Social

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea vă sfătuiește cu să acționați în cazul convulsiilor febrile ale copilului

Ziarul de Vrancea
13 mai 2022 1982 vizualizări

Prin intermediul unoer postări activată pe contul de facebook Serviciul de Ambulanta Judetean Vrancea sunt oferite părinților sfaturi publice în legătură cu modul în care trebuie să acționeze în situația apariției convulsiilor febrile la copii.

Convulsiile febrile

Când copilul îți face febră (peste 38ºC) există în unele cazuri posibilitatea de a apărea o criză convulsivă ( mai ales la copiii între 6 luni și 5 ani).

Știm că un astfel de episod este greu de privit pentru un părinte dar trebuie să știți că de obicei durează mai puțin de 5 minute și nu este urmat de sechele sau afectarea inteligenței copilului.

Ce poți face ca părinte când copilul tău convulsionează din cauza febrei?

1. Nu introduce nimic în gură copilului

Îi poți provoca leziuni serioase și fracturi ale dinților. Nu te îngrijora că își va ”înghiți” limba. Acest lucru este imposibil din punct de vedere anatomic și este doar un mit din popor.

2. Eliberează zona  de obiectele în care se poate lovi

Te poți folosi de o pernă pentru a proteja zona capului. Nu încerca să imobilizezi un copil care convulsionează pentru că îl poți răni foarte ușor.

3. Încearcă să rămâi calm și monitorizează durata crizei

Cum menționam mai sus, o criză ar trebui să dureze mai puțin de 5 minute. Dacă durează mai mult trebuie să suni la 112 și să ceri ajutor medical specializat cât mai rapid.

4. Pune copilul într-o poziție sigură

Poți folosi ceea ce se numește ”poziția laterală de siguranță” - așează copilul pe o parte cu capul ușor dat pe spate. În această poziție sunt riscurile cele mai scăzute ca cel mic să vomite și să se înece cu propriile secreții.

5. Nu te panica dacă după criză copilul va fi confuz și va vrea să doarmă 

Aceasta este o reacție normală a organismului supus unui eveniment de asemena amploare ca o convulsie. .Copilul va avea nevoie să se odihnească.

6. Verifică dacă temperatura este încă rificată 

Pentru a reduce febra poți administra un antitermic (supozitor) și te poți folosi de prosoape îmbibate în apă la temperatura camerei ( nu rece! ) cu care să îi ștergi corpul.

Adresează-te medicului

Copilul trebuie monitorizat și trebuie excluse alte afecțiuni care ar fi putut duce la o criză convulsivă.

Dacă nu este prima criză a copilului :

Dacă copilul a mai avut episoade și medicul a indicat un medicament anticonvulsiv, acesta poate fi administrat dacă criza durează mai mult de 5 minute

Încearcă să afli din timp dozele necesare de medicament pentru copilul tău

Pot face ceva pentru a preveni criza?

Nu se recomandă administrarea de rutină a medicației anticonvulsive pentru prevenirea convulsiilor febrile. Nu se recomandă nici administrarea preventivă a antitermicelor (paracetamol, ibuprofen) dacă copilul nu prezintă febră.

Cum diferențiez convulsiile de simpul frison?

În timpul crizei convulsive copilul își pierde conștiența și nu vom putea interacționa cu el pe când în timpul frisonului copilul este conștient și vom putea obține o reacție din partea lui.

Sursa: Academia de prim ajutor

Text informații + foto:Serviciul de Ambulanta Judetean Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.