Social

Holocaustul din cimitirele evreieşti

Ziarul de Vrancea
8 oct 2012 16307 vizualizări
Astăzi este Ziua Naţională a Holocaustului. Autorităţile judeţului ignoră suferinţele evreilor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, neexistând nici un monument în memoria acestora. Vizitaţi cimitirele evreieşti din judeţ şi veţi constata că în Vrancea, Holocaustul continuă !

Comunităţile evreieşti din Vrancea comemorează astăzi Ziua Naţională a Holocaustului, zi instituită prin Hotărâre de Guvern, în 2004, în memoria celor care acum 7 decenii au fost ucişi şi au suferit din cauza politicii anti-semite dusă de guvernele filo-germane. În târgurile şi oraşele fostului judeţ Putna populaţia evreiască ocupa un procent important din numărul locuitorilor, oscilând între 5 şi chiar 15-20 %. Începând cu anii 30, mişcările şi partidele naţionaliste din România au luat ca ţintă comunităţile evreieşti din localităţile judeţului. În ciuda miilor de evrei din judeţ care au cunoscut represiunea în timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi au fost trimişi la moarte în Transnistria, autorităţile judeţului de după 1989 nu au luat nicio măsură reparatorie, prin care să fie recunoscute suferinţele acestei comunităţi, anii când, undeva în Vâlcele, spre Câmpineanca, se proiectase un ghetou pentru evreii din Focşani şi localităţile limitrofe.

    

La mai bine de un deceniu de la instituirea acestei zile de comemorare, politicienii care conduc Vrancea de 22 de ani nu au fost în stare să se ocupe de această comunitate, care scade numeric de la o generaţie la alta, măcar să le îngrijească cimitirele care fac parte din istoria ultimelor 2-3 secole. Mergeţi şi vizitaţi cimitirele evreieşti din Focşani, Odobeşti şi Panciu şi veţi constata că în Vrancea, Holocaustul continuă.

n fiecare din aceste oraşe există cate două cimitire aproape abandonate care se află într-o stare avansată de degradare şi care necesită lucrări de îngrijire. Dacă autorităţile anilor 40 au ucis fizic membrii acestei comunităţi, astăzi, în 2012, prin ignoranţa manifestată, autorităţile ucid spiritul acestei comunităţi care a contribuit la dezvoltarea judeţului şi distrug memoria unui popor în sânul căruia S-a născut după trup, Iisus Hristos! (Valentin MUSCĂ)

Patru cimitre monument, lăsate în paragină

Patru dintre cimitirele evreieşti din Vrancea se află pe lista monumentelor istorice, dar asta nu înseamnă că cineva se îngrijeşte de soarta lor. În Focşani există cimitirul evreiesc situat pe strada Nicolae Balcescu nr.18.

Este un cimitir vechi, ce datează din secolul al XIX-lea, mai puţin cunoscut, care a funcţionat pană în anul 1874, cand s-a deschis cimitirul de la Petreşti, spun cei de la Direcţia pentru Cultură Vrancea. După această dată, cimitirul a mai fost utilizat sporadic. În acest loc odihnesc peste 4.000 de evrei din generaţiile trecute. Pietrele funerare sunt scrise în limba germană, limba ebraică şi limba română. Cimitirul evreiesc din Odobeşti, de asemenea monument istoric, este situat pe strada Ştefan cel Mare nr. 8. Cimitirul are o vechime de 150 de ani şi este locul de odihnă a 500 de evrei. În cimitir există şi un monument în memoria eroilor exterminaţi la Auschwitz sub forma unei bucăţi de săpun făcut din rămăşiţele lor.

În prezent în Odobeşti mai trăiesc doar două familii care respectă religia iudaică, potrivit datelor publicate pe site-ul Direcţiei pentru Cultură, www.vrancea.djc.ro. În Panciu, la sfarşitul secolului al XIX-lea unul din cinci pănceni era evreu iar situaţia lor în acest targ din mijlocul podgoriei Panciu era una privilegiată, avand în vedere că ei deţineau mare parte din negoţul cu vin. Cimitirul evreiesc este situat la ieşirea din oraş spre satul Haret. Cimitirul datează din secolul XIX şi cuprinde mormintele cu rămăşiţele evreilor ale căror nume sunt consemnate pe pietrele funerare. În prezent cimitirul se află de asemenea într-o stare avansată de degradare, necesitand lucrări de îngrijire.

Din păcate, evreii plecaţi în număr mare în secolul trecut din judeţ se întorc rar în Vrancea, iar comunitatea este prea săracă pentru a-şi permite luxul de a se ocupa de cimitire. Aşadar sprijinul autorităţilor este esenţial pentru conservarea acestor mărturii ale trecutului. (S. V.)

 

FOTO: Cimitirul evreiesc de la Petreşti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
hatru, acum 4216 zile, 13 ore, 38 minute, 1 secunda
E bine si cu plangerea evreilor, dar de comemorarea victimelor adevaratului Holocaust (cel comunist) de ce nu se ocupa mai nimeni? Nu mai scrieti prostii doar ca sa va dati interesanti. Probabil citeste integral
nedumerit, acum 4216 zile, 14 ore, 38 minute, 28 secunde
Evreimea mondiala dispune de resursele financiare necesare intretinerii acestor cimitire sau pentru construirea unora noi.In statele cu fosta populatie evreiasca consistenta diversele institute citeste integral
viorel iancu, acum 4216 zile, 18 ore, 58 minute, 8 secunde
Distinsa Doamna Silvia Vranceanu, Semnalul Domniei Voastre este puternic. Dar rezonanta sa nu ajunge decat la gandurile, la sentimentele noastre care am trait in comunitate cu evreii din anii 60 ai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.