Galerie foto | Oamenii fără adapost în fața Coronavirusului în atenția filialei Crucea Roșie Vrancea
Suntem cu toții cuprinși de panică în pandemie dar mai avem de răspuns la o întrebare: Ce facem cu cei care nu au unde să se autoizoleze?!...
Pentru ca este aproape imposibil ca oamenii strazii sa respecte recomandarile privind COVID-19, Crucea Rosie Vrancea a intreprins urmatoarele masuri:
- izolarea persoanelor fara adapost in Centru Adapost de Noapte Bahne, pe o perioada de minim 15 zile;
- izolarea persoanelor fara adapost in 2 locuinte modulare de tip container, cu o capacitate de 8 locuri, ale Filialei de Cruce Rosie Vrancea;
- asigurarea serviciilor de gazduire, consiliere psiho-sociala, ingrijire, hrana, igiena(dezinfectie, deparazitare), medicamente, imbracaminte, incaltaminte, evaluare, interventie, monitorizare-corelarea persoanelor izolate cu servicii si resurse, in functie de nevoi.
Despre Coronavirus si cat e de periculos, persoanele fara adapost, din baza de date a Filialiei de Cruce Rosie Vrancea, au aflat de la personalul angajat al organizatiei, in cadrul sedintelor de consiliere sociala, individuala si de grup, insa, continuand sa isi petreaca viata in strada, este imposibil sa respecte masurile de protectie, cum ar fi cele privind igiena, de exemplu.
Crucea Rosie Vrancea considera ca in contextul actualei crize situatia persoanelor fara adapost devine o prioritate. Medicii avertizeaza ca odata infectati acestia pot imprastia mai departe virusul in comunitate.
Prin permiterea unor pungi de marginalizare sociala extrema ne expunem cu totii mai mult la boli, tocmai pentru ca e o problema pe care o ignoram de foarte multa vreme.
In cazul in care incepe sa se transmita acest nou virus in randul claselor sociale de jos, exista o foarte mare probabilitate sa nu se poata controla deloc raspandirea acestuia pentru ca sunt oameni care, in general, nici nu au mijloace de informare, nu au eficacitatea necesara de a se informa de la institutii si sunt deseori mai predispusi la boli.
Deocamdata la nivel psihologic la ei a patruns mai putin psihoza care ne-a cuprins pe toti ceilalti. Sunt oarecum invatati sa traiasca de azi pe maine, sa nu aiba asteptari si din acest punct de vedere sunt pe linia de plutire.
Totusi, atunci cand ne deplasam am putea ca, dincolo de gandurile noastre legate de ce trebuie sa facem in ziua respectiva, sa ne aruncam privirea in stanga si in dreapta si sa incercam sa-i observam si pe oamenii de pe strada. E clar ca fiecare le are pe-ale lui, prioritatile si grijile lui, dar e important sa ne uitam si după astfel de oameni.
Nu e simplu sa-ti cauti un loc in care să dormi in fiecare seara, nu e usor sa obtii hrana în fiecare zi. Nu au acelasi ritm de viata ca noi. In afara de asta, ei nici nu proiecteaza viitorul in niciun fel, ei chiar traiesc ziua de astazi. Nu-i sperie viitorul, fiindca pentru ei viitorul ca notiune nici macar nu exista.
Director,
Rodica Davidean
Comunicat - Crucea Roșie Vrancea