Social

Hepatita, boală costisitoare!

Raluca Manolache
12 nov 2013 1011 vizualizări
Tratamentul cu Pegasys pentru un bolnav se ridică la 4.000 lei

în luna octombrie 76 de bolnavi din Vrancea se aflau în tratament cu Pegasys pentru hepatită, iar în luna noiembrie au mai intrat în tratament 10 persoane u pacienţii care au cumpărat în ultimele 14 zile acest produs au fost sfătuiţi de Ministerul Sănătăţii să se prezinte la medicul curant
Pegasys, medicament folosit în tratarea hepatitelor B şi C, se află în topul tratamentelor scumpe decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Tratamentul pentru un singur pacient costă lunar aproape 4.000 de lei şi acesta este acoperit integral de „banca sanitară”. Cu toate acestea, deşi pacienţii asiguraţi beneficiază de gratuitate în astfel de tratamente, ei trebuie să primească mai întâi aprobarea unei comisii de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În Vrancea, conform informaţiilor furnizate de CAS, în luna octombrie 76 de bolnavi se aflau în tratament cu Pegasys, iar în luna noiembrie au mai intrat în tratament 10 persoane. Nu trebuie să uităm că săptămana trecută farmaciştii au fost alertaţi că pe piaţă s-au găsit copii ale medicamentului Pegasys, tratament prescris în cazul bolnavilor cu hepatită B şi C. Atat farmaciile din judeţ cat şi CAS Vrancea au fost atenţionate cu privire la faptul că în cazul medicamentului Pegasys, soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa 2a), s-a depistat un produs contrafăcut.


Tratament cu .. apă

Specialiştii Ministerului Sănătăţii au recomandat astfel pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml, soluţie injectabilă, în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a), în cazul cumpărării acestuia în ultimele 14 zile, să se adreseze imediat medicului curant, în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate pentru prevenirea oricărei complicaţii medicale. „În scopul prevenirii oricărei complicaţii medicale, Ministerul Sănătăţii recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a) în tratamentul curent, în cazul achiziţionării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate. MS va reactualiza, în cel mai scurt timp, OMS Nr 456/2013pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi în vederea asigurării medicamentului Pegasyspe piaţa din România”, se arată într-un comunicat al MS.

Cum se recunoaşte produsul contrafăcut

De asemenea, firma producătoare a atras atenţia asupra necesităţii inspecţiei vizuale a medicamentului înainte de administrare, deoarece medicamentul falsificat prezenta următoarele diferenţe uşor de observat faţă de medicamentul original Pegays: “dispozitivul de administrare este o seringă din plastic (spre deosebire de medicamentul original, a cărui seringă este din sticlă), capacul protector al acului este de culoare neagră (spre deosebire de medicamentul original, al cărui capac protector pentru ac este de culoare gri), pistonul este de culoare albă (spre deosebire de medicamentul original, al cărui piston este de culoare roşie), pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori şi codul de bare”. Aşa că aveţi atenţie maximă atunci cand cumpăraţi medicamente şi mergeţi doar la farmaciile în care aveţi încredere. (Raluca MANOLACHE)











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.