Social

Degeţeii de la maternitate: A avut 950 gr.la naştere şi a supravieţuit

Raluca Manolache
20 oct 2013 2865 vizualizări
Unul dintre cei mai mici copii care s-au născut anul acesta la Spitalul Judeţean din Focşani a cantărit doar 950 de grame, iar după cateva luni de tratament intensiv a plecat împreună cu mama lui acasă

Tot mai mulţi copii se nasc prematur! Este vorba de micuţii care văd lumina zilei înainte de termen şi cu o greutate sub cea optimă. Aşa se face că de la începutul anului şi pană în prezent, la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf Pantelimon" Focşani, unde ajung aproape toate gravidele din Vrancea, s-au născut 1.283 copii, iar 154 dintre aceştia s-au născut prematur. Cel mai mic copil care s-a născut anul acesta la Spitalul din Focşani a cantărit doar 950 de grame, iar după cateva luni de tratament intensiv a plecat împreună cu mama lui acasă. Este vorba despre o fetiţă care a avut nevoie de tratament special pentru a supravieţui. Au mai fost şi situaţii de copii mai mici, dar aceştia nu au avut nicio şansă la viaţă. În acest an, la Spitalul Judeţean de Urgenţă s-au înregistrat şi cinci decese în randul nou născuţilor. „ Cauzele prematurităţii în randul nou născuţilor sunt multiple. O naştere prematură survine atunci cand travaliul are loc cu mai mult de trei săptămani înaintea datei (bebeluş născut la mai puţin de 37 de săptămani). Copiii născuţi înainte de 32 de săptămani de sarcină sunt expuşi multor riscuri şi complicaţii: probleme de respiraţie sau afectarea sănătăţii psihice. Pe măsură ce varsta sarcinii înaintează, riscurile şi complicaţiile ce pot apărea scad. Din fericire, prematurii de 35 de săptămani au riscuri minime de afectare a stării de sănătate. Deşi cauzele naşterii premature nu sunt complet elucidate, specialiştii au ajuns la concluzia că acestea sunt cauzate mai ales de infecţii bacteriene ale mamei în timpul sarcinii sau de anumiţi factori care predispun la prematuritate”, spun medicii de la Spitalul Judeţean din Focşani.

Degeţeii „cresc” la incubator

Nu puţine au fost situaţiile în care medicii de la Focşani au trebuit să îi transfere pe cei mici la alte unităţi din ţară, mai bine dotate din punct de vedere tehnic, pentru ca micuţii să aibă şanse în plus la viaţă. „Transferul unui nou născut la un alt spital se impune atunci cand acesta are o greutate foarte mică sau cand se naşte cu probleme grave de sănătate. În aceste cazuri nou născutul este transferat către un spital de gradul III sau IV, deoarece secţia nou născuţi din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf Pantelimon" Focşani are gradul II şi nu are competenţa necesară pentru tratarea unor astfel de cazuri”, mai spun specialiştii de la Focşani. Pană cand ajung la greutatea viabilă, care să le permită externarea, prematurii sunt ţinuţi în incubatoare speciale, unde condiţiile sunt controlate strict. Pentru a nu aduce pe lume copii înainte de termen, medicii le sfătuiesc pe viitoarele mămici să ţină strans legătura cu medicul curant pe perioada sarcinii şi, foarte important, să-şi facă o evaluare a strării de sănătate înainte de a decide să rămană însărcinate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.