Sport

Surpriza anului sportiv

Ziarul de Vrancea
13 sep 2015 911 vizualizări
Italianca Flavia Pennetta a caştigat US Open, un turneu pregătit pentru o performanţă ieşită din comun a Serenei Willams * caştigătoarea de 33 de ani a anunţat că se va retrage la sfarşitul sezonului

Finala italiană înregistrată în concursul feminin al ultimului turneu de Grand Slam al anului, US Open, va rămane în mod cert, cea mai mare surpriză din sportul mondial al anului 2015. Şi anul trecut, marele turneu de la Flushing Meadows a adus o surpriză, de data aceea în turneul masculin, victoria “out-sider-ului” Marin Cilic, însă acel rezultat nu se compară cu ceea ce s-a întamplat în semifinalele 2015. Flushing Meadows 2015 a fost, parcă, setat, pentru a o fixa pe scena istoriei pe redutabila Serena Williams, care urma să devină cea de-a patra jucătoare din istorie cu “Marele Şlem” la activ, după Maureen Connolly, Margaret Court şi Steffi Graf. Ultimele palpitaţii americane fuseseră calmate odată cu victoria severă a Flaviei Pennetta în faţa Simonei Halep, văzută de mulţi ca pericolul maxim la sărbătoarea “Serenissimei”. . Însă s-a întamplat ca o altă italiancă, Roberta Vinci să sfarşească visul Serenei, de a caştiga toate turneele de Grand Slam într-un singur an.
Dacă turneele de tenis ar permite finale mici, probabil că un meci Serena – Simona ar fi adus mai multă audienţă decat finala italiană. Aşa cum era de aşteptat, Flavia Pennetta şi-a adjudecat titlul în finala cu Roberta Vinci, după un set mai greu 7-6 (7-4 la tie-break) şi unul mai lejer, 6-2, totul în 93 de minute de joc. Flavia Pennetta este a doua jucătoare italiană caştigătoare de Grand Slam, după Francesca Schiavone, la Roland Garros în 2010. La masculin, au fost doi italieni învingători la simplu, Nicola Pietrangeli şi Adriano Panatta, ambii la turneul francez. Flavia Pennetta, 33 de ani, şi Roberta Vinci, 32 de ani, sunt cele mai în varstă jucătoare care au ajuns pentru prima dată în finala unui turneu de Grand Slam în Era Open. Pennetta este cea mai în varstă caştigătoare pentru prima dată a unui turneu de Grand Slam. Pennetta şi Vinci, la 66 de ani şi 19 zile în total, sunt jucătoarele cu varsta cumulată cea mai mare care au fost adversare într-o finală de Grand Slam, din Era Open. Precedentul record a fost stabilit la ediţia din 1977 a turneului de la Wimbledon: Virginia Wade şi Betty Stove - 63 de ani şi 11 luni. Ca urmare a succesului de la US Open, Pennetta va urca pe locul 8 în clasamentul WTA.
După finală, Flavia Pennetta a aruncat o bombă, anunţandu-şi retragerea:  "Voi juca pană la sfarşitul anului, dar acesta a fost ultimul meu meci aici, la New York. În principiu voi juca la Wuhan şi Beijing. Acestea sunt singurele două turnee la care ar urma să joc", a spus Pennetta în conferinţa de presă de după finala US Open. Întrebată dacă ar mai adăuga programului său încă o competiţie dacă va fi cazul, şi anume Turneul Campioanelor, Flavia răspuns: "Bineînţeles. Dacă există această şansă, da".
* Finala turneului masculin de la Flushing Meadows s-a disputat aseară între primii doi favoriţi, sarbul Novak Djokovic şi elveţianul Roger Federer. Djokovic l-a umilit, pur şi simplu, pe caştigătorul de anul trecut, croatul Marin Cilic, scor 6-0, 6-1, 6-2, iar Federer l-a învins cu 6-4, 6-3,6-1 pe compatriotul său Stanislas Wawrinka şi este singurul jucător care nu a pierdut niciun set de la începerea competiţiei de la New York.
În finala la dublu masculin, perechea franceză Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut (nr.12) a învins în finală cu 6-4, 6-4 cuplul Jamie Murray/John Peers (Marea Britanie/Australia, nr. 8), iar proba de dublu mixt a revenit echipei Martina Hingis/ Leander Paes (Elveţia/India, nr. 4), învingătoare în finală cu 6-4, 3-6, 10-7 în faţa cuplului american Bethanie Sands / Sam Querrey. Martina Hingis a caştigat şi dublul feminin, cu o parteneră tot din India, Sania Mirza. Cele două au învins în finală cu 6-3, 6-3 perechea Casey Dellacqua / Iaroslava Şvedova (Australia / Kazahstan).

Tenis în afara USA

Patricia Ţig (favorită nr. 1) s-a calificat în turul III al preliminariilor turneului de la Tokyo: ea a învins-o cu 6-2, 7-6 pe spaniola Paula Badosa (216) şi cu 6-1, 6-3 pe japoneza Miyabi Ionue (298), urmand s-o întalnească în meci decisiv pentru tabloul principal pe rusoaica Anastasia Panova (favorită nr. 5, 142 WTA) În schimb, Sorana Cîrstea a fost eliminată încă din primul meci de către spaniola Maria-Teresa Torro (124), scor 3-6, 4-6.  Pe tabloul principal, Andreea Mitu va juca în primul tur cu japoneza Kumiko Nara.
* Perechea Victor Hănescu/Adrian Ungur s-a calificat, sambătă, în finala probei de dublu din cadrul turneului challenger de la Alphen aan den Rijn (Olanda), dotat cu premii totale de 42.500 de euro. Hănescu şi Ungur au învins în semifinale, cu scorul de 1-6, 6-4, 10-7, cuplul Tomasz Bednarek/Fabrice Martin (Polonia/Franţa), cap de serie numărul 2. În finală, Victor Hănescu şi Adrian Ungur au fost învinşi de către prechea germană Tobias Kamke/Jan-Lennard Struff (nr. 1) cu 6-7, 6-3, 7-10;
* Ana Bogdan a caştigat turneul ITF de 25.000 de dolari de la Sofia. Ea a învins-o , cu scorul de 7-5, 6-1, pe a şaptea favorită, Sofia Şapatava din Georgia, iar în finală a învins-o cu 6-2, 3-6, 7-5 pe Viktoria Kamenskaia (Rusia).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.