Astăzi despre: Academicianul Vasile Rășcanu - profesorul de la Facultatea de Medicină din Iași, care a transformat stațiunea Slănic Moldova în „Institutul Balneo-Climatic Slănic Moldova”
Vasile Rășcanu (n. 22 iulie 1885, satul Orgoiești, comuna Bogdănești, Județul Tutova (interbelic), în prezent județul Vaslui – d. 4 mai 1980, București) a fost un medic, fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din Iași, membru titular al Academiei Române.
Vasile a urmat învățământul elementar, clasele gimnaziale și cele de liceu în Bârlad. Examenul de bacalaureat l-a promovat în anul 1905, la Liceul „Gheorghe Roșca Codrianu”. A continuat cu studiile superioare la universitatea din Iași, urmând concomitent cursurile a două facultăți: cea de Științe Naturale și aceea de Medicină. După absolvire, în anul 1911 s-a dedicat practicării medicinei, debutând în cadrul spitalului Facultății de Medicină din Iași.[1]
Pe baza experienței acumulate în spital, a întocmit teza de doctorat cu titlul „Acțiunea nervului pneumogastric asupra blocării fascicolului lui His” cu care a obținut în anul 1916 titlul de doctor în medicină.[1]
În anul 1922 a fost numit profesor la Institutul de Medicină și Farmacie din Iași.[1]
A inițiat cercetările de electrofiziologie din România și a studiat modificările funcționale ale cordului, reflexele medulare, biochimismul muscular.
Prin contribuția acad. prof. dr. Vasile Rășcanu, în 1933 stațiunea Slănic Moldova a devenit „Institutul Balneo-Climatic Slănic Moldova”, aflat sub tutela epitropiei spitalelor Sfântul Spiridon din Iași, un loc ideal de pregătire a absolvenților Facultății de Medicină din Iași.[3]
A fost membru titular al Academiei de Științe din România începând cu 5 iunie 1943[4].
Vasile Rășcanu a fost decan al Facultății de Medicină din Iași în perioada 1946-1948.
Ca urmare a prestigiului său științific în mediul medical, în cadrul ședinței academiei din 2 iulie 1955, Secțiunea medicală a Academiei Române l-a ales pe Vasile Rășcanu membru titular al Academiei Române, sărind peste „etapa” de membru corespondent.
Distincții
Vasile Rășcanu a fost decorat în 8 aprilie 1970 cu Ordinul Meritul Sanitar clasa I „pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătății populației din țara noastră”.[5] Vasile Rășcanu a fost decorat cu Ordinul 23 August prin decretul prezidențial 279/1975.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă