Social

Agresorii medicilor riscă pană la 12 ani de închisoare!

Raluca Manolache
19 nov 2012 1220 vizualizări
Nu de puţine ori cadrele medicale de la Ambulanţă şi Unitatea de Primire Urgenţe au avut de-a face cu pacienţi nervoşi. Chiar la începutul lunii noiembrie, un asistent medical de la UPU a fost lovit de un pacient care-i acorda îngrijiri medicale

Agresorii medicilor riscă închisoare! Pacienţii şi aparţinătorii agresivi, fie doar şi verbal, cu cadrele medicale aflate în timpul serviciului vor fi pasibili de închisoare. A fost completată în acest sens Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii cu privire la măsurile care se impun în cazul pacienţilor care îşi varsă nervii asupra medicilor, asistenţilor medicali sau ambulanţierilor. Ameninţarea săvarşită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, potrivit legii. Pe de altă parte, lovirea sau orice acte de violenţă se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, vătămarea corporală se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani, iar vătămarea corporală gravă a cadrelor medicale se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 12 ani. Nu de puţine ori, cadrele medicale de la Ambulanţă şi Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani au avut de-a face cu pacienţi nervoşi. Iar modificarea legislativă s-a impus din pricina situaţiei tot mai tensionate din spitale.

Îi bat pe cei care-i salvează

Nu puţine au fost situaţiile în care cadrele medicale de la UPU au fost nevoite să le solicite ajutorul poliţiştilor sau jandarmilor pentru că unii pacienţi sau aparţinători au devenit agresivi. Ultimul caz de acest fel s-a înregistrat chiar la începutul acestei luni, cand un asistent de la UPU a fost lovit peste faţă, jignit şi scuipat de un pacient cu probleme psihice. Atacul s-a produs în timp ce cadrul medical încerca să-i recolteze sange pacientului pentru analize solicitate de medicul de gardă. Pacientul agresiv a fost potolit în cele din urmă de un echipaj de la Jandarmerie. „Consider că este o reglementare firească a relaţiei pacienţi - cadre medicale deoarece în momentul exercitării actului medical trebuie să existe un mediu de activitate corespunzător, fără presiuni”, a precizat dr. Dana Mariana Dincă, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean.

Şi cadrele de la Ambulanţă au trecut prin situaţii limită din cauza unor bolnavi nervoşi care au uitat de ce au apelat la ajutorul medicilor. Dr. Vitalie Beţişor, managerul Ambulanţei, spune că era nevoie de o astfel de reglementare legislativă pentru că au existat cadre medicale agresate de bolnavi. La această oră, cadrele medicale trebuie să depună plangere la poliţie în cazul în care sunt agresate în timpul serviciului, iar cei mai mulţi agresori din spitale primesc o banală amendă pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mugurel, acum 4174 zile, 20 ore, 39 minute, 41 secunde
"fost lovit de un pacient care-i acorda îngrijiri medicale" Chiar asa?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.