Social

Astăzi despre: Academicianul Vasile Rășcanu - profesorul de la Facultatea de Medicină din Iași, care a transformat stațiunea Slănic Moldova în „Institutul Balneo-Climatic Slănic Moldova”

Ziarul de Vrancea
4 mai 2021 1684 vizualizări

Vasile Rășcanu (n. 22 iulie 1885, satul Orgoiești, comuna Bogdănești, Județul Tutova (interbelic), în prezent județul Vaslui – d. 4 mai 1980, București) a fost un medic, fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din Iași, membru titular al Academiei Române.

Vasile a urmat învățământul elementar, clasele gimnaziale și cele de liceu în Bârlad. Examenul de bacalaureat l-a promovat în anul 1905, la Liceul „Gheorghe Roșca Codrianu”. A continuat cu studiile superioare la universitatea din Iași, urmând concomitent cursurile a două facultăți: cea de Științe Naturale și aceea de Medicină. După absolvire, în anul 1911 s-a dedicat practicării medicinei, debutând în cadrul spitalului Facultății de Medicină din Iași.[1]

Pe baza experienței acumulate în spital, a întocmit teza de doctorat cu titlul „Acțiunea nervului pneumogastric asupra blocării fascicolului lui His” cu care a obținut în anul 1916 titlul de doctor în medicină.[1]

În anul 1922 a fost numit profesor la Institutul de Medicină și Farmacie din Iași.[1]

A inițiat cercetările de electrofiziologie din România și a studiat modificările funcționale ale cordului, reflexele medulare, biochimismul muscular.

Prin contribuția acad. prof. dr. Vasile Rășcanu, în 1933 stațiunea Slănic Moldova a devenit „Institutul Balneo-Climatic Slănic Moldova”, aflat sub tutela epitropiei spitalelor Sfântul Spiridon din Iași, un loc ideal de pregătire a absolvenților Facultății de Medicină din Iași.[3]

A fost membru titular al Academiei de Științe din România începând cu 5 iunie 1943[4].

Vasile Rășcanu a fost decan al Facultății de Medicină din Iași în perioada 1946-1948.

Ca urmare a prestigiului său științific în mediul medical, în cadrul ședinței academiei din 2 iulie 1955, Secțiunea medicală a Academiei Române l-a ales pe Vasile Rășcanu membru titular al Academiei Române, sărind peste „etapa” de membru corespondent.

Distincții

Vasile Rășcanu a fost decorat în 8 aprilie 1970 cu Ordinul Meritul Sanitar clasa I „pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătății populației din țara noastră”.[5] Vasile Rășcanu a fost decorat cu Ordinul 23 August prin decretul prezidențial 279/1975.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.