Social

Constantin Apostol, „Amarul sânge al strugurilor”

Sorin Tudose
13 feb 2013 2308 vizualizări
Apostol este unul din importanţii scriitori ai Vrancei

Primul roman al scriitorul Constantin Apostol despre Odobeşti a fost reeditat de Casa de Cultură „C. C. Giurescu” din localitatea cu acelaşi nume. „Amarul sânge al strugurilor” (Ed. Terra, Focşani, 2012) este primul roman dintr-o proiectată trilogie dedicată Odobeştilor, din care au apărut doar primele două. Lucrarea este o fascinantă frescă a Odobeştilor din ajunul Primului Război Mondial, în care descoperim cotidianul unui târg de provincie unde viaţa se derula în jurul viţei -de -vie, iar bucuriile şi tristeţile erau trăite ca peste tot în Regat. Prin vivacitatea şi tipologia personajelor, cartea aminteşte de romanele lui Liviu Rebreanu, unul dintre maeştrii săi, la a cărui gazetă scria în anii când ardeleanul conducea “România literară”. Redactat pe baza poveştilor ascultate de la bătrânii care cunoscuseră anii cruzi ai războiului, „Amarul sânge al strugurilor” a imortalizat numele unor familii care au marcat istoria Odobeştilor de la începutul secolului trecut: Blându, Nedelcu, Vrabie, Giurgea, Pamfil, Rugină şi meşterul Matei Baniţă, dar şi evenimente ca sărbătoarea câmpenească din Poiana Familiei Pamfil sau pomeni care se încheiau cu lăutari şi “Sârba popii”. Născut la Focşani în primii ani ai secolului XX, Constantin Apostol (1904-1985) este unul dintre scriitorii importanţi ai Vrancei veacului trecut despre care Istoria Literaturii Române vorbeşte prea puţin. Publicist recunoscut în perioada interbelică şi în timpul celui de-Al II-lea Război Mondial, când devine şi membru al Societăţii Scriitorilor din România, în anii „democraţiei populare” numele său a dispărut cu desăvârşire din presa literară. Dacă în prima perioadă a activităţii se remarcă mai ales ca publicist şi nuvelist, ca scriitor se impune prin romanele „Amarul sânge al strugurilor” (1969) şi „Război cu zurgălăi” (1971), lucrări în care reconstituie atmosfera vieţii trepidante dintr-un târg de podgorie. Din acest punct de vedere, „Amarul sânge al strugurilor” este mai mult decât un roman, este o carte-document. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Sorin70, acum 4096 zile, 21 ore, 13 minute, 32 secunde
Pana la urma cine a scris articolul : Sorin Tudose sau Valentin Musca ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.