Social

Spitalul Mare şi Clinica Materna, reţele de screening pentru reducerea mortalităţii prin cancer uterin

Raluca Manolache
30 sep 2012 1563 vizualizări
De aceste teste gratuite ar urma să beneficieze femeile cu varste cuprinse între 25 - 64 ani

 

Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin. În Vrancea vor funcţiona două reţele de screening pentru reducerea mortalităţii prin cancer uterin astfel încat şi femeile de la noi din judeţ să poată beneficia de testări gratuite în cadrul programului iniţiat de Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani a fost acreditat pentru a desfăşura această activitate şi Clinica Materna aşteaptă să primească acreditarea de la Unitatea Regională de Management Sud-Est – Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Bucureşti. Autorităţile speră să demareze cat mai repede acest program, dar se aşteaptă să se aloce Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) fondurile necesare. Aceasta pentru că şi 40 de medici de familie au urmat pană în acest moment cursurile pentru recoltare citotest Papanicolau, iar alţii 40 urmează să participe la aceste cursuri în perioada 11 – 13 octombrie. De aceste teste gratuite ar urma să beneficieze femeile cu varste cuprinse între 25 – 64 ani. Ele vor trebui să fie testate periodic cu ajutorul examenului Babeş-Papanicolau. În program nu vor fi incluse femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. În cadrul programului, pacienta se va prezenta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Pacienta va primi un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru probe, iar acestea vor fi transmise către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei. (Raluca MANOLACHE) 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.