Social

Buget insuficient - Spitalul Vidra, la comisia de arbitraj de la CNAS

Raluca Manolache
10 mai 2013 1593 vizualizări
Pentru că banii sunt insuficienţi, oficialii spitalului vor să meargă la comisia de arbitraj de la Bucureşti

Disputa pe banii sănătăţii se poartă la Bucureşti. Spitalul din Vidra îşi menţine poziţia de a chema Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea la comisia de arbitraj de la Bucureşti, oficialii unităţii spitaliceşti fiind nemulţumiţi de bugetul alocat. “În condiţiile în care spitalul a făcut propunerile şi observaţiile de rigoare în termenul prevăzut pentru definitivarea contractului cadru pe 2013, şi-a rezervat dreptul de a refuza semnarea contractului cu CAS Vrancea pană la definitivarea legislaţiei în vigoare. În condiţiile în care Ordinul nr. 587/2013 Ordin privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 423/191/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2013 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 Spitalului Vidra i se recunoaşte valoarea de 0.8005 a indicelui de complexitate a cazurilor, iar CAS Vrancea nu îl recunoaşte pentru a-l introduce în formula de calcul pentru finanţarea unităţii, ne menţinem cererea de mediere la comisia de arbitraj de la nivelul CNAS”,  spune medicul Ion Mânea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Vidra. Astfel, Comisia Centrală de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a cărei preşedinte este dr. Vasile Astărăstoae, va fi cea care va stabili cine va avea caştig de cauză în disputa pe banii sănătăţii. În această situaţie s-a ajuns şi pentru că Ministerul Sănătăţii şi-a dorit să facă o diferenţiere clară a sumelor alocate în funcţie de serviciile medicale oferite de spitale şi s-au stabilit şi tarife diferenţiate. Astfel, spitalele din Vidra, Panciu şi Adjud vor primi bugete mult mai mici pentru că tariful pe caz ponderat este de 1.380 de lei. Doar Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani figurează cu acelaşi tarif de anul trecut, cel de 1.444 de lei. În baza acestui tarif se calculează, conform unei formule a Ministerului Sănătăţii, cat primesc spitalele pentru bolnavii trataţi. Conform informaţiilor furnizate de CAS Vrancea, bugetele calculate iniţial, înainte de modificare ICM-ului, pentru spitale în perioada mai – decembrie se prezintă astfel: Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani – 22 milioane lei, Spitalul din Vidra  - 708.000 lei, Spitalul din Adjud – 2,2 milioane lei, Spitalul din Panciu – 1,4 milioane lei, Spitalul Dumbrăveni – 3,8 milioane lei. Rămane de văzut, odată cu aprobarea noilor indicatori, ce bugete vor avea spitalele din judeţ. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
costica, acum 4001 zile, 18 ore, 57 minute, 13 secunde
Nu mai surprinde pe nimeni atitudinea de sfidare a nevoilor populatiei Cat priveste CAS Vancea condusa de (NON)valori profesionale si INcompetenti care-si permit sa faca ei legi si regulamente citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.