Social

Ştii ce drepturi ai? Asiguraţii pot beneficia de tratament de recuperare

Raluca Manolache
8 nov 2013 3012 vizualizări
Recomandarea tratamentului de recuperare se face de către medicii de specialitate şi de către medicii de familie, în limita competenţelor u în Vrancea, trei furnizori oferă aceste servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, Spitalul Municipal Adjud şi dr. Ioana Ivan

Tratament de recuperare pentru asiguraţi. Vrancenii care cotizează în fiecare lună la sistemul de sănătate au drept, atunci cand problemele de sănătate impun acest lucru, la servicii de recuperare, medicină fizică şi balneologie. Recomandarea tratamentului de recuperare se face  de către medicii de specialitate şi de către medicii de familie, în limita competenţelor. „Asiguraţii au dreptul la maximum 2 cure pe an calendaristic, după care asiguratul plăteşte integral serviciile medicale. O cură reprezintă în medie 10 zile de tratament, în medie 4 proceduri/zi. Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0 – 16 ani, casele de asigurări de sănătate decontează 4 cure pe an calendaristic. Tariful pe serviciu medical-caz pentru serviciile medicale de recuperare - reabilitare a sănătăţii acordate în bazele de tratament de care beneficiază un asigurat pentru o cură de tratament este de 140 lei”, se arată în normele de punere în aplicare a contractului cadru. Cu toate acestea, serviciile medicale nu se decontează de casele de asigurări de sănătate atunci când acestea se acordă pentru situaţii care privesc corecţii de natură estetică şi de întreţinere, cum ar fi: vergeturi, sindrom tropostatic, gimnastică de întreţinere (fitness, body-building) etc..


Gratuitate totală la Adjud

În Vrancea, trei furnizori oferă servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, Spitalul Municipal Adjud şi dr. Ioana Ivan. Dacă la Spitalul Focşani bolnavii care vor să facă proceduri la baza de tratament trebuie să cotizeze pentru a beneficia de serviciile prescrise de doctori, la Spitalul Adjud toate procedurile se fac în mod gratuit. La Spitalul Focşani s-a stabilit însă ca persoanele care cotizează la sănătate, veteranii de război şi văduvelor de război, persoanele cu handicap să beneficieze de gratuitate în condiţiile legii. Astfel, pacienţii internaţi în spital, din aceste categorii, au dreptul la două cure de recuperare pe an a cate 10 zile fiecare cu maxim patru proceduri pe zi. Orice procedură prescrisă pacienţilor asiguraţi peste cele patru proceduri este taxată.

Curele de tratament ce pot fi prescrise de medici

Pe lista aprobată de oficialii din sănătate se regăsesc 49 de cure de tratament ce pot fi prescrise de medici. Printre acestea se află:
- kinetoterapie de grup pe afecţiuni
 - galvanizare
 - ionizare
 - curenţi diadinamici
 - trabert
 - curenţi interferenţiali
 - unde scurte
 - microunde
 - curenţi de înaltă frecvenţă pulsatilă
 - ultrasunet
 - combinaţie de ultrasunet cu curenţi de joasă frecvenţă
 - magnetoterapie
 - laser-terapie
 - solux
 - ultraviolete
 - curenţi cu impulsuri rectangulare
 - curenţi cu impulsuri exponenţiale
 - contracţia izometrică electrică
  - stimulare electrică funcţională
 - băi Stanger, băi galvanice
 - duş subacval
 - aplicaţii cu parafină
 - băi sau pensulaţii cu parafină
 - masaj regional, segmentar, reflex
 - limfmasaj
 - aerosoli individuali
 - pulverizaţie cameră
 - hidrokinetoterapie individuală generală
 - hidrokinetoterapie parţială
 - kinetoterapie individuală
 - băi minerale (sulfuroase, cloruro-sodică, alcalină), băi cu plante, căi de dioxid de carbon şi bule, băi de nămol, 
 - împachetare parţială cu nămol
 - aplicaţie de unde de şoc extracorporeale. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.