Social

Cum ne ferim de caniculă: un pahar de apă la fiecare 20 de minute

Raluca Manolache
14 iun 2012 6346 vizualizări
Medicii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare

Vara şi-a intrat în drepturi. Focşănenii s-au topit ieri sub cerul liber pentru că ziua a fost una caniculară. Temperaturile care au depăşi 30 de grade Celsius la umbră şi indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) a trecut pragul critic de 80, le-au ridicat probleme celor ce au ieşit din casă fără să se protejeze de soare. Şi pentru că temperaturile răman ridicate, cardiacii, copiii şi diabeticii sunt sfătuiţi să ia măsuri speciale de protecţie pentru a nu decompensa bolile cronice. Astfel, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, medicii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute. Şi consumul de fructe şi legume precum pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, produce hidratarea necesară organismului. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr deoarece acestea sunt diuretice. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.