Social

Standarde minime pentru programele de muncă în folosul comunităţii

Gabriel Sava
2 sep 2013 1389 vizualizări
Proiectul de elaborare a standardelor minime pentru programe de muncă în folosul comunităţii vizează trei judeţe, printre care şi Vrancea

Mai mulţi consilieri de probaţiune, magistraţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Neamţ, Bacău şi Vrancea s-au întalnit la finalul săptămanii trecute la Focşani în cadrul unui grup de lucru în cadrul proiectului  ”Contribuţie la implementarea legislaţiei penale în România”. „Rolul grupului de lucru este de a elabora standardele minime pentru programele de muncă în folosul comunităţii, programe ce vor trebui urmate de unele persoane condamnate care au de executat pedepse şi măsuri neprivative de libertate. Necesitatea elaborării unor noi standarde de lucru privind munca în folosul comunităţii a apărut odată cu adoptarea în luna iunie 2013 de către Parlamentul României a Legii nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal precum şi în perspectiva întrării în vigoare anul viitor în februarie a Noului Cod penal şi a Noului Cod de procedură penală”, informează Serviciul de Probaţiune de pe langă Tribunalul Vrancea. Întalnirea a avut loc joi şi vineri şi a avut parte de invitaţi din partea Ministerului Justiţiei, Direcţia de Probaţiune, precum şi reprezentanţi ai Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare şi ai Fundaţiei Reforma Justiţiei Penale. Standardele minime se referă la criterii pentru elaborarea şi evaluarea programelor de muncă în folosul comunităţii, proceduri de colaborare între autorităţile locale şi serviciile de probaţiune şi instrumente de monitorizare a programelor de muncă în folosul comunităţii.

Condamnaţi la muncă în folosul comunităţii

Testarea acestor standarde se va face timp de şase luni pe cazuri individuale în sistem de management de caz şi se va desfăşura în trei judeţe: Vrancea, Bacău şi Neamţ. Iniţiatorii spun că noile standarde minime vor contribui la creşterea capacităţii serviciilor de probaţiune şi a autorităţilor locale de a furniza programe de muncă în folosul comunităţii eficiente. „La această dată, munca în folosul comunităţii este executată de persoanele condamnate sau de către minorii care au comis o faptă penală şi se află în libertate sub supravegherea serviciului de probaţiune conform Ordinului nr. 2355/C emis de Ministerul Justiţiei în septembrie 2008. Pentru emiterea acelui ordin, două servicii de probaţiune, Vrancea şi Bucureşti, au experimentat executarea muncii în folosul comunităţii prin hotărârile penale emise de magistraţi”, se mai arată în comunicatul de presă al Servciului de Probaţiune coordonat de Costel Constandache. Proiectul este realizat în parteneriat de Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociaţia Drepturilor Omului, Asociaţia Transcena, Fundaţia Reforma Justiţiei Penale, Direcţia de Probaţiune din Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu sprijinul financiar al Open Society Institute. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.