Social

DSP face necesarul de antigripal! Cine poate fi vaccinat gratuit?

Raluca Manolache
24 sep 2013 745 vizualizări
Vor putea beneficia de vaccin gratuit persoanele cu afecţiuni medicale cronice, personalul medical, precum şi copiii din centrele de ocrotire

Cine poate fi vaccinat gratuit împotriva gripei? Ministerul Sănătăţii a stabilit grupele de risc pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea în acest sezon rece. De altfel, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea trebuie să transmită pană pe 11 octombrie necesarul de vaccin  pentru desfăşurarea campaniei gratuite de imunizare împotriva gripei. Vor putea beneficia de vaccin gratuit persoanele cu varsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane şi gravidele. În această categorie vor intra şi medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar, atat din spitale cat şi din unităţile sanitare ambulatoriu, inclusiv salariaţii instituţiilor de ocrotire şi ai unităţilor de bolnavi cronici, adulţii şi copiii din instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt. Mai sunt vizaţi şi bătranii cu varsta peste 65 de ani. Ca în fiecare an, campania se va desfăşura prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale, iar la începutul lunii octombrie se va declanşa şi acţiunea de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute. “Infecţia gripală poate avea un spectru larg de sindroame clinice, mergând de la criza uşoară (simptome de guturai) pană la pneumonie severă. Există şi infecţii subclinice. Boala poate varia în severitate în funcţie de tipul, subtipul şi varianta de virus şi de expunerea anterioară individuală la virusuri similare. Persoanele în vârstă şi foarte tinere pot prezenta manifestări clinice atipice: ex: vârstnicii pot să nu facă febră, iar copilul mic poate prezenta febră mare, cu puţine semne de afectare respiratorie. La persoanele cu boli cronice (respiratorii, cardiovasculare, etc.) infecţia gripală se poate manifesta ca o exacerbare a bolii de bază. Infecţia gripală poate determina infecţii bacteriene secundare (obişnuit pneumococice şi stafilococice). De asemenea, o multitudine de alte microorganisme pot determina simptome asemănătoare cu gripa, diagnosticele fiind confundate cu gripa”, atrag atenţia specialiştii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.