Social

Atenţie la produsele de protecţie solară

Sorin Tudose
12 aug 2013 1084 vizualizări
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au desfăşurat recent un control tematic specific verii. Mai exact, comisarii au verificat comercianţii de produse cosmetice de protecţie solară şi de autobronzante.

În cadrul acestei acţiuni, au fost controlaţi 12 operatori economici din judeţ, constatându-se, în general, respectarea prevederilor legale, inclusiv a Recomandării Comisiei Europene nr. 2006/647/CE privind corespondenţa dintre categoriile de protecţie şi factorul de protecţie solară indicat, sfaturile corespunzătoare privind expunerea la soare. Astfel, au fost verificate produse cosmetice de protecţie solară, în valoare totală de 21.588 lei, şi doar 2% dintre acestea (calculat valoric) nu respectă prevederile legale. S-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare a unor produse cosmetice în valoare totală de 471 lei, iar pentru abaterile constatate s-au aplicat 4 avertismente şi o amendă contravenţională în valoare de 2.000 lei. Dacă de cele mai multe ori abaterile de informare sunt la produsele din China, iată că de data aceasta s-au găsit deficienţe la produse din Israel. Este vorba de etichete autocolante cuprinzând informaţiile redactate în limba română, aplicate de importator, care sunt greu lizibile, şterse, incomplete – nu se oferă categoria de protecţie solară şi nici toate recomandările şi măsurile de protecţie solară, sfaturi etc. De asemenea, comisarii au identificat o loţiune de plajă inscripţionată în mod incorect cu “SPF 100” , în loc de “50plus” putând induce consumatorilor ideea unei protecţii totale. Comercianţii de astfel de produse puneau codurile de bare şi preţurile practicate pe lista ingredientelor. Totodată, au avut loc vanzări promoţionale cu nerespectarea normelor specifice şi anume perioada afişată a promoţiei era eronată, reducerile practicate erau exprimate doar în procente, nu şi comparativ cu preţul vechi. (S. TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.