor (1987). Sub conducerea sa, Barcelona a caştigat de patru ori la rand campionatul între 1991 şi 1994, şi şi-a trecut în palmares prima sa Ligă a Campionilor, în 1992, doi ani mai tarziu pierzand finala competiţiei. Alte trofee obţinute cu Barcelona au fost Cupa Spaniei, Cupa Cupelor (1989) şi Supercupa Europei.  În ultimul său sezon pe banca echipei catalane, 1995-1996, Cruyff i-a avut elevi pe Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu. Mare fumător, el a renunţat la tutun în 1991, după o intervenţie chirurgicală pe cord.
"E un şoc pentru mine în momentul de faţă. Un antrenor, un fotbalist imens, idolul meu. Un om care a jucat fotbal foarte bun, a construit echipe, a construit jucători, a format jucători. Totdeauna ne spunea să ne impunem în teren, în faţa adversarului, să dictăm ritmul şi intensitatea jocului pe teren. Lucrurile astea mi-au rămas clare. A fost un idol care m-a influenţat în modul şi în viziunea mea fotbalistică.", a spus Gheorghe  Hagi, cand a aflat despre decesul lui Johan Cruyff.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.