Social

Dischinezia biliară sau bila leneșă: ce este și cum se manifestă?

Ziarul de Vrancea
6 dec 2023 1567 vizualizări

Dischinezia biliară este o tulburare de funcționare a vezicii biliare, ce afectează de regulă capacitatea acestui organ de a trece bila în căile biliare, dar care poate însemna și o disfuncție a sfincterului Oddi sau una a sfincterului pancreatic. 

Reducerea motilității poate determina bila să revină în vezica biliară. Diagnosticul corect va aduce și ameliorarea simptomelor dureroase, dar și rezolvarea corectă și eficientă a condiției medicale, pentru a nu se ajunge la alte complicații, motiv pentru care prezentăm în cadrul acestui articol informații esențiale despre dischinezia biliară sau bila leneșă. 

Ce este dischinezia biliară sau bila leneșă?

Dischinezia biliară sau colecistul, cunoscută și sub denumirea de "bila leneșă" în termeni populari este o afecțiune a sistemului biliar care se caracterizează prin perturbarea funcționării normale a vezicii biliare și a sfincterelor ductului biliar. Bila nu este evacuată în mod corespunzător în intestinul subțire, ceea ce poate duce la o serie de simptome neplăcute.

Vezica biliară are, în principal, funcția de stocare a bilei produsă de ficat și de transmitere a acestui produs în intestinul subțire pentru a ajuta la realizarea unei digestii corecte. Când începe digestia, intestinul subțire trimite semnale la nivelul vezicii biliare, prin hormonii specifici, vezica se contractă și împinge bila în căile biliare și de aici mai departe spre intestinul subțire. 

În dischinezie biliară apare o tulburare de motilitate care își pune amprenta asupra vezicii biliare, a sfincterului Oddi sau a sfincterului pancreatic, ceea ce duce la o eliberare inadecvată a bilei în intestinul subțire. Această disfuncționalitate poate fi cauzată de mai mulți factori și conduce la dureri abdominale, în asociere și cu alte manifestări neplăcute în partea dreaptă a abdomenului. Ajutorul medical este necesar pentru diagnostic și tratament adecvat. (1)

Cauzele apariției dischineziei biliare sau a bilei leneșe

Nu se poate spune exact care este cauza pentru apariția dischineziei biliare sau a bilei leneșe, dar sunt cunoscuți factori care pot influența prezența acestei tulburări:

Dischinezia biliară sau bila leneșă poate fi și un simptom determinat de alte afecțiuni precum hipotiroidism, pancreatită cronică, diabet zaharat, boala celiacă etc.

Factorii de risc cunoscuți pentru dischinezia biliară sunt reprezentați de:

Simptome în dischinezia biliară sau bila leneșă

Durerea apare în valuri după mese îmbelșugate, este puternică și interferează cu activitățile zilnice. 

Trebuie făcută distincția între durerea provocată de dischinezia biliară și cea din litiază biliară sau colică biliară, caracterizată prin:

Tratamentul în dischinezie biliară sau bila leneșă

Sunt cunoscute trei tipuri de disfuncții ale sfincterului Oddi, pentru fiecare în parte se poate acorda tratament specific. Un diagnostic de tip I al disfuncției biliare necesită efectuarea de ERCP (Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică) cu sfincterotomie endoscopică.

Pentru persoanele cu disfuncție de tip III, medicamentele care blochează canalele de calciu pot fi de ajutor, înainte de ERCP. 

Pentru cei cu disfuncție de tip II sau tip III, mamografia sfinteriană este o soluție, uneori completată cu o sfincterotomie endoscopică. 

Tratamentul cu injecții cu toxină botulinică intrasfincterian este o variantă în unele cazuri, însă, în astfel de cazuri, vorbim de efecte care sunt doar temporare. 

O ultimă opțiune care este luată în calcul de medicul specialist vizează colecistectomia sau îndepărtarea chirurgicală completă a vezicii biliare. (1), (3), (4)

Complicații după tratamentul dischineziei biliare

După o colecistectomie pot fi prezente infecții, hemoragii, perforație, mai rar leziuni ale ductelor biliare, intestinului subțire, vaselor de sânge sau tromboză venoasă profundă. Simptomele care arată urgența medicală sunt durerile de burtă, indigestia, diareea cu febră și icter. (1), (4)

Acest articol despre dischinezia biliară sau bila leneșă este strict informativ. Dacă te confrunți cu simptome asemănătoare celor prezentate în acest material, mergi la medic și respectă indicațiile specialistului!

Surse de informare:

1. Biliary Dyskinesia - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23932-biliary-dyskinesia

2. BILIARY DYSKINESIA - https://www.bariatricsofkingwood.com/biliary-dyskinesia-bariatric-minimally-invasive-surgery-specialist-kingwood-tx/

3. What Is Biliary Dyskinesia? - https://www.verywellhealth.com/biliary-dyskinesia-4797127

4. Management of Biliary Dyskinesia - https://www.surgery.wisc.edu/2017/10/23/management-of-biliary-dyskinesia/


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.