Sport

Petrache mediază în scandalul premierilor

Ziarul de Vrancea
3 ian 2016 690 vizualizări
Preşedintele COSR doreşte ca guvernul să implementeze un sistem corect de premiere a performerilor romani

Preşedintele COSR, Alin Petrache, a participat la o întalnire cu sportivi şi reprezentanţi ai Guvernului şi a declarat că toate medaliile sunt la fel de importante pentru sportul romanesc, subliniind că trebuie stabilit clar un cuantum şi trebuie să dispară posibilitatea dublării premiilor. "A fost o întalnire binevenită, pentru că am discutat despre mecanismele şi cuantumul acestor premieri şi am avut la masă ambele părţi implicate: guvernanţi şi reprezentanţi ai sportivilor. Este bine că s-a început cu echipa de handbal. Putem considera aceste premieri drept o bază pentru viitoarele premieri de la Campionatele Europene, Mondiale sau Jocurile Olimpice. Mi se pare normal însă să fie stabilit clar un cuantum şi să dispară posibilitatea acelor dublări. Toate medaliile sunt la fel de importante pentru sportul romanesc şi pentru imaginea noastră în lume. Din 2010 s-a renunţat la aceste premieri naţionale, dar trebuie să înţelegem că înainte de a fi campion european, mondial sau olimpic, sunt campioni în ţara noastră", a declarat Petrache, precizand că mai trebuie găsite soluţii şi în privinţa staff-urilor tehnice. La întalnirea de sambătă seară au participat Marian Drăgulescu, Andreea Chiţu, Mihai Covaliu, Corina Căprioriu, Tiberiu Dolniceanu, respectiv Sorin Chelmu, secretarul general al Guvernului, şi Dan Suciu, purtătorul de cuvant al Executivului.  Într-un mesaj postat pe Facebook la finalul anului, premierul Dacian Cioloş afirma că îşi propune să organizeze o discuţie cu oamenii din sport, la începutul lui 2016, pentru a ajunge la un numitor comun după disputele survenite ca urmare a deciziei Guvernului de a le premia suplimentar pe handbaliste.
Guvernul a convenit, sambătă, cu reprezentanţii sportivilor, să implementeze un mecanism prin care să majoreze primele acordate celor care obţin medalii, urmand ca demersul să fie finalizat înainte de Olimpiada din 2016, potrivit purtătorului de cuvant al Executivului, Dan Suciu. Acesta a afirmat că vor exista o serie de întalniri în care proiectele Ministerului Sportului şi solicitările sportivilor să fie puse în acord. Purtătorul de cuvant al Executivului a mai spus că Ministerul Sportului dispune de fondurile necesare şi că sumele care vor fi alocale pentru premierea sportivilor nu sunt mari, însă trebuie să fie ''cantărite şi oferite cu responsabilitate''. Potrivit purtătorului de cuvant al Guvernului, în cadrul întalnirii au fost stabilite elementele care trebuie avute în vedere ''din perspectiva primelor şi a obiectivelor pe care le poate susţine şi Guvernul, pentru refacerea prestigiului şi performanţei sportive în anul 2016 – an olimpic''.
''A fost o discuţie spre bine. Am luat punctul de vedere al sportivilor, am vazut care sunt problemele cu care se confruntă, sperăm să avem un an olimpic bun şi să nu mai apară neînţelegeri de genul celor care au fost. Cred că au înţeles şi danşii scopul premierii noastre de la handbal. Am înţeles şi noi punctul danşilor de vedere care este absolut justificat'', a conchis Suciu, care consideră că nemulţumirile celorlalţi sportivi cu privire la decizia Guvernului de a premia jucătoarele naţionalei de handbal cu cate 60.000 de lei, faţă de 14.800 de lei cat prevede legea pentru o medalie de bronz mondială, sunt ''nepotrivite''. Purtătorul de cuvant al Guvernului a afirmat că Executivul nu va reveni asupra deciziei, explicand că ''tehnic nu există un mecanism prin care să poată premia rezultatele din urmă cu cateva luni''. ''Dar să nu uităm un lucru, aici, vorbim sigur, de premii pe care le acordă statul. în afară de premiile pe care le acordă statul, direct, de la Minister şi de la Guvern, mulţi dintre sportivii noştri de frunte, pe care îi respectăm şi îi admirăm, primesc şi de la cluburile din care fac parte. Poate nu în timpul în care şi-ar dori, înţeleg că există anumite întarzieri în aceste plăţi, dar banii îi primiesc cu siguranţă. Lucrul acesta nu se întamplă în cazul handbalistelor. Nu cred că Cristina Neagu primeşte un premiu de la clubul ei pentru că a caştigat medalia de bronz cu echipa Romaniei. Aceasta a fost o motivaţie importantă în ceea ce priveşte bonusul pe care Guvernul a avut ocazia, avand în vedere situaţia financiară a anului, să îl ofere'', a declarat Dan Suciu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.