Social

Protest spontan al sindicaliștilor din Casa Județeană de Pensii(CJP) Vrancea. Revendicări pentru salarii decente

Ziarul de Vrancea
29 oct 2023 3696 vizualizări
Angajații Casei de Județene de Pensii Vrancea au protestat joi dimineață 26 octombrie 2023 pe treptele instituției.Foto:adevarul.ro
Angajații Casei de Județene de Pensii Vrancea au protestat joi dimineață 26 octombrie 2023 pe treptele instituției.Foto:adevarul.ro

Joi 26 octombrie 2023 sindicaliștii angajații din numeroase case județene de pensii din întreaga țară, inclusiv din județul Vrancea, au declanșat proteste spontane pentru a-și face auzite nemulțumirile legate de nivelul de salarizare și a-și exprima cerința pentru o creștere salarială pe măsură a muncii depuse. Protestele au fost declanșate în mod spontan, întrucât acești lucrători consideră că sunt nedreptățiți în comparație cu colegii lor de la Ministerul Finanțelor. 

La Casa Județeană de Pensii Vrancea, sindicaliștii și angajații au întrerupt activitatea joi dimineață, 26 octombrie 2023, marcând astfel începutul unei mișcări de protest care s-a  răspândit rapid la nivel național. Principala revendicare a protestatarilor este legată de creșterea salariilor, dar și de asimilarea drepturilor salariale ale personalului caselor teritoriale de pensii la nivelul celor din Caisa Națională de Pensii Publice (CNPP). Aceste drepturi au fost stabilite conform legislației referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cu toate acestea, un proiect de lege în acest sens a primit aviz negativ din partea Guvernului și a fost respins de Senat, fiind programat să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

Protestatarii susțin că la Ministerul Finanțelor, prin eforturile Ministrului Marcel Boloș, s-a reușit să aprobe o majorare salarială în teritoriu, aducând salariile angajaților la nivelul celor din București, la nivel central. Această inegalitate de salarizare a creat frustrare și nemulțumire în rândul angajaților caselor de pensii din teritoriu.

Pentru a sublinia discrepanțele salariale, sindicaliștii au adus în discuție faptul că alți funcționari publici cu aceeași încadrare, din cadrul altor ministere, primesc salarii nete semnificativ mai mari decât cei din Ministerul Muncii - casele teritoriale de pensii, salarii stabilite în baza aceleiași legi, Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel, protestatarii solicită asimilarea salariilor din casele teritoriale de pensii la nivel central, pentru a respecta principiile legii salarizării, inclusiv principiul nediscriminării, principiul egalității și principiul importanței sociale a muncii.

Într-un comunicat emis de sindicaliștii din Casa de Pensii, se subliniază că angajații din aceste instituții nu cer salarii nesimțite, ci doar salarii decente, în raport cu munca pe care o depun zilnic. Ei au mărturisit că se confruntă cu un salariu nemotivant, creșterea volumului de muncă, imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru și nerecunoașterea nivelului de specializare dobândit în ani de zile.

Protestul angajaților din casele județene de pensii continuă să capete amploare și să atragă atenția asupra discrepanțelor salariale existente în cadrul administrației publice. Ei speră ca guvernul să ia în considerare aceste revendicări și să găsească soluții pentru a corecta inechitățile salariale și a asigura salarii decente pentru toți angajații din sistemul public.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.