Social

Nu ţi-a plătit angajatorul sănătatea? Apelează la cardul de sănătate!

Raluca Manolache
2 iul 2013 1263 vizualizări
Medicii de familie nu vor mai fi obligaţi să distribuie cardul de sănătate, de acest lucru urmand să se ocupe Casa de Asigurări de Sănătate

Angajatorul nu ţi-a plătit contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)? Persoanele aflate în această situaţie ar putea beneficia de servicii medicale gratuite cu ajutorul cardului de sănătate. Cel puţin acest aspect este prevăzut într-un proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. “Persoanele asigurate prevăzute la alin. (1) au obligaţia prezentării cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în vederea acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Neprezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau prezentarea acestuia fără a fi îndeplinită calitatea de asigurat conform prevederilor prezentei legi, conduce la acordarea acestor servicii numai contra cost, cu excepţia serviciilor prevăzute la art. 220 şi a situaţiilor în care calitatea de asigurat a fost pierdută urmare a faptului că angajatorul nu a virat contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru angajaţii proprii în condiţiile legii”, se arată în proiect. De asemenea, conform acestui proiect, medicii de familie nu vor mai fi obligaţi să distribuie cardul de sănătate. Cardurile vor fi distribuite asiguraţilor de către Casa de Asigurări de Sănătate. Vor mai exista însă şi situaţii în care medicii de familie vor avea această sarcină. Astfel, distribuţia cardului prin furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară, se va realiza pentru cazurile sociale speciale precum persoane grav bolnave, nedeplasabile, din localităţi izolate. Informaţiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul de sănătate sunt numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional, data expirării cardului, iar pe pe cipul cardului vor fi înregistrate informaţii precum diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces. Aproape 200.000 de persoane din judeţul Vrancea ar urma să primească aceste carduri. Rămane de văzut cand se va începe procesul de distribuire. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.