Sport

Opt candidaţi la fotoliul lui Blatter

Ziarul de Vrancea
27 oct 2015 664 vizualizări
Favoriţii la preşedinţia FIFA sunt italianul Gianni Infantino şi şeicul Salman din Bahrain

Procesul de depunere a candidaturilor pentru preşedinţia Federaţiei Internaţionale de Fotbal s-a încheiat la miezul nopţii trecute, opt candidaţi rămanand în cursa pentru fotoliul prezidenţial al FIFA, dintre care două nume considerate grele, şeicul Salman şi Gianni Infantino, nr.2 al UEFA, care a trecut în ultimul moment peste preşedintele său, Michel Platini, Pe lista pentru succesiunea preşedintelui demisionar, Joseph Blatter, se află opt candidaţi: elveţianul Gianni Infantino, şeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa din Bahrain - primii doi fiind cotaţi cu cele mai multe şanse -, sud-africanul Tokyo Sexwale, prinţul iordanian Ali Bin Al Hussein, francezul Jerome Champagne, liberianul Musa Bility, David Nakhid (Trinidad-Tobago) şi Michel Platini, încă sub incidenţa suspendării de către FIFA.

Prin anunţul surpriză de luni al candidaturii lui Infantino, secretarul general al UEFA, fotbalul european a scos practic planul B pentru alegerile din 26 februarie, cu doar cateva ore înainte de expirarea termenului. Iar această candidatură pare să fie o veste proastă pentru Platini, preşedintele forului continental.
Acţionand o candidatură alternativă, UEFA a transmis un semnal clar în privinţa şanselor reduse pe care le acordă fostului căpitan al echipei Franţei de a duce bătălia pană la capăt. Platini considera că are un drum neted către funcţia supremă a FIFA, dar suspendarea sa cu titlu provizoriu de către comisia de etică a forului mondial, din cauza unei sume de 1,8 milioane euro primite de la Blatter în 2011, a schimbat datele problemei.

Ca o dovadă a izolării lui Platini, comunicatul de susţinere al Comitetului executiv al UEFA pentru Infantino şi cel publicat în numele său de secretarul general al forului european nu menţionează deloc numele fostului internaţional francez.
"Eu pot să confirm că, în urma deciziei Comitetului executiv al UEFA, mi-am prezentat candidatura la preşedinţia FIFA, întrunind declaraţiile de susţinere impuse", a scris secretarul general al UEFA. Programul său va fi axat "pe necesitatea unei reforme a FIFA care să servească cu adevărat intereselor celor 209 asociaţii naţionale afiliate".
La randul său, şeicul Salman Bin Ebrahim al Khalifa, unul dintre candidaţii cotat cu mari şanse, a confirmat luni după-amiază că este candidat la preşedinţia FIFA, pe care vrea ''să o aducă pe drumul cel bun''. 
Preşedintele Confederaţiei asiatice de fotbal (AFC) a explicat într-un comunicat că a luat decizia de a postula la preşedinţia FIFA pentru ''a aduce Federaţia internaţională pe drumul cel bun şi asta ca răspuns la apelurile făcute de numeroşi actori din comunitatea fotbalului''.
Pentru şeicul Salman, regăsirea transparenţei şi corectitudinii trebuie să fie ''cea mai mare prioritate'' a FIFA.

Zico a renunţat la candidatură
* Fostul internaţional brazilian Zico a anunţat, luni seară, că a renunţat să mai candideze la funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), informează L'Equipe. Conform sursei citate, Zico nu a găsit suportul a cinci federaţii naţionale pentru a se putea înscrie la alegerile de anul viitor.
* Preşedintele Federaţiei Ruse de Fotbal, Vitali Mutko, a declarat, că ţara sa îl va susţine pe secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, la şefia FIFA. "Noi îl susţinem pe Michel Platini, care a fost un fotbalist legendar, şi credem că ar fi persoana ideală pentru a conduce forul mondial. În cazul în care el nu îşi va putea dovedi nevinovăţia şi nu va candida la şefia FIFA, atunci susţinerea noastră va merge către un alt candidat european, Gianni Infantino", a spus Mutko. Alegerile pentru şefia FIFA vor avea loc la 26 februarie 2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.