Sport

Câteva detalii neştiute despre Sala Polivalentă din Focşani

Marian Florin Dîrdală
22 feb 2016 8923 vizualizări
Construcţia Sălii Polivalente a început în anul 1975, pe vremea primului secretar Simion Dobrovici, fiind planificată iniţial pentru o mie de locuri u Consiliul Popular a participat cu o cotă de 600.000 de lei

În  aceste zile se vorbeşte despre preluarea Sălii Polivalentă din Focşani  de catre autorităţile locale, care au pe masa de lucru, în data de 25 februarie, proiectul de hotărâre  privind aprobarea solicitării de trecere a imobilului, situat în Focşani, B-dul Unirii nr 12, din domeniul public al Statului Român şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Vrancea, în domeniul public al Municipiului Focşani şi adminstrarea Consiliului Local. Dacă acest lucru e bun sau rău se va vedea la votul din acea şedinţă şi apoi în demersurile viitoare, când mai mult ca sigur că cei obişnuiţi  cu actuala stare de fapt  vor lupta din răsputeri să nu se întâmple o astfel de schimbare, zic ei, nepotrivită şi plină de riscuri. Nu la fel de primejdioasă au fost, însă, intenţia şi fapta autorităţilor acum patru decenii, când au sprijinit, cu toate puterile, apariţia acestui obiectiv impozant  atât pentru vremurile de odinioară, cît şi pentru prezent  şi, după cum se pare, interesant şi în perspectivă.

Puţină istorie

La 1 februarie 1975, Consiliul Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport- Vrancea cu sediul în Focşani, strada Mihail Kogălniceanu nr.  21, reprezentat prin Pătraşcu Iancu, a solicitat eliberarea autorizaţiei pentru construire sală sport polivalentă, în Focşani, b-dul Bucureşti, nr. 19-21, pe o suprafaţă  de teren de 6.754 m.p, având vecinatăţi la nord un anume proprietar Câmpeanu, la sud IJGCL, la est proprietar Ciocârlan şi la Vest B- dul Bucureşti. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 7.730.400 lei, iar acestea trebuiau executate în antrepriză de către IJCM  Vrancea. Se mai pomeneşte în acea cerere de autorizaţie de o decizie sau decret nr. 54 din 1974 care a vizat, tot în beneficiul viitoarei săli, schimbul unei  suprafeţe de 3.492 m p teren dintre  CJEFS şi IJGCL.  La această cerere s-au anexat  Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 20 din 1974, acord unic nr. 50 / 1974, aviz nr. 1406/ 1974 al CTE, borderouri, piese scrise, lista investiţiilor, Deviz General, Plan de Situaţie.  Acordul Unic semnat de preşedintele Simion Dobrovici şi secretar Costantin Veber comunică la 12 IV 1974  că se permitea realizarea în Municipiul Focşani a Sălii Sporturilor cu următoarele observaţii: amplasamentul se va realiza în ansamblul de locuinţe b-dul Bucureşti,  utilităţile (alimentare cu apă, canalizare, energie electrică) se vor realiza prin racord la reţelele existente în zonă, iar energia termică se va obţine din centrala termică proprie.


Consiliul Popular a participat cu o cotă de 600.000 lei

Avizul din august 1974, semnat de preşedintele CTS , ing. O Chirilă, dă verdict favorabil proiectului nr. 543 /1974 - Sala de Sport Polivalentă cu 1.000 de locuri în municipiul  Focşani  cu următoarele clauze- Consiliul Popular Judeţean participă cu cota de 600.000 lei, din care 528.000 lei construcţii montaj, conform protocolului încheiat în acest sens între CPJ Vrancea şi CNEFS, urmând ca CPJ Vrancea să obţină suplimentarea  planului de investiţii propriu pe anii 1975- 1976 cu această sumă. Procesul verbal din 15 februarie 1975 încheiat între inginerii Mihalcea Constantin, şeful oficiului de sistematizare şi arhitectură şi inginer Vlaicu Radu, şeful oficiului de gospodarie comunală  şi locativă ca delegaţi ai Consiliului Populat al municipiului  Focşani au verificat situaţia clădirilor din b-dul Bucureşti nr. 19 şi au constatat că amplasamentul lor va fi ocupat în anul 1975 de construirea sălii de sport polivalentă, acest lucru fiind aprobat de Comitetul Executiv al Cosiliului Popular al Judeţului Vrancea prin acordul unic nr. 50, cel menţionat mai sus. Construcţiile în cauză ocupau amplasamentul noului obiectiv, care nu poate fi mutat în alt loc, deoarece este cuprins în detaliul de sistematizare - Ansamblu de locuinţe b-dul Bucureşti, aprobat prin decizia 163 din 20 mai 1974 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Judeţului Vrancea.

Totul a început cu nişte demolări

Având în vedere acestea şi alte amănunte care nu merită înşirate aici, cei doi reprezentanţi  au semnat fără să stea prea mult pe gânduri  pentru demolarea tuturor clădirilor existente aici întrucât împiedicau construirea sălii polivalente, legal aprobată. A urmat ultimul pas, autorizaţia pentru executarea lucrărilor nr. 7, emisă de Comitetul Executiv al Consiliului popular al Municipiului Focşani  pe 11 februarie 1975 şi valabilă un an de la data eliberării ei, timp mai mult decât suficient, pentru ca în acea vreme se construia, nu glumă, astfel încât s-a reuşit recepţia ei înainte de expirarea termenului limită. În ceea ce priveşte viitorul acestui edificiu, poate mai puţin va conta cui va aparţine, dacă stare lui şi activitatea instituţiei nu vor avea de suferit.

Marian Florin Dîrdală - cercetător la Serviciul Judeţean Vrancea al Arhivelor Statului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.