Social

Mamografii și teste Babeș-Papanicolau gratuite pentru 245 de focșănence

Ziarul de Vrancea
15 dec 2017 1043 vizualizări

245 de femei din Focșani au beneficiat de 117 de mamografii și 242 de teste Babeș-Papanicolau, gratuit, în perioada 30 noiembrie – 15 decembrie, în cadrul campaniei de Diagnostic Mobil – Cancer de sân și col uterin, organizată de Fundația Renașterea.

Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, care a asigurat locația, racordarea la rețeaua de electricitate, alimentarea cu apă și paza Unității Mobile de Diagnostic. Fundația Renașterea nu este la prima prezență la Focșani. Anul trecut, între erioada 5 octombrie și 5 decembrie, Unitatea de Diagnostic Mobil Renașterea a mai staționat la Focșani, în curtea companiei Artifex, în cele două luni de campanie efectuându-se gratuit 632 de mamografii și 896 de teste Babes-Papanicolau, pentru 896 de femei. Prioritate au avut atunci femeile angajate la Artifex, dar și femeile din Focșani sau localitățile limitrofe. Campania de Diagnostic Mobil, implementata de Fundația Renașterea, în parteneriat cu Roche Romania și cu sprijinul Carrefour România, are ca scop depistarea precoce a cancerului de sân și a celui de col uterin, precum și informarea populației privind importanța controalelor medicale periodice. Obiectivul campaniei este oferirea de investigații medicale gratuite femeilor din mediul rural/mic urban, caracterizat de lipsa accesului la servicii medicale și de nivelul scăzut de informare și educare a femeilor despre prevenție și în care programele de screening sunt implementate deficitar sau lipsesc cu desăvârșire. Investigațiile medicale sunt oferite în Unitatea Mobilă de Diagnostic, dotată cu un cabinet ginecologic și cu unul de radiologie. „Fundația Renașterea militează de peste 17 ani pentru dreptul femeilor din Romania la servicii medicale de calitate. Prin campania de Diagnostic Mobil ne dorim să oferim astfel de servicii și femeilor din zonele defavorizate ale țării. În prezent, rata de supraviețuire a femeilor afectate de cancer în țara noastră este cu 20% mai mică decât a femeilor din Belgia (64% vs. 84%). Prin implementarea unor campanii precum aceasta, încercăm să educăm și să informăm femeile despre importanța controlului medical anual și să contribuim, pe cât posibil, la reducerea acestor discrepanțe. Acesta este și unul dintre obiectivele Coaliției pentru Sănătatea Femeii, prin care facem demersuri privind introducerea unui program de screening național pentru cancer de sân și optimizarea celui existent pentru cancer de col”, a declarat Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea. Campania se desfășoară sub umbrela Coaliției pentru Sănătatea Femeii, parteneriat strategic între ONG-uri și profesioniști din sistemul medical, ce are ca obiective promovarea importanței prevenției și reducerea mortalității asociate cancerelor ginecologice în România. Prima Unitate de Diagnostic Mobil pentru investigații cancer de sân și de col uterin, a fost adusă în România de Fundația Renașterea, în anul 2008. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în 55 de localități ale României, unde s-au realizat gratuit mamografii și teste Babeș-Papanicolau pentru 20.272 de femei. In urma investigațiilor, 67,50% dintre femei au fost diagnosticate cu infecții genitale și 2,5% au primit indicații de consult oncologic. (ZdV)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.